
Çocuklarda Kanal Tedavisi ? Kanal Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Kanal tedavisi, çürük derin ise dişin tüm sinir dokusunun uzaklaştırılmasını ve dişin geri kalanının sağlıklı kalmasını amaçlayan bir tedavi yöntemidir. Etkilenen dişe kanal tedavisi için anestezi uygulanması gerekebilir.Tedavi, dişin durumuna göre bir veya birkaç haftada yapılabilir. Kök uçları açıkta olan kalıcı dişlerde kanal tedavisi daha uzun sürebilir. Bu durumlarda kanallar belirli aralıklarla özel dolgularla kökün ucu kapanana kadar kapatılır. Diş kökünde giriş deliği oluşturulduktan sonra kullanılan hassas aletlerle kökün içi temizlenir. Enfekte doku kanallarını temizlemek için bazı ilaçlar kullanılır. Kanallar kök dolgusu ile tıkanmış ise diş kalıcı dolgu ile doldurulur. Önerilen bu tedavi uygulanmazsa enfeksiyon nedeniyle diş kökü çevresinde kemik hasarı ve apseler (şişlikler) gelişebilir.
Riscos potenciais: O tratamento de canal é a última opção antes da extração do dente. Apesar da alta taxa de sucesso, não se pode garantir que todos os casos serão bem-sucedidos. Cuidados bucais individuais inadequados, interrupção do atendimento ao paciente; Isso pode resultar em prolongamento do tratamento, persistência do desconforto e redução do sucesso. Em alguns casos, pode ser necessário tratamento de canal radicular, cirurgia ou remoção e um substituto do dente tratado. Os instrumentos sensíveis usados durante o tratamento podem quebrar dentro do dente e afetar negativamente o sucesso do tratamento. Ao procurar por canais dentários, podem ocorrer danos ao corpo e à raiz do dente. Às vezes pode haver dor e sensibilidade que podem durar alguns dias após os procedimentos. Pode ocorrer diminuição da abertura bucal e infecção entre as sessões. Raios-X podem ser feitos em certos estágios do tratamento. Se estiver grávida, deve informar o seu médico durante a radiografia. Se necessário, medicamentos como analgésicos e antibióticos podem ser prescritos. Desinfetante pode ser usado durante o tratamento.
Dikkat edilmesi gerekenler: Geçici dolgu kullanırken dişlerinizle sert yiyecekler yememeye dikkat edin. Geçici dolgu yapılırken, dolgu kırılır ve düşerse hasta kliniğe dönmelidir. Hastalar hekim tarafından belirlenen aralıklarla düzenli olarak klinik ve radyolojik değerlendirmeden geçirilmelidir.
Apeksifikasyon
Henüz kökü gelişmemiş (kök ucu açık) genç daimi dişlerin çeşitli nedenlerle (derin çürük, travma vb.) Apexifikasyon tedavisinde, kök kanallarının içine kök uçlarının gelişimini uyarabilen kök kanal dolgu malzemesi yerleştirilir. Bu malzeme klinik ve radyografik muayenelerde doktorun uygun gördüğü aralıklarla (2-3 ay) yenilenir ve kök ucu kapandığında kanala kalıcı dolgu yapılarak dişin dolgusu tamamlanır. Bu tedavi dişin durumuna göre 3 aydan 2 yıla kadar sürebilmektedir.
Çocuklarda Kanal Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kanal tedavisi ana dişe zarar verir mi?
Çocuklarda pedodontist tarafından yapılan kanal tedavileri kalıcı dişlere zarar vermez. Çocuk süt dişlerinin kök tedavisinde kullanılan malzemeler tamamen doku dostu olup kemik yapısından kaynaklanan minerallerden oluşmaktadır. Çocuk diş hekimi, kanal tedavisi gerektiren ön dişler için alt dişi korumaya ve dişlerin ağızda devamlılığını sağlamaya çalışır.
Süt dişine kanal tedavisi kalıcı mıdır?
Süt dişlerinin kök tedavisi, fizyolojik kök füzyon süreci ile uyumludur ve dişin dönüşüm sürecine herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Bu nedenle süt dişinin kök tedavisi kalıcıdır ve dişin düşmesi durumunda herhangi bir önlem alınmasına gerek yoktur. Yetişkinlerin kullandığı kanal tedavi malzemeleri süt dişi kanal tedavisinde kullanılmaz. Birincil kök kanal tedavisi, alttaki diş içeri girerken diş köklerinin füzyonu ile eriyen bir kök dolgu malzemesi kullanır. Bu malzeme doku dostudur ve yetişkinlerde inatçı iyileşmeyen kök kanallarının tedavisinde de aynı malzeme kullanılmaktadır.
Çocuklarda daimi dişlere kanal tedavisi kalıcı mıdır?
Apeksifikasyon , çekilecek dişin kökleri henüz tam olarak gelişmemişse kullanılır. Bu apeksifikasyon işleminin amacı süt dişi kökünün gelişimini kesintiye uğratmamak ve kök ucunu sağlıklı bir şekilde kapatmaktır. Bu tedavi uygulamasında yapıştırma işlemi kök gelişimine kadar devam eder ve kök gelişimi sonrasında kalıcı kanal dolgusu ve tepe restorasyonu yapılır. Çocuk büyümeye devam ederken bu dişi takip etmek çok önemlidir. Dişin kökleri tam olarak geliştiğinde yetişkin dişleriyle aynı şekilde kanal tedavisi uygulanır.