
Diş Kırılması Nedir? Nasıl Tedavi Edilebilir?
İçindekiler
- Kırık Diş Nedir?
- Diş Kırılmasına Ne Sebep Olur?
- Kırık Bir Dişin Belirtileri Nelerdir?
- Kırık Bir Diş Nasıl Teşhis Edilir?
- Kırık Bir Diş Nasıl Tedavi Edilir?
- Kırık Dişler Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kırık Diş Nedir?
Diş kırılması, birçok farklı faktörden kaynaklanabilen ve dişin yapısal bütünlüğünün bozulmasına neden olan bir durumdur. Çoğu zaman hastalar ağızlarında boşluk hissiyle diş hekimine giderler. Diş kırıkları en çok çocuklarda ve yaşlılarda görülür, ancak herkesin diş kırabileceği unutulmamalıdır.
Diş Kırılmasına Ne Sebep Olur?
Kırık dişlerin birçok nedeni olabilir. Dişin derin dokularında başlayan çürükler, mine tabakasının çürümesi nedeniyle görünür hale gelebilir. Diş çürüğü diş çürüğü gibi ilerleyebileceğinden diş hekimine düzenli aralıklarla diş kırılmadan gidilmesi diş çürüğünün daha kötüye gitmeden tedavi edilmesini sağlar.
Ayrıca dişe gelecek herhangi bir darbe dişin kırılmasına neden olabilir. Spor yaralanmaları, araba kazaları veya düşmeler sonucu oluşan diş kırıkları izlenmelidir. Aksi takdirde dişin kökünde oluşabilecek hasarlar bir an için fark edilmeyecek ve bu durum dişin beslenmesinin bozulmasına ve dişin canlılığının kaybolmasına yol açabilecektir.
Dişler sıkmaktan kırılabilir. Sıkıştırma, çene eklemine, birçok kas bölgesine ve diş yüzeyine çok fazla baskı uygular. Diş yüzeyine uygulanan basınç sonucunda dişlerin çizilmesi, çatlaması ve kırılması kaçınılmazdır. Sert yiyecekler ve yemiş yemekten dişler kırılabilir. Yaşlanma, diş kırıklarının nedenlerinden biridir. Elli yaşın üzerindeki kişilerin dişlerinde çatlak olma olasılığı daha yüksektir. Sakız ve buz gibi alışkanlıklar ile dişi zayıflatan büyük dolgular diş çürümesine neden olur.
Kırık Bir Dişin Belirtileri Nelerdir?
Hastalar sıklıkla kırık diş ön bölgedeyken diş bütünlüğünde azalma ve ağzın arka kısmında dil yüzeyinde farklılık görerek diş kırığı algılarlar. Çiğneme sırasında ağrı, sıcak-soğuk ve tatlı yiyeceklere karşı hassasiyet, diş çevresinde şişlik diş kırığı belirtileridir.
Kırık Bir Diş Nasıl Teşhis Edilir?
Bir dişin ağızda kırılıp kırılmadığı fizik muayene ve röntgen ile belirlenebilir.
Kırık Bir Diş Nasıl Tedavi Edilir?
Hasarlı bir diş için tedavi yöntemi, dişteki hasara göre belirlenir. Bu tedaviler yapıştırma, kozmetik şekillendirme, kuronlar, diş çekimleri, kök kanalları ve kaplamaları içerir. Kırık dişler, ne kadar sağlıklı diş dokusu kaldığına bağlı olarak genellikle bir dolgu veya kaplama ile tedavi edilebilir. Çürükten kaynaklanan kırıklarda dolgu yapılmadan önce mutlaka çürük doku temizlenmelidir.
DİŞ KIRILMASI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR
Dişler durduk yere mi kırılır?
Diş kırılmadan önce dişte ağrı olmaması, dişin birdenbire kırıldığı anlamına gelmez. Diş minesi tabakasının çürümesi, travma ya da diş sıkışması sonucu zayıflamasıyla diş kırılması meydana gelir.
