
Hareketli Protez Kullanımı 2023
Hareketli protez kullanımı, eksik dişler sadece estetik açıdan hoş olmayan bir görünüme neden olmakla kalmaz, aynı zamanda çiğneme fonksiyonlarını da etkiler ve genel sağlığı olumsuz etkiler. Bu aşamada sindirim sisteminin başlangıcı olarak kabul edilen dişlerin, dişsizlik tedavisinde kullanılan, istenildiğinde kolayca takılıp çıkarılabilen hareketli protezler sayesinde sağlıklı bir çiğneme fonksiyonu kazanması sağlanır. Ancak bazı kişilerin yeni takma dişlere alışması zaman alabilir ve bu süreç bazı alışkanlıkların değişmesine neden olabilir.
Hareketli Protez Nedir?
Hareketli protezler, eksik dişlerin tedavisinde kullanılan, kolayca takılabilen ve istenirse eksik dişlerin çıkarılıp yerine konulabilen cihazlardır. Sindirim sisteminin başlangıcı olarak kabul edilen dişlerde özel olarak yapılan protezler sayesinde sağlıklı bir çiğneme fonksiyonu sağlanır. Yeni takma diş kullanmayı öğrenmek zaman ve sabır gerektirir. Daha önce takma diş takmış olsanız bile, yeni takma dişlere alışmak kesinlikle zaman alıyor. Bu nedenle bazı alışkanlıklarınızı değiştirmenize bile neden olabilir. Bu süre zarfında protezin ağız yapısına mükemmel uyum sağlaması ve tamamen rahat bir şekilde takılması için sürtünme ve düzeltmelerin yapılması gerekebilir. Sabırlı olursanız ve doktorunuzla aynı fikirde olursanız protezinizi kısa sürede rahatlıkla takabileceğinizi göreceksiniz.

Yaşanabilecek Problemler
Doğal dişleri olanlar gibi tam protez kullanan hastaların düzenli kontrolleri olmalıdır. Çeşitli faktörlere bağlı olarak protez altındaki dokular değişebilmektedir. Bu durum hastanın genel sağlığı ile de alakalıdır. Zamanla protez dokularla uyumluluğunu kaybeder ve hasta bu durumu anlayana kadar dokulara zarar verebilir. Protezde veya ağzın geri kalanında farklı tipte hasarlar meydana gelebilir. Bu nedenle tam protez kullanan hastalar yılda en az bir kez doktor tarafından dikkatle muayene edilmelidir. Protez ne kadar dikkatli yapılırsa yapılsın protezin hareket etmesinden dolayı protezin kullanımı sırasında boşluklar oluşabilmektedir. Doktor ilgili noktaları düzeltmelidir. Hastanın takma dişlerini takdim etmek yanlıştır ve çok daha büyük sorunlara neden olabilir. Etkilenen bölgeleri çıkarmak için doktora gelmeden önce protezinizi en az saat takmalı ve yemek yemelisiniz. Bu kez sokmalar görülebilir. Ağız dokuları protezlere alıştıkça problemlerin zamanla azaldığını fark edeceksiniz.
Protez Kullanımı
Dil, dudak ve yanak hareketleri protezin dayanıklılığını önemli ölçüde etkiler. Daha önce protez kullandıysanız, yeni protezlere daha kısa sürede ve kolaylıkla alışma olasılığınız daha yüksektir. Protez kullanımına alıştıktan sonra mutlaka protez çıkarılmalı ve ağız dokuları dinlendirilmelidir. Protezleri gece çıkarırken, bir kutu içinde nemli tutulmalıdır. Doktorunuz tarafından önerilmedikçe asla diş tozu veya diğer yapıştırıcıları kullanmayın. Protez tedavisi ağız sağlığı ve protezin daha uzun ömürlü olması için her yemekten sonra protezlerdeki yemek artıklarının temizlenmesi gerekir. Temizlemek için yumuşak bir fırça, sıvı sabun veya sabun kullanın. Günlük temizliğe ek olarak, haftada bir temizleme tabletleri kullanılabilir. Takma dişlerin düşmesini veya kırılmasını önlemek için, bir lavabo veya su dolu kase üzerinde tutarak temizleyin. Protezin tüm parçalarını hafif kuvvetle fırçalayın. Protezi asla sıcak suya sokmayın.
Düzenli Muayene
Zamanla protez uyumunu kaybeder ve siz farkına varmadan dokulara zarar verebilir. Diş hekimini yılda en az bir kez ziyaret etmek çok önemlidir. Yeni protezinizin başarısı size ve diş hekiminize bağlıdır. Sabırlı ve pozitif bir yaklaşımla protezinizi kısa sürede rahatlıkla takabileceğinizi göreceksiniz.
Proteze Alışırken Yemek Yemek Ve Çiğneme
İlk başta, yeni takma dişler ağızda garip ve büyük hissettirir. Bu nedenle dudaklar ve yanaklar dolgun hisseder. Alt çenede çok fazla hareketlilik vardır ve alt protezlere alışmak üst protezlere göre daha zor olabilir. Alt protez daha fazla hareket eder ve dışarı çıkar. İlk birkaç gün boyunca genellikle bezlerin uyarılması sonucu tükürük miktarı artar. Zamanla geçecektir. Tam protezlerle daha rahat yemek yiyebilmeniz birkaç hafta alabilir. Hasta başlangıçta küçük parçalar halinde kesilmiş yumuşak yiyecekleri çiğnemelidir. Dudaklarını açmadan ve küçük lokmaları çiğnemeden sağ veya sol tarafı hangisi daha rahatsa onu yavaşça çiğnemelidir. Dişlerin tam olması durumunda özellikle ilk haftalarda kesinlikle ön dişlerle ısırılmamalıdır. Bu, protezin arka kısmının dokudan uzaklaşmasına neden olur.
Proteze Alışma Sürecinde Konuşma
Protezlerle rahatça konuşmaya alışmak zaman alabilir. Yüksek sesle ve aynanın önünde okuma alıştırması yapın ve doğru telaffuz edilemeyen kelimeleri tekrar edin ve normalleştirin. Proteze alışma sürecindeki yüzünüzün görünümü protez takmaya başladığınızda farklı görünebilir. Tüm kaslarınız proteze uyum sağladığından, görünümünüz normale dönecektir. Protez öncesi yanak ve dudak dokularının çökmesi proteziniz tarafından düzeltilerek daha genç görünmeniz sağlanır.