
Protetik (Protez) Diş Tedavisi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Amaç, eksik dişleri ve ağız çevresindeki dokuları yeniden yapılandırarak hastaya kaybedilen estetik, fonasyon ve fonksiyonu geri kazandırmaktır.
Protezlerde Hangi Tedavi Seçenekleri Vardır?
Sabit Protezler: Yetersiz doku desteği ve malzeme kaybı olan, dolgu ile restore edilemeyecek dişlerde, dişin bir kısmını kaplayan onlay dolgu veya dişin genişliğine göre tüm dişi küçülten kuron dolgu yapılabilir. Bir veya birden fazla dişin eksik olduğu durumlarda protezler, boşluğun her iki yanındaki dişlerin küçültülerek destek olarak kullanıldığı köprülerdir. İnsanların sosyal hayatındaki değişimler, diş teknolojisinin gelişmesi ve protetik tedavilerin gelişmesi hastaların estetik ve fonksiyonel beklentilerini yükselterek yaşam standartlarını yükseltmiştir. Özellikle artan estetik beklentiler nedeniyle altyapıda kullanılan metal alaşımları yerini mükemmel estetik ve biyouyumlu malzemelere bırakmıştır.
Циркониевые реставрации: Son derece dayanıklı, biyouyumlu, dayanıklı ve estetik restorasyonlardır. Zirkonyum oksidin dişin doğal rengine yakın bir malzeme olması ve en az bir o kadar kuvvete dayanabilmesi zirkonyum seramiklerin sabit ve implante protezlerde kullanımını yaygınlaştırmıştır.
Empress Kuronlar: Metal veya zirkonyum oksit gibi alt yapı malzemeleri kullanılmadan, estetik kalitesi yüksek, tamamı seramikten yapılmış, dayanıklılığı daha iyi ve ışık geçirgenliği çok iyi olan restorasyonlardır.
Lamine Dolgular: Diş yüzeyindeki minimum sürtünme sonucu elde edilen levha şeklindeki porselenlerin dişin şekil, renk, şekil ve boyut bozukluklarını tedavi etmek için yapıştırılmasıyla elde edilen, doğal dişe yakın çok estetik dolgulardır.
Hareketli Protezler Nelerdir?
Doğal dişin mevcut olduğu ancak sabit protez desteğinin yetersiz olduğu durumlarda, bölümlü protezler hem diş hem de doku desteği ile yapılan hasta tarafından takılıp çıkarılabilen protezlerdir. Bölümlü protezlerde ise dişleri destekleyen doğal dişlerin üzerine uzanan metal kısımlar estetik görünümü bozar. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için hassas tutuculu protezler kullanılır.
İmplant Üstü Protezler Nelerdir?
Doğal diş yerine implant desteği ile yapılan protezlere implant protez denir.
Несъемные протезы на основе имплантатов: Bir veya birden fazla implanttan yapılan ve sabitlenerek veya vidalanarak kullanılan kuron veya köprü protezlerdir. Özellikle bazı dişlerin eksik olduğu durumlarda, eksik olan bölgeye yerleştirilerek komşu sağlıklı dişlerin zarar görmesi engellenir. Bu protezler metal seramik veya zirkonyumdan yapılabilir.
Съемные протезы на имплантатах: İmplant üstü hareketli protezler, çenede tam dişsizlik durumlarında 2, 3 veya 4 implantın yerleştirildiği bir tedavi şeklidir. Bu protezler hem implant hem de doku destekli protezlerdir. İleri derecede rezorbe çenelerde daha az implant, bu hareketli protezlerin yerinden çıkma sorununu ortadan kaldırır.
Гибридные протезы: İmplant teknolojisinin hızla gelişmesi ve implant tedavisinin yaygınlaşması, hareketli protezi olan hastalara sabit proteze geçiş imkanı sunmuştur. Hibrit protez adı verilen bu implant destekli protezler, hastaların daha rahat takabilecekleri protezleri yapmaktadır. Hibrit protezler hasta tarafından çıkarılamayan ancak gerektiğinde doktor tarafından çıkarılabilen protezlerdir.
Çene-Yüz Protezleri Nelerdir?
Doğumsal anomalilerin, travmaların veya tümör cerrahisi sonrası büyük lezyonların cerrahi ve protetik tedavisi çok zordur. Çene-yüz protezleri bu hastaların estetik ve fonksiyonel olarak tedavi edilmesini sağlar.
Gece Plağı: Uyku sırasında diş sıkma ve gıcırdatma sonucu doğal dişlerde ve çene ekleminde oluşabilecek olumsuz durumları ortadan kaldırmak için tasarlanmış şeffaf plaklardır.