Yemek yerken diş kırılırsa ne yapılmalı?
Diş yemek yerken kırılırsa kırılan parça yutulabilir. Bunda zararlı bir durum yoktur. Bununla birlikte, kırık bir dişin açıkta kalan yüzeyi dişte ağrıya neden olabilir. Ayrıca kırılan bir diş tekrar kırılmaya karşı çok daha meyillidir. Bu nedenle vakit kaybetmeden diş hekimine gidilmesi önerilir.
Çürük diş kırılması nasıl önlenir?
Çürük bir dişin kırılması, dişe dolgu yapılarak önlenebilir. Çürük bir diş doldurulmazsa çürük kötüleşerek ağrıya neden olabilir veya çürük yayılarak geri dönüşsüz hale gelebilir.
Kırık diş kendi kendine iyileşir mi?
Kırık bir diş kendi kendini iyileştiremez. Dişler ağza girdikten sonra şekil değiştirmezler, büyümezler. Bu nedenle kırılan bir diş kendi kendini tamir edemez.
Kısmi kırık diş ne yapılmalı?
Kısmen kırılmış bir dişin restorasyonu ağızda kalanlara bağlıdır. Kırık hattı dişin köküne doğru hareket ederse dişin çekilmesi gerekebilir veya kırık dişin içindeki sinirleri açığa çıkarabilir. Bu durumda ağrı ve iltihaplanmayı önlemek için kanal tedavisinden sonra dişin eski haline getirilmesi gerekebilir.
Kırık bir diş neyi gösterir?
Kırık bir diş, birkaç farklı durumun belirtisi olabilir. Bir kazadan kaynaklanan diş travması bir dişin kırılmasına neden olabilir. Ya da diş çürüme nedeniyle kırılabilir. Dişle fındık kırma, kalem veya sert cisimleri ısırma gibi alışkanlıklar da dişlerin kırılmasına neden olur.
Что будет, если сломанный зуб не лечить?
Kırık bir dişi tedavi edilmeden bırakmak dişin sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyetine neden olabilir. Bu, kırık bölgede diş çürümesine veya varsa mevcut çürüğün ilerlemesine neden olabilir. Kalan diş dokusu çiğneme kuvvetlerine yeterince dayanamadığı için dişin geri kalanının kırılmasına neden olabilir.
Kırık diş kokar mı?
Kırık bir diş, bölge etkili bir şekilde temizlenmezse, bölgede biriken yiyecek artıklarından ve bakteri plağından ağız kokusuna neden olur.
Kırık diş çekilmeli mi?
Kırık bir dişin çekilmesine, dişin geri kalan kısmının restore edilip edilemeyeceğine göre karar verilir. Kırık, dolgu veya kaplama için çok büyükse veya köke kadar uzanıyorsa dişin çekilmesi gerekebilir.
Kırık diş çürür mü?
Dişin kırık yüzeyi mikroorganizmaların tutunması için çok uygun bir alandır. Bu nedenle, kırık bir diş, kırık yüzeyden çürümeye eğilimlidir.
Hangi dişlerin kırılma olasılığı daha yüksektir?
Çoğu zaman, kırıklar üst kesici dişlerde ve alt çenenin arkasında meydana gelir. İnsanlar genellikle tek bir dişi kırsa da, daha ciddi yaralanmalar veya travmalar birden fazla dişin kırılmasına neden olabilir. Çürüğü olan kişiler, küçük travmalarda bile yüksek kırık riski altındadır.
Diş kırılmasını önlemek mümkün mü?
Her diş kırığı önlenebilir değildir. Bununla birlikte, iyi diş hekimliği uygulamaları diş kırılma riskini azaltabilir. Ancak bu riski azaltmak için sert yiyecekleri ve buzları çiğnemekten kaçınmalı, ağız ve diş hijyenine dikkat etmeli, diş sıkarken gece koruyucu kullanmalı, spor yaparken ağız koruyucu kullanmalısınız.