
Kemik Greft, İngilizce’den çevrilmiş bir terimdir. Bu, sağlık sektöründe kullanılan prosedürleri ifade eder. Bu, hastanın eksik kemiğini değiştirmek için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Düzgün iyileşmemiş kemik kırıkları onarmak için de kullanılır. Yani kemik greftleme, eksik kemiği tamamlamak için çeneye kemik tozu uygulanması işlemidir. Her zaman uygulanmaz, gerektiğinde uygulanır. Bu gereklilik, bu alanda uzman olan bir diş hekimi tarafından belirlenir.
İmplantın sağlıklı ve başarılı olması için kullanılan implant işlemi öncesinde yetersiz kemik tespit edilir ve bu kemiğin çıkarılması için kemik desteği sağlanmaktadır. Bu kemik desteği kemik tozu ile sağlanır. Bazı hastalarda yeterli kemik varsa ve kemik eksik değilse doğrudan cerrahi olarak implantlar yerleştirilebilir. Bazı kişilerde maksiller bölgede oluşan sarkmadan dolayı maksiller sinüs dokusu belirginleşir. Bu gibi durumlarda kemik grefti kullanılır.
Kemik Grefti Nasıl Uygulanır ve Hangi Durumlarda Kullanılır?
Kemik toz uygulamaları, kemiğin eksik ve işlevsiz olduğu durumlarda kullanılır. Kemik erimesi ve eksikliği sonucu kemik tozu kullanımı ile bu durum telafi edilir. Doğal dişlerinizin ağzınızda olduğunu ve çene kemiğinizin üzerinde sıralandığını bilmelisiniz.
İmplant malzemesinin kemiğe gömülmesi için çene kemiğinin sağlam olması, yeterli olması ve kaliteli olması gerekir. Aksi takdirde implant tutmaz ve sağlıksız bir şekilde yerleştirilir. Aslında böyle bir durumda implant yerleştirmek de imkânsızdır.
Kemik Grefti Uygulaması Aşağıdakileri Maddeler İle Gerçekleştirilir:
- Öncelikle hastanın çene ve ağız röntgenleri çekilir. İmplant yerleştirileceği bölge belirlenir. Hangi implantların kullanılacağına ve kaç adet yerleştirileceğine karar verilir.
- Hasta ameliyat için hazırdır. Bu hazırlıkta hastanın acı hissetmemesi için ihtiyaç duyulan yerlere ağızdan anestezi yapılır. Çene ve ağızdaki mevcut dişler uyuşturulduktan sonra doktor asistana özel bir cihazla çeneyi açar. Bu nedenle ağız içi cerrahi rahatlıkla yapılabilmektedir.
- Çenede implantın yerleştirileceği bölgede neşter ile bir kesi yapılır. Bu bölge üst veya alt çenede bulunur. Küçük veya çok küçük alanları kapsayabilir. Bazı yerler veya hepsi de açılabilir. Doktorlar hastanın ihtiyacına göre karar verirler.
- Kesilme işlemi tamamlandıktan sonra doktor kemiği inceleyecektir. Kemikler yetersiz ise kemik tozu alana yerleştirilir.
- Kemik tozunu gereken bölgeye dikkatli ve hassas bir şekilde uygulanır. Doktorlar kemik tozunun oturması için gerekli tüm işlevleri uygular.
- Kemik tozu işleminden sonra, kemik tozu için açılan kısım dikişle kapatarak dikilir.
- Daha sonra hasta belli bir zaman içerisinde bekletilir. Kemik tozu verildikten sonra implantlar yerleştirilir.
- Doktorunuz ne kadar bekleyeceğinize karar verecektir. Bu süre zarfında kemik tozu tutacak ve eksik olan kemik tamamlanacaktır.
- Bir sonraki seansta kontrol doğrultusuna göre sağlıklı çene açılarak implant yerleştirilebilir.