
Diş Kaplamalarının Ömrü Ne Kadar?
Diş kaplamaları, hasarlı dişleri güçlendirmek ve korumak için sıklıkla kullanılan diş tedavilerinden biridir. Diş kaplamaları iyi temizlenir ve rutin bakım işlemleri aksatılmazsa kaplamalar 10 yıldan fazla dayanabilir. Ancak unutulmamalıdır ki her diş kaplamasının kullanım ömrü aynı değildir.
Diş kaplamalarında kullanılan bazı malzemeler diğerlerine göre daha dayanıklı olduğu için belirli bölgelere gereken özen ve dikkat gösterilerek daha uzun süre kullanılması mümkün olabilir. Diş minesinin ömrü, hastanın kişisel yaşam tarzına, alışkanlıklarına, ağız hijyeni uygulamalarına ve diş minesinin aşınma özelliklerine bağlı olarak değişebilmektedir. Ancak zirkonyum ve porselen dişlerin ortalama ömürlerinden bahsedebiliriz. Porselen diş kaplamaların kullanım ömrü, yaklaşık 10-12 yıldır.

Zirkonyum Diş Kaplamalarının Ömrü 2023
Porselen kaplama tedavisinden sonra ağız ve diş bakımı uygun şekilde yapılırsa ve diş etlerinin sağlığı korunursa bu ömür uzayabilir. Biyouyumlu zirkonyum malzemeden yapılan zirkonyum kaplamalar porselene göre daha dayanıklıdır. Zirkonyum kaplamaların ömrü, ortalama 12-15 yıl sürebilmektedir. Normal şartlarda diş minesinin çeşitli faktörlerin etkisiyle zamanla zayıflaması ve aşınması doğal bir durum olarak kabul edilir. Ancak, yaşam tarzının bu süreci daha da hızlandırma riski vardır. Öte yandan diş eti sağlığı, diş minesinin ömrünü belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Diş etlerinin çökmesi, diş yapraklarının kenarlarının uyumuna ve dişlerin koruyucu özelliğinin birbirine bağlanmasına neden olur. Bu nedenle bu süre sonunda diş kaplamalarının değiştirilmesi gerekir.
Diş Kaplamalarının Ömrü Nasıl Uzatılır?
Diş levhalarının ömrünü uzatmak için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri de dişlerinize çapraşıklık yapmamaktır. Baskı kaplamaların aşınmasına neden olabilir. Bu nedenle bruksizm gibi diş gıcırdatma sorunu yaşayan kişiler, diş hatlarını korumak için özellikle uyku sırasında gece ateli kullanmayı ihmal etmemelidir. Gece örtüsü, diş kaplamalarının yanı sıra insan ağzındaki doğal dişleri de aşırı çiğneme kuvvetine karşı korur. Kaplamaların daha uzun süre dayanması için dişler günde iki kez fırçalanmalı ve diş ipi ile gerekli temizlik yapılmalıdır. Dişleri temizlerken, diş kaplaması çevresindeki alana, özellikle diş eti çizgisine gereken özen gösterilmelidir. Doğru ve düzenli bir ağız bakımı rutini uygulamak, diş minesinin altındaki bölgede çürüme riskini de azaltır.
Diş kaplamalarını uzun yıllar ve sağlıklı bir şekilde kullanabilmek için tırnak yememek, fındık, buz gibi sert cisimleri çiğnememek çok önemlidir. Bu tür alışkanlıklara sahip kişilerin sadece kaplamalarına değil, doğal dişlerine de zarar verme ihtimalleri çok yüksektir. Ağız ve diş sağlığını korumak için rutin diş muayeneleri aksatılmamalıdır. Olası çürükler ve olası problemler, düzenli diş kontrolleri sayesinde erken teşhis ve tedavi edilebilmektedir. Bu sayede diş kaplamalarının daha uzun ömürlü olması açısından önemli bir avantaj elde etmek mümkündür. Hem geleneksel metal destekli porselen kaplamalar hem de zirkonyum kaplamalar estetik ve doğal bir görünüm ve ağızda rahat çiğneme sağlanmasında önemli rol oynamaktadır.
Monolitik zirkonyum kaplamalar, yüksek dayanıklılıkları ve sağlamlıkları nedeniyle genel olarak porselen diş kaplamalara göre dayanıklılıklarını daha uzun süre koruyabilirler. Uzun boşlukların köprüleri veya ağız bölgesi gibi çiğneme kuvvetlerinin yüksek olduğu alanlarda tamamen estetik ancak daha hassas cam – seramik kronların kullanılması potansiyel kırılma problemlerini artırabilir. Bu nedenle uzun oyuklarda ve azı dişlerinde yekpare zirkonyum gibi dayanıklı malzemeleri tercih etmek daha uygundur.