
Diş hekimlerinin kullandığı bir yöntemdir. Öncelikle diş ile ilgili problem tespit edilir. Tedaviye başlamadan önce hassasiyet oluşmasını önlemek için hastanın etkilenen bölgesine lokal anestezik uygulanır. Dişler uygun boyuta küçültülür. Yumuşak malzemeler veya dijital yöntemlerle küçültülmüş dişlerin ölçüleri alınır. Renk skalası yardımıyla dişlerin rengi hastanın isteğine göre seçilir. Zirkon kaplamalar yapılana kadar hassasiyeti önlemek ve estetik görünümü bozmamak için geçici dişler yerleştirilir. Zirkonyum dişler ortalama 3-5 gün içerisinde hazır hale gelir. Hasta hazırlanan dişleri kabul ettikten sonra geçici dişler çekilir ve zirkon kaplamalar takılır. Dişi sabitlemek için özel şeffaf yapıştırıcılar kullanılır. İşlemden sonra yarım saat hiçbir şey yemeyin. Doktor tarafından belirlenen günlerde düzenli kontroller yapılır.
Zirkonyum Diş Kaplamaların Özellikleri
Zirkonyum kaplamalar alt ve üst dişlere uygulanabilir. Genellikle arka dişlerin sağlamlığı ve ön dişlerin estetik görünümü için kullanılır. Zirkonyum diş kaplamaları birçok avantajı olan malzemelerdir. Bu dişlerin özellikleri ve faydaları şu şekildedir:
Özel pişirim işlemlerinden geçtikleri için yapıları oldukça dayanıklıdır. Kırılma, çatlama ve aşınmaya karşı dayanıklıdır. Yüksek korozyon direncine sahiptir. Doğal diş minesi gibi ışık geçiren bir dokuya sahiptir. Metal yapılar içermez. Diş etlerine uyum sağlayarak diş eti sağlığını destekler. Işık geçirme özelliğinden dolayı doğal beyaz bir görünüme sahiptir. Birkaç yıl güvenle kullanılabilir. Düşük ısı iletkenliğine sahip olduğu için sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet oluşturmaz. Metal destekli kaplamaların aksine ağızda tat değişikliği olmaz. Diş etlerinin uyumu sayesinde ağız kokusunu azaltır ve diş etlerinde koyu renk bırakmaz. Doğal dişlere göre renklenme çok nadirdir. Metalin neden olduğu alerjik reaksiyonlardan kaçınılır. Yüzeyi parlak ve pürüzsüzdür. Bu nedenle plak oluşumuna neden olmaz.
Dişlerinin görünümünden memnun olmayan ve daha estetik bir gülüş isteyen herkes zirkon kaplama yaptırabilir. Ancak henüz 18 yaşını doldurmamış kişilerde çene gelişimi devam ettiği için zirkon tedavisi için gelişim tamamlanana kadar beklenmelidir. Çoğu zaman, zirkon kaplamalı kişilerde aşağıdaki dişler bulunur:
- Çürük diş,
- Diş boşluklu dişler (diastema),
- Travmatik kırık dişler,
- Çeşitli nedenlerle lekelenen dişler,
- Beyazlatma işleminin fayda sağlamayan dişler,
- Eksik diş,
- Diş eti çekilmesi nedeniyle estetiği bozulan dişler,
- Estetik görünümü olmayan dolgulu dişler,
- Çarpık dişler,
- Dişlerdeki kuronlar ve köprüler.
