
Diş Taşı Nedir? Diş Taşı Neden Oluşur?
Tartar, diş yüzeyinde biriken ve temizlenmemesi sonucunda diş taşı haline gelen bir durumdur. Dişin yüzeyini kaplayan plak, besin ve bakteri içerir. Plak düzenli fırçalama ile diş yüzeyinden uzaklaştırılmalıdır. Aksi takdirde, hesaplama olarak da adlandırılan bir hesaplama haline gelir. Tartar diş ve diş eti sağlığını olumsuz etkileyebilir. Diş eti çekilmesine neden olabilir. Bu da dişlerin sallanmasına ve diş kaybına neden olabilir. Diş hekimi tarafından yapılan düzenli kontroller ile diş taşının durumu değerlendirilerek diş taşı temizlenebilir. “Tartar nedir?”, “Tartar neden oluşur?”, “Diş temizliği gerekli midir?” gibi soruların cevapları ve tartar hakkında daha detaylı bilgiler içeriğimizin devamında yer almaktadır.
İçindekiler
- Diş Taşı Nedir?
- Diş Taşı Neden Olur?
- Diş Tartarı Tedavi Edilmeli Mi?
- Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?
- Diş Temizletme Nedir?
- Diş Taşı Temizliği Kimlere Yapılır?
- Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
- Diş Taşı Temizliği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Diş Temizletmek Zararlı Mı?
- Diş Taşı Temizliği Fiyatları
Diş Taşı Nedir?
Tartar, plak ve tükürük minerallerinin birleşimi olup zamanla kaya gibi sert bir yapıya dönüşür. Diş yüzeyinin diş eti ile birleştiği çizginin altında oluşur. Gıda artıkları ve mikroorganizmalar içeren plak düzenli olarak temizlenmelidir. Diş fırçası, diş ipi ve gargaralar plağın çıkarılmasına yardımcı olur. Bu plak çıkarılmazsa tartar oluşturabilir. Özellikle ağız hijyenine dikkat etmeyen kişilerde diş taşı oluşabilir. Diş eti bölgesini düzgün fırçalamayan veya temizlemeyen kişilerde de görülebilir.
Diş Taşı Neden Olur?
Tükürüğünüzdeki mineraller, yiyecek ağzınıza girdiğinde diş yüzeyinde birikir. Dişlere yapışkan bir his veren plaklar oluşur. Plak düzenli ağız hijyeni ile çıkarılmazsa sertleşmeye başlayabilir. Sertlik arttıkça tartar oluşabilir. Genellikle açık renkli ve sarımsı renktedir. Tartar üzerinde biriken yiyecek ve içeceklerin etkisiyle taşın rengi koyulaşabilir.
Diş Tartarı Tedavi Edilmeli Mi?
Diş taşı miktarı ve çevre dokulara verdiği zarara göre diş temizliği gerekebilir. Diş taşı fırçalama veya diş ipi ile çıkarılamaz. Temizlik doktorlar ve özel aletlerle yapılabilir. Diş hekimleri ve periodontoloji uzmanlarının kullandığı kanca şeklindeki el aletleri ile diş taşları tek tek temizlenebilir. Ayrıca vibrasyon ve su ile çalışan cihazlar ile diş temizliği daha hızlı yapılabilmektedir.
Tartar temizlenmezse, birikmeye devam edecektir. Bu da diş eti çekilmesi, sallanan dişler, diş eti iltihabı, periodontitis (ilerlemiş diş eti iltihabı), diş kaybı gibi zararlı durumlara neden olabilir. Ayrıca diş yüzeyini tamamen kaplayabilir. Kötü nefes, bakteri oluşumunu artırarak ağız hijyenini engelleyebilir. Tartar başlangıçta beyaz veya krem rengindedir ancak diş etlerinin altında biriktikçe rengi kahverengiden siyaha dönebilir. Diş etlerinin ve diş kenarlarının koyu görünümü dişlerin estetik görünümünü etkileyebilir. Ayrıca tartarlı dişlerin temizlenmesi zor olabilir. Yiyecek artıkları tartarın pürüzlü yüzeyine yapışarak fırçayla çıkarılmasını zorlaştırabilir.
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?
Tartar oluşumunu önlemek her zaman mümkün olmayabilir. Bazı kişilerin tükürüğünün yapısı ve mineral içeriği nedeniyle tartar oluşumu kaçınılmaz olabilir. Ancak birikimi azaltmak için bazı ipuçları var. Öncelikle plağa neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekebilir. Tartar oluşumunu önlemek için aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
- Dişleri günde iki kez ikişer dakika fırçalamak,
- Kişiye uygun boyutta ve sertlikte diş fırçası kullanmak,
- Elektrikli diş fırçası ve gargara kullanmak,
- Dişler arasında biriken plakları normal diş ipi ile temizlemek,
- Mineyi onarıcı florürlü diş macunları kullanmak
- Mümkün olduğunca şekerli ve asitli yiyeceklerden kaçınmak,
- Diş etlerini de diş fırçasıyla fırçalamak mümkünse suyla çalkalanılması,
- Sigara ve tütün ürünlerinden kaçınmak,
- Düzenli diş hekimi ziyaretleri.
