
Diş Çekimi Nedir? Diş Neden Çekilir?
, bir diş hekimi veya ağız cerrahı tarafından lokal anestezi, genel anestezi veya kombine anestezi altında ayakta tedavi bazında nispeten hızlı bir şekilde gerçekleştirilen bir dişin kemik yuvasından cerrahi olarak çıkarılmasının adıdır.
Basit diş çekimi, hasta lokal anestezi altındayken ağızda görünen dişlerin çekilmesi için kullanılan bir tekniğin adıdır.
Diş Neden Çekilir?
Bazı durumlarda erişkinlerde diş çekimi gerekebilir. Çocukluk çağında süt dişlerinin yerine yetişkin dişlerinin kullanılması ideal olsa da, çeşitli nedenlerle diş çekimi gerekebilir.
Bu nedenlerin en yaygın olanı, dişlerin travma veya çürükler nedeniyle tamir edilemeyecek kadar hasar görmesidir. Ayrıca diş hekimleri, özellikle çeneye tam oturmayan ve ortodontik tedavi gerektiren çok sayıda dişin olduğu durumlarda, dişlerin ağızdan çekilmesini uygun bir başlangıç hazırlığı olarak değerlendirebilirler. Benzer durumlarda, diş eti veya 20 yaş dişlerinin üzerine çıkmayan dişler için etkilenen diş çekilebilir.
Diş çürüğü veya diş hasarı pulpanın çekirdeğine, diş içi sinirlere ve kan damarlarına yayıldığında ağızdaki bakteriler girerek enfeksiyona neden olabilir. Bu durum genellikle kanal tedavisi ile düzeltilebilir ancak enfeksiyon çok şiddetliyse ve antibiyotik ya da kanal tedavisi yeterli değilse enfeksiyonun yayılmasını önlemek için dişin çekilmesi gerekebilir.
Benzer bir durumda, kemoterapi veya organ nakli için kullanılan ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemi tehlikeye girdiğinde, diğer bazı tıbbi komplikasyonlar nedeniyle, diş enfeksiyonu riski bile dişi çekmek için yeterli bir neden olabilir.
Periodontal (Diş Eti) Hastalığı: Periodontitis nedeniyle dişler sallanırsa, dişleri çevreleyen ve destekleyen doku ve kemiklerin iltihaplanması, periodontal hastalık olarak adlandırılır, bir veya daha fazla dişin çekilmesi gerekebilir.
Diş Çekiminden Önce
Çekimin kendisi genellikle çok güvenli bir tıbbi prosedür olsa da, prosedür zararlı bakterilerin kan dolaşımına girmesine neden olabilir. Aynı zamanda diş eti dokusu da enfeksiyon riski altındadır.
Başka bir tıbbi nedene bağlı olarak ciddi enfeksiyon riski yüksek ise diş çekilmeden önce ve sonra antibiyotik tedavisi gerekir. Bu nedenle, bir diş çekilmeden önce diş hekimi ile eksiksiz bir tıbbi geçmiş paylaşılmalıdır. Düzenli ilaçlara ve besin takviyelerine ek olarak, hasarlı veya yapay kalp kapağı, doğuştan kalp kusuru, zayıflamış bağışıklık sistemi, karaciğer hastalığı (siroz), yapay eklemler, örn. kalça protezi ameliyatı, bakteriyel endokardit durumları diş hekimine sevk edilmelidir.
Nasıl Uygulanır?
Bir Dişi Nasıl Çıkarırsınız?
Diş çekimi Ameliyatı gerçekleştirmek için özel olarak eğitilmiş diş hekimleri diş çekebilir. Diş çekilmeden önce, diş hekimi hastaya diş çekimi alanını bloke eden lokal anestezik enjeksiyonu yapar. Bazı durumlarda, özellikle hasarlı yirmilik dişlerin çekilmesi için diş hekimi daha güçlü genel anestezi kullanabilir. Bu genel anestezi ağrıyı önler ve işlem sırasında sizi uyutur.
Diş hekimi diş etlerini ve dişi kaplayan kemik dokusunu keser. Daha sonra dişi forseps ile kavrar ve çene kemiğinden ve normalde dişi yerinde tutan bağlardan çıkarmak için hafifçe ileri geri hareket ettirir. Bazı durumlarda, çıkarılması zor olan bir diş birkaç parça halinde çıkarılabilir.
