
İmplant tedavisi genel anestezi ve diş tedavisi altında yapılabilmektedir ancak gerekli ve zorunlu olmadıkça genel anestezi uygulamıyoruz.
Ana Nedenler
Genel anestezi, lokal anesteziden çok daha büyük komplikasyonlara neden olabilen bir yöntemdir. Genel anestezi hem hasta hem de hekim açısından bu riske yol açan durumlarda tercih edilmelidir. Dental implant uygulamalarının çoğu kısa süren ameliyatlardır ve hastalar lokal anestezi ile ağrısız bir şekilde yaşamını sürdürebilir. İmplant tedavisi oldukça rutin ve sık yapılan bir işlemdir. İmplant tedavisi gören birçok hastadan alınan yanıtların sonunda bu konudaki endişeler not edilebilir. Yıllardır diş hekiminden korkan ve kliniğe gelmeyen birçok hasta, acı çekme ihtimalini dikkate alarak değil, ağrısız bir şekilde süreci atlattığını söyleyecektir. Genel anestezi altında yapılan implantlar (vidalı dişler) oldukça pahalı bir işlemdir. Genel anestezi kullanımı için bir anestezi uzmanının varlığı şarttır. Sadece bu alanda uzmanlaşmış doktorlar genel anestezi altında hastalarını uyutabilir. Ve genel anestezi makinesi kurulumu için gerekli olan her türlü araç, gereç, malzeme vb. Tedarik esastır. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda genel anestezi altında implant uygulamasının pahalı bir tedavi olan dental implant uygulamasını daha da pahalı hale getirdiğini görmekteyiz. İmplant tedavisi, ileri cerrahi teknikler ve operasyonlar yetersiz kemik alanlarını greftleme için yeterli kemik alanlarına dönüştürdüğünde mümkündür. Genellikle günümüz diş hekimliğinde. İmplant yapılmasına uygun olmayan ağız ve dişsiz bölgeler, sinüs lifting, kemik büyütme ameliyatları, kemik ve bağ dokusu greftleri ve benzeri büyütme işlemleri ile yapay dişlere uygun hale getirilebilir.
Diş Çekimi İle Aynı Anda İmplant Yerleştirilmesi
Aynı seansta implant yerleştirmek için çekim bölgesinin gerekli şartları sağlaması gerekir. Kökte yaygın bir enfeksiyon yoksa, kök apeksinde iltihaplanmaya bağlı kronik lezyon/geniş defekt alanı yoksa, dişe tutunan kemik yüzeyinde önemli bir hasar yoksa yani çekim yeri acildir. Vida dişinin yerleşimi için uygun çekim seansı sırasında implantlar hemen yerleştirilebilir. Buna acil nakil denir. İmmediat implantasyon, zamandan tasarruf sağlaması ve ikinci bir anestezi ve ikinci bir ameliyat gerektirmemesi açısından hasta için çok uygundur. Diş çekimi sonrasında ilgili bölgenin güçlendirilmesi ile implant tedavi süreci başlar. Özel tıbbi durumlar olmadıkça tedavi süreci normal implant tedavisi ile aynıdır. Bu konuda immediat implant uygulamalarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Birçok durumda kliniğimizde bu yöntem başarıyla uygulanabilmektedir. Ancak yukarıdaki kriterler sağlanıyorsa bu işlem yapılabilir. Bu çok dikkatli bir yaklaşım, vakanın çok iyi değerlendirilmesi ve iyi miktarda bilgi ve deneyim gerektirir. Kriterler karşılanmazsa, diş çekiminden hemen sonra implant yerleştirilmesi genellikle problemlidir, başarısızdır ve geri döndürülmesi zordur. Bu konuda daha net bilgi almak ve uygulanabilirliğini bilmek için röntgen ve fizik muayene gereklidir.
İmmediat İmplantasyonun Avantajları:
- Çekim boşluğunu kemikle doldurmak için gereken süreyi atlar,
- Azaltılmış cerrahi müdahale sayısı,
- Diş çekimi sonrası oluşabilecek yatay ve dikey rezeksiyonlardan kaçınarak uygun boyutta implant yerleştirme imkânı,
- Azaltılmış bekleme süreleri ve daha kısa dişsizlik süreleri,
- Çekim yuvalarının iyileşme yeteneği, implant-kemik füzyonu şansını artırabilir,
- Dişeti şeklinin korunması.
Diş Çekimi İle Aynı Anda İmplant Yerleştirmenin Dezavantajları:
- Cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra olası travma,
- İmplant ve çıkarılan kök bölgesi arasındaki hacimsel uyumsuzluk nedeniyle kusurlar ortaya çıkabilir,
- Biraz daha yavaş yara iyileşmesi,
- Sorun olması durumunda diş tedavi sürecinin uzaması.