Diş Temizletme Nedir?
Diş temizliği, diş hekimlerinin tartarı çıkarmak için kullandıkları bir prosedürdür. Bu klinik ortamında yapılmalıdır. Kanca uçlu aletler, diş yüzeyinde, diş eti hizasında ve diş eti altında bulunan tartarı gidermek için kullanılabilir. Bu sayede dişler ve diş etleri eski sağlıklı yapısına kavuşabilir. Diş temizliği ayrıca çay, kahve ve tütünün neden olduğu siyah lekeleri de çıkarabilir.
Diş Taşı Temizliği Kimlere Yapılır?
Diş temizliği çeşitli nedenlerle dişleri renk değiştirmiş veya diş taşı olan kişilere yapılabilir. Fırçalamak, diş ipi kullanmak veya gargara kullanmak tartarı etkili bir şekilde çıkarmaz. Dolayısıyla ev ortamında kişinin kendi kendine uygulayabileceği bir işlem değildir. Altı ayda bir düzenli olarak diş hekimine gidenler diş taşı temizliği hakkında bilgi alırlar. Gerekirse diş eti uzmanı (periodontoloji) veya diş hekimi tarafından diş taşı temizliği yapılabilir. Böylece sağlıklı ağız hijyeni elde etmiş olursunuz. Diş eti kanaması, diş eti ağrısı ve diş eti şişmesi gibi sorunlar tedavi edilebilir. Ayrıca nefesi kötü kokan kişiler de bu işlemi yaptırabilir.
Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
Ağız kokusu veya dişlerinde kararma olan kişiler diş taşı şüphesi varsa diş hekimine gidebilirler. Diş temizliği, diş hekimlerinin diş kliniklerinde yapması gereken bir işlemdir. Ağrılı ve sızılı bir işlem olmadığı için anestezi gerekli değildir. Ancak şiş, kırmızı ve ağrılı diş etleri olan kişiler, bu işlem sırasında kullanılan su ve ekipmanların titreşimine karşı hassas hissedebilirler. Bu gibi durumlarda ağrılı bölgeler anestezi gerektirebilir. Özel aletler yardımıyla diş yüzeyindeki taşlar kısa sürede temizlenebilir. Diş taşı fazla olan kişiler için bu uygulama birkaç seans sürebilmektedir.
Diş Taşı Temizliğinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş taşı temizliğinden sonra diş bakımı yapılmazsa plak ve tartar tekrar ortaya çıkabilir. Doktorunuzun tavsiye ettiği ağız bakım ürünlerini kullanmalı ve hijyen kurallarına uymalısınız. Diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanmıştır:
- Tavsiye edilen sürelerde yemek yemekten ve içmekten kaçınılmalıdır,
- Aşırı soğuk ve sıcak kullanımından kaçınılmalıdır,
- Diş etlerinin hassasiyetinin normal olduğu bilinmelidir,
- Yumuşak kıllı diş fırçası kullanılmalı,
- Normal ağız hijyenine dikkat edilmelidir,
- Kontrol için diş hekimine gitmelisiniz.
Diş Temizletmek Zararlı Mı?
Diş temizliği zararlı bir işlem değildir. Gerekli görüldüğünde ağız sağlığı için faydalı bir işlemdir. Diş temizliğinde kullanılan el aletleri ve ultrasonik cihazlar diş minesini çizmeden tartarı yok ettikleri için dişe zarar vermezler. Alanında uzman diş hekimleri tarafından klinik ortamında uygulandığında olumsuz durumlarla karşılaşmazsınız.
Diş Temizliği Fiyatları
Tartar herkesin görebileceği bir hastalıktır. Ancak bazı durumlarda ilerleyerek diş ve ağızda çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle diş hekimini düzenli olarak ziyaret etmek ve gerekirse dişlerinizi temizlemek önemlidir. Deneyimli diş hekimleri veya periodontal uzmanlar güvenilir hastanelerde kullanmalıdır. Ayrıca kişinin dişlerinin yapısı, tartar birikimi, dişlerdeki lekelerin miktarı, diş etlerinin varlığı, kliniğin tecrübesi, kullanılan ekipmanların kalitesi ve doktorun tecrübesi de etkili olabilir. Sizde tartar olduğundan şüpheleniyorsanız en kısa zamanda diş hekimine gitmeyi unutmayın.