Diş çekiminden sonra kanama olması doğaldır ve gereklidir. Dişin bıraktığı boşlukta genellikle bir kan pıhtısı oluşur. Diş hekimi diş boşluğuna bir gazlı bez yerleştirir ve hastaya kanamayı durdurmak için ısırmasını söyler. Bazı durumlarda, diş hekimi çekim bölgesinde diş etinin kenarlarını kapatmak için kendiliğinden eriyen dikişler atabilir.
Bazen yuvadaki pıhtı serbest kalır ve yuvadaki kemiği açığa çıkararak düşer. Bu acı verici ve riskli bir durumdur. Septik (bakteriyel) yuva adı verilen bu duruma kuru yuva da denir. İyileşmenin başlaması için bir pıhtı oluşması gerektiğinden, diş hekimi sokete birkaç gün antiseptik veya antibiyotik ağrı giderici bir macun uygulayabilir.
Çekimden Sonra
Bir dişi çektikten sonra, diş hekimi kişiyi iyileşmesi için eve gönderir. İyileşme süreci genellikle birkaç gün sürer. Bu süreçte yaşayabileceğiniz rahatsızlığı en aza indirmek, enfeksiyon riskini azaltmak ve iyileşmenizi hızlandırmak için atabileceğiniz birkaç adım var.
Öncelikle ağrı kesiciler talimatlara uygun olarak kullanılmalıdır. Diş hekiminin yerleştirdiği gazlı bez hem kanamayı azaltmak hem de diş boşluğunda pıhtı oluşumunu sağlamak için sıkıca ama nazikçe bastırılmalıdır. Kanı tamamen emmeden önce gazlı bezi değiştirmek gerekir. Diğer durumlarda ise diş çekildikten sonra 3-4 saat gazlı bezin orada tutulması gerekir.
Bölgenin şişmesini önlemek için diş çekildikten hemen sonra etkilenen bölgeye buz torbası uygulamak faydalıdır. Bu torba bir seferde 10 dakika uygulanmalıdır.
Diş çekildikten sonra en az 24 saat dinlenmeli ve sonraki bir veya iki gün aktiviteyi sınırlandırmalısınız. Yine diş çekildikten sonraki 24 saat boyunca, boşlukta oluşan pıhtının çıkmaması için bölgeyi su ile yıkamaktan veya kuvvetli tükürmekten kaçınmalısınız. 24 saat sonra yarım çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suya karıştırarak ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
Diş çekildikten sonra çorba, patates, yoğurt, puding veya elma püresi gibi yiyecekler yemelisiniz. Çıkarılan bölge iyileştikçe yavaş yavaş katı gıda eklenmelidir. Pipeti ilk 24 saat kullanmayınız. İyileşmeyi hızlandırmak için iyileşme sırasında sigarayı bırakmalısınız. Yatarken başınızı yastıkla desteklemeli ve dik tutmalısınız. Yatakta yatmak kanamayı uzatabilir.
Dişlerin ve dilin fırçalanmasının yanı sıra diş ipi kullanımına da çıkarılan bölgeden uzak durularak devam edilmelidir. Bu enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olur.
Diş çekimi sonrası ağrı, anestezinin etkisi geçtikten sonra ortaya çıkabilir bu normaldir. Diş çekildikten sonraki 24 saat içinde şişlik ve hafif kanama beklenebilir.
Ancak diş çekildikten sonra dört saatten fazla kanama veya şiddetli ağrı devam ediyorsa diş hekimine başvurup tekrar rapor vermelisiniz.
Ateş ve titreme, mide bulantısı veya kusma, kızarıklık, şişme veya etkilenen bölgede çok fazla akıntı, öksürük, nefes darlığı veya göğüs ağrısı gibi enfeksiyon semptomlarından şikayetçiyseniz de bir diş hekimine görünmelisiniz.
Çekim Sonrası İyileşme
Diş çekimi sonrası ilk iyileşme genellikle bir ila iki hafta sürer. Bu işlem sırasında açılan boşluğa yeni kemik ve diş eti dokusu gelişir. Bununla birlikte, zamanla, eksik bir diş (veya dişler) kalan dişlerin kaymasına neden olabilir, bu da ısırmayı etkiler ve çiğnemeyi zorlaştırır. Bu nedenle diş hekimi eksik diş veya dişlerin implant, sabit köprü veya protez ile desteklenmesini önerebilir.