
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi
Ağız, diş ve çene cerrahisi alanlarında çene yaralanmalarını ve şekil bozukluğu problemlerini düzeltmek için diş hekimleri tarafından uygulanan cerrahi bir alandır. Bu alanda birinci öncelik, sert doku olarak da bilinen kemik dokusu ile yumuşak doku olarak da bilinen deri ve kas dokusundaki sorunları ortadan kaldırmaktır. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’nda; ağızda dil, yanak, dudak, tükürük bezleri gibi tüm yumuşak dokular; Diş, çene ve çene eklemlerinin tüm hastalıklarının tanı ve cerrahi tedavisini gerçekleştirmekteyiz. Ortognatik cerrahi olarak da bilinen çene-yüz cerrahisi, tek başına ortodontik tedavi ile çözülemeyen problemler için iyi bir seçenektir. Operasyonun tipine ve hastanın özelliklerine göre cerrahi işlemler planlanır; Lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi altında kullanılabilir.Diğer ağız ve diş işlemlerinden farklı olarak çene ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Bu nedenle hastaların genel anestezi almasından dolayı hasta operasyon sırasında ağrı ya da sızı hissetmez. Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi çene cerrahisinde de ameliyat sonrasında bazı zorluklar ve başka sonuçlar gözlemlenebilir. Anestezinin etkisi geçtiğinde hafif ağrı, yüz ve çene yapısında şişlik ve morarma gibi sorunlar oluşabilmektedir. Bunlar her ameliyattan sonra ortaya çıkabilecek komplikasyonlardır ve uzmanların verdiği ilaçları doğru kullanırsanız bu sorunlar ortadan kalkacaktır.
İleride ciddi çene yapısı sorunları yaşayan kişilere de uygulanabilen çene cerrahisi, iskeletsel gelişimi ve çene yapısı oturmuş hastalara uygulanmaktadır. Çene hattını geliştirmiş kişiler hem alt hem de üst çeneye bu tedaviyi yaptırabilirler. Çenenin yapısal sorunlarından dolayı çiğneme, ağzı kapatma ve konuşmada zorluk ve rahatsızlık yaşayan kişiler çene cerrahisi tedavisi için uzmanlardan yardım alabilirler. Alt çene üst çeneden daha geride veya daha ileride olduğu için estetik kaygısı yaşayan kişiler bu endişelerini gidermek için çene estetiğine başvurabilirler.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Kapsamında Hangi Hizmetler Verilmektedir?
Ağız ve çene cerrahisinin klinik pratiği, çok çeşitli konuları kapsayan disipliner bir yapıdır. Bölümümüzde ağız ve çene cerrahisi hizmetleri şu şekildedir:
- Yirmilik diş problemleriyle ilişkili olan veya olmayan dişlerin çekilmesi,
- Hasarlı dişlerin çıkarılması, normal dişlerin cerrahi veya cerrahi olmayan çıkarılması,
- Diş implantlarının yerleştirilmesi ve gerekirse sinüs lifting, transplantasyon (kemik tozu-otojen blok greftler),
- Protez takılmadan önce ağızdaki hem sert hem de yumuşak dokuların cerrahi olarak düzeltilmesi,
- Ağızdaki yumuşak dokularda (dil, yanak, dudaklar, tükürük bezleri) ve sert dokularda (dişler, kemikler) tümör veya kist oluşumlarının tanı ve tedavisi,
- Çene, diş ve yüz bölgesinde meydana gelen enfeksiyonların tedavisi,
- Çene ve diş kırıklarının tedavisi,
- Çene eklemi hastalıklarının tedavisi, Temporomandibular eklemin maksiller kırıklarının cerrahi tedavisi,
- Çene ve çevresindeki yumuşak doku hasarlarının giderilmesi ve implant cerrahisi
Çene cerrahisi tedavisinin ilk günlerinde tedavi hakkında bilgilendirme yapılırken ve tedavi süreci planlanırken hastanın istekleri de dikkate alınır. Çene cerrahisinin asıl amacı fiziksel sorunları tedavi etmek olsa da, tedavi süreci ilk aşamada hastanın estetik kaygıları dikkate alınarak planlanabilir. Böyle planlı bir tedavi sürecinde hem hastanın çene problemleri tedavi edilir hem de estetik açıdan daha iyi bir görünüm elde edilir. Bu sayede hasta hem hastalığının tedavisini görür hem de psikolojik olarak daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Tüm sürecin ardından hastanın çene yapısı düzeltilir, dişlerin konumu yerine getirilir ve hasta bu sayede daha iyi bir görünüme kavuşur.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Nasıl Uygulanır?
Bu özellikler yapılan işlemin türüne göre değişiklik göstermektedir. İşlem planlanırken lokal anestezinin hacmi ameliyatın büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Bu işlem sırasında lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi kullanılabilir.
Çene cerrahisi tedavisinde hastalara ilk olarak tomografi ve röntgen çekilir. Ardından elde edilen görüntülere göre tedavi süreci ve adımları planlanır. Uzmanlar planlamaları yaptıktan sonra hastayı tedavi süreci hakkında bilgilendirir. Hasta bilgilendirildikten sonra kaygıya neden olan durumlar anlatılarak tedavi süreci başlar. Çene cerrahisi tedavisinde ortalama 1-2 yıl süren ortodontik tedavi uygulanmaktadır. Çene problemlerinin tedavisine başlamadan önce dişlerin kapanışı ve pozisyonu düzeltilmelidir. Bunu yapmak için önce diş teli tedavi süreci başlar. Tedavinin bitiminden sonra çenenin tedavisine başlanır. Tedavi sürecinin sonunda hastaların tekrar röntgenleri ve fotoğrafları çekilir ve çene operasyonları planlanır. Çene ameliyatı ve tedavi aşamasının ardından iyileşme süresi yaklaşık bir aydır. Bu ayın sonunda hastalara 6-12 aylık diş teli takılacaktır. Bu süreçte ilk tedavi ve sonrasındaki çene cerrahisini kalıcı hale getirmek için gerekli olan son tedavi adımıdır.