
Kemik greftleme uygulamalarında kullanılan kemik tozu, yeni kemik dokusunun oluşmasını sağlayarak implantın uygulandığı bölgede vidanın stabilitesini ve ömrünü uzatır. Sağlıklı diş implantlarının uygulanabilmesi için en önemli koşullardan biri implant bölgesinde vidaları tutabilecek yeterli ve kaliteli kemik dokusunun bulunmasıdır.
Kemik üzerini kapatmak, kemik kütlesini artırmak ve yeni kemik oluşturmak için iskelet ve vücut dolgu maddesi görevi görmek için kullanılan biyouyumlu malzemelerdir.
Çene kemiğinin genişliğini arttırmaktan, uzunluğun arttırılmasının daha kolay olduğu söylenir. Bu nedenle kemik hangi yönde arttırılması gerektiği tedavinin başarısını etkiler.
Kemik Tozu Nasıl Elde Edilir?
Kemik grefti (kemik tozu) çeşitli şekilde elde edilebilir. Doğal ve sentetik olabilir.
Sentetik kemik greftleri (kemik tozu): Kendi dokusu ile temas ettiğinde bölgede kemik oluşumunu destekleyen ve yumuşak dokunun boşlukları doldurmasını engelleyen kimyasal bir işlemle elde edilen biyomateryallerdir.
İnsan kaynaklı kemik greftleme: Kadavra kemiklerinin özel bir sterilizasyon ve temizleme işleminden sonra kullanılan biyomalzemelerdir. Diş hekimliğinde nadiren kullanılır, ancak diğer tıp alanlarında yaygın olarak kullanılır.
Hayvansal kaynaklı kemik greftleme: Sığır kemik greftleri diş hekimliğinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Özel steril ortamda yetiştirilen hayvanların kemikleri deproteinize edilerek çok aşamalı sterilizasyon işleminden geçirilerek paketlenir ve doktorlara teslim edilmektedir. Hayvanlar bu görev için özel olarak yetiştirilir ve bu nedenle tamamen güvenilirdir. Bulaşma riski yok. Doğal kemik dokusu kullanıldığı için vücut bunu daha çabuk kabul edecektir. Mikro gözenekli yapısı sayesinde kan hücreleri çok çabuk sarılır ve kemikleşme hızla ilerler.
Otojen greft (kişinin kendi örneği): Kemik tozu işlemlerinde kullanılacak en ideal kemik grefti hastanın kendi kemiğinden elde edilir. Genellikle çenenin başka bir yerinden, vida yerleştirme sırasında hazırlanan boşluktan ve kalça kemiğinden (nadiren kafatasından) alınır. Hızlı iyileşme ve en güvenilir kemik aşılamasıdır. Hastanın kendi kemiğinden ek greft elde etmek için ikinci bir ameliyat gerekir. Hastanın istemediği bir durum olduğu için sentetik veya hayvansal kemik tozu kullanılır.
Kemik Tozu Fiyatı Ne Kadardır?
Tedavi toplam maliyetini belirlemek için uygulama sırasında kullanılan greft miktarını bilmemiz gerekir. Daha geniş alanlar, daha fazla biyomateryal uygulaması gerektirir.
Kemik Greft Uygulaması Ne Zaman Yapılmaktadır?
Kemik greftleme ameliyatı; implant bölgesinde yetersiz kemik olduğunda, diş çekimi ile aynı anda vida takılması gerektiğinde, vida yerleştirmeden önce sinüs lifting ameliyatında ve diş çekiminde kullanılır. Kronik inflamasyona neden olur ve uzun süreli maruz kalma kemik kaybına neden olur.
Başarılı bir implant için en önemli faktör implant bölgesinde yeterli, yoğun, sert ve sağlam çene kemiğidir.
Kemik greftinde bulunan hücreler, kemik büyümesi ve oluşumu için gerekli maddeler sayesinde bölgenin daha hızlı iyileşmesi ve daha fazla kemik kütlesi oluşmasına yardımcı olur. Bu sürece “ogmentasyonu” denir. Kemik greftleme sayesinde daha önce vidaların kullanılamadığı birçok durumda bu uygulamalar başarılı olmuştur. İmplant dişin planlandığı kemik bölgesinin kemik kalınlığı ve/veya yüksekliği az ise kemik rejenerasyon ameliyatı ile istenilen miktarda kemik elde edilebilir.
Kemik Tozu Ameliyat Sonrası
Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün tedavi bölgesine baskı uygulamaktan kaçınılmalıdır. Dikişin açılması uygulanan kemik tozunu açığa çıkarır ve onu enfekte etmez. Ayrıca tütün kullanımı kemik iyileşmesini ve gelişimini yavaşlatır. Çok tehlikeli durumlarda tütün bırakılması tedavinin başarı oranını arttırabilir.
Kemik Tozu İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Dişlere kemik tozunun uygulamasının süreci ne kadardır?
Kullanılan prosedürün türüne bağlı olarak ortalama 10-45 dakika. Sinüs greftleme veya blok greft uygulamak daha uzun sürebilir. Ekilen kemiğin iyileşme süresi 4-8 ay arası olabilir.
Kemik greft fiyatı neye göre değişim sağlar?
Kullanılan greft sentetik, hayvansal veya insan kaynaklı olması fiyatı etkiler. Ayrıca kemik greftleri ağırlıklarına göre pahalı biyomalzemelerdir. Ayrıca 0.5 cc kemik greft ile 2cc kemik greft aralarında büyük bir fiyat farkı vardır.