Zirkonyum Oksit Diş Modelleri Ve Ömrü
Zirkon dişlerin ömrü kişiden kişiye değişir. Kimisi 5-10 yıl kullanırken kimisi ömür boyu kullanabilir. Düzenli olarak diş hekimine giden ve diş sağlığına özen gösteren kişiler yıllarca zirkon kaplama takabilirler. Klinik ortamında yapılmayan tedavi kısa sürelidir ve kişinin sağlığına zarar verebilir. Hastaya sağlıklı ve estetik bir gülüş kazandırmak için bazen estetik kompozit dolgular yardımıyla dişlerdeki görsel ve şekil bozuklukları giderilir. Bu yöntemin yeterli olmadığı durumlarda porselen lamine ve lamineler ve zirkonyum lamineler devreye girmektedir. Porselen kaplama uygulamalarında dişler ya hiç fırçalanmaz ya da az fırçalanır. Porselen veya zirkon kaplama uygun görülürse basamaklarda yapılan egzersizlere hastanın düşünceleri yeniden kazandırılarak bazı değişiklikler yapılabilir.
Zirkonyum Kaplama İle Lamine Kaplama Farkları
Zirkonyum kaplama ile lamine kaplama arasındaki fark esas olarak uygulandıkları yüzeyin farklı olmasıdır. Zirkonyum kaplama dişi tamamen saran bir yöntemdir. Lamine kaplama ise dişlerin sadece ön yüzeyine uygulanan ve az sayıda dişin inceltilmesiyle yapılan bir levha porselen yöntemidir. Laminada her diş ayrı ayrı takılır.
Zirkonyum Kaplama İle Metal Destekli Kaplama Farkları
Zirkonyum kaplama ile metal kaplama arasındaki fark temel olarak porselen destek malzemesinin farklı olmasıdır. Zirkonyum protezlerde porselenin altında zirkonyum malzeme bulunur. Metal kaplama porselenin altında metal bir alt yapıya sahiptir. Zirkonyum kaplamalar ışığı geçiren bir yapıya sahip olup dişlere doğal bir görünüm verirken, metal kaplamalar porselen – mat – beyaz bir görünüme sahiptir. Zirkonyum kaplamalar, diş etlerine uyum sağlayarak diş eti sağlığını destekler. Ancak metal kaplamalar diş etlerine tam oturmadığı için diş etleri morarır. Zirkonyum destekli porselenlerde metal kaynaklı alerjik reaksiyonlar oluşmaz. Metal kaplamalarda ağız kokusu ve tat alma bozuklukları oluşsa da zirkon kaplamalarda böyle bir durum görülmez.
Zirkonyum Kaplama Yaş Sınırı
Zirkonyum kaplama için yaş sınırı belirsizdir. Gelişim çağına ulaşmış kişilere zirkonyum kaplama rahatlıkla uygulanabilir. Ancak gelişim çağındaki bireylerde çene gelişimi halen devam ettiği için zirkon tedavisi ile gelişim tamamlanana kadar beklemek daha uygundur.
Zirkonyum Dişler Sararır Mı?
Zirkonyum dişler iyi bakılırsa sararmazlar. Ancak herhangi bir nedenle sararmış olan dişler bir diş kliniğinde tekrar beyazlatılabilir.
Zirkonyum Dişleri Olan Kişiler Hangi Yiyecekleri Yememelidir?
Zirkonyum dişleri olan kişiler istedikleri yiyecekleri yiyebilirler. Ancak doğal dişleri olan kişiler mümkün olduğunca sert, yapışkan ve asitli besinlerden uzak durmalıdır.
İmplant Üzerine Zirkonyum Kaplama Konulabilir Mi?
İmplantların ön bölgesindeki protezler için zirkonyum kaplama kullanılabilir.
Zirkonyum Kaplamanın Çekilmesi Gerekirse Alttaki Diş Zarar Görür Mü?
Zirkonyum kaplamalar, değiştirme sırasında kesilip çıkarıldığında alttaki doğal dişe zarar vermez.
Zirkonyum Tedavisi Sırasında Ve Sonrasında Ağrı Olur Mu?
Zirkon diş hekimliği sırasında lokal anestezi uygulanarak geçici dişler takılır. Bu nedenle tedavi sırasında ve sonrasında ağrı hissedilmez.
Zirkonyum Kaplamalar Düşer Mi?
Doğal dişe özel yapıştırıcılar ile yapıştırılan zirkonyum kaplamalar dişten hareket etmez ve düşmez.