
Diş Dolgusu Neden Yapılır? Diş Dolgusu Maliyeti Nedir?
Diş dolguları, çürümüş ve hasar görmüş dişlerin fonksiyonlarını geri kazandırmak için yapılır. Doktor; Dişi doldurmadan önce çürümüş diş dokusunu temizler. Diş daha sonra bir dolgu ile doldurulur. Dolgunun amacı boşlukları kapatarak çürüğün ilerlemesini engellemektir. Birkaç çeşit dolgu maddesi vardır. Diş dolgusu neden yapılır sorusuna cevap arayanlar için kısaca diş dolgusu; Çiğneme yeteneğini kaybetmiş, estetik görünmeyen, çatlamış veya çürümüş dişlerin farklı materyallerle doldurulmasıdır. Önceki dolgu tedavisi düştüğünde ve aşındığında dolgu gereklidir. Dişin içindeki pulpanın zarar görmesi ve iyileşmemesi durumunda kanal dolgusu yapılması kaçınılmazdır. Dolgu işlemi, diş çerçeveleri ve kırıklar dışındaki durumlarda yapılan bir teknik olarak adlandırılır.
Как делается пломбирование зубов?
Önce diş hekimi çürümüş dişi temizler. Diş çürüğü ve birikintilerden temizlenir ve dolgu yapılır. Dolgu işlemi sırasında hastanın ağrı ya da acı hissetmemesi için lokal anestezi kullanılır. Lokal anestezide ise dolgu yapılacak bölge uyuşturularak işlem gerçekleştirilir. Hastanın seçtiği dolgu malzemesinin şiddeti ne olursa olsun, doktor rahatlıkla hazırlar ve yerleştirir. Gerekli temizlik yapıldıktan sonra dişte kırık, çürümüş ya da hasar görmüş bir boşluk kalır. Gerisi bu dişin yapısına ve şekline göre doldurulur. Diş hekimi, seçilen malzemeye göre dolguyu mümkün olan en kısa sürede dondurmak için özel tıbbi cihazlarda kullanırlar. Dolgu yapıldıktan sonra hastanın ağzını açıp kapaması istenir ve sorun olup olmadığı kontrol edilir. Eğer bir sorun oluşursa kısaltılarak veya kesilerek sorun giderilir.
Diş Dolgusu Maliyeti Ne Kadardır?
Hastaların kırık veya ağrılı dişlerle karşılaştıklarında ilk baktıkları şey diş dolgularının maliyetidir. Dolgu fiyatları sabit bir rakam olmamakla birlikte istenilen malzemelere göre de değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle kesin bir rakam vermek yanıltıcı olabilir. Bazı hastalarda sadece bir değil birden fazla dişte çürük vardır. Bazı hastalarda ağza alınan bir darbe sonucu diş kırılır. Bu gibi durumlarda dolgu yapılacak diş sayısı arttıkça fiyatlar da artmaktadır. Diş hekiminin tecrübesi ve bilgisi gibi faktörler dolgu fiyatlarını etkiler. Başvurunuzda başarılı olmak için büyük bir bütçe ayırmanıza gerek yok. Uygun fiyatlı diş hekimleri de dolgu yapar. Öncelikle doktorunuzu seçmeniz ve randevu almanız gerekmektedir. Doldurma daha sonra kontrol edilebilir.
Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?
Her hastanın dişi için dolgu süresi aynı olmayabilir. Ağızda hangi dişe dolgu yapıldığı, hangi malzemelerin kullanıldığı, dolgu sayısı gibi birçok faktöre bağlı olarak süresi değişmektedir. Dolgunun hastaya verilme amacına göre seans süresi de belirlenir. Seans ve kanal tedavisi ile birlikte dolgu işlemi de süreyi doğrudan etkiler. Dolguda kullanılan malzemeleri doktorun hazırlaması da süreyi etkiler. Tüm bu sayılan işlemler diş dolgularının süresini etkiler ve net bir süre belirlemez.
Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
Eski çağlarda dolgular 1-2 farklı malzeme olarak kullanılmıştır. Bugün çok çeşitli agregalar mevcuttur. Hastalar tarafından en çok hangi diş dolguları kullanılır?
- Altın dolgular; Kişiye özel siparişe göre laboratuvar ortamında üretilmektedir.
- Kompozit dolgu maddeleri; Diş ile aynı tonda kullanım için doğal bir seçenek sunar ve sıklıkla kullanılır.
- Porselen dolgular; Fiyatı yüksek olmasına rağmen renk haslığı nedeniyle oldukça rağbet görmektedir.
- Amalgam dolgular; Günümüzde popüler olmasa da gümüş dolgu olarak adlandırılmaktadır. Cıva, bakır ve kalay gibi elementlerin karıştırılmasıyla üretilen bir dolgu türüdür. Dezavantajlarından biri, gri metalik bir kaplamaya sahip olmasıdır. Çiğneme kuvvetine karşı dirençlidir bu sebeple sıklıkla tercih edilir.