
Placage de porcelaine
Beslenme alışkanlıkları, ağız hijyeni ve genetik yatkınlık dişlerin yapısını etkileyen faktörlerdir. Dişler düzenli olarak temizlenmezse zamanla sararma, çürüme ve aşınma meydana gelir. Başta ağrı olmak üzere birçok şikayete neden olmakla kalmaz, dişlerin görünümünü de olumsuz etkiler. Diş kaplamaları ile dişin sağlığını korumak ve estetik görünümünü iyileştirmek mümkündür.
Porselen Diş Kaplama Nedir?
Ön dişleri kaplamak için dişlerin üzerine konulan ince diş rengindeki kaplamalara diş kaplama denir. Diş kaplamaları genellikle porselen veya kompozit malzemelerden yapılır. Uygulama sonrası kalıcıdır. Diş kaplama işlemi; Renksiz, hasarlı veya anormal derecede büyük dişler için kullanılır. Bu kaplamalar tercihe göre sadece bir dişe ya da birkaç dişe yapıştırılabilir.
Porselen kaplamalar, kompozit kaplamalara göre lekelenmeye karşı daha dirençli olmaları nedeniyle öne çıkarlar. Doğal dişlerin ışığı yansıtma özelliklerini başarılı bir şekilde taklit edebilmesi porselen kaplamaların tercih edilme sebeplerinden biridir. Ancak kişi için en uygun kaplama malzemesine diş hekimi karar verir.
Diş Kaplamaları Neden Yapılır?
Diş kaplamaları genellikle bazı estetik açıdan rahatsız edici hastalıkları tedavi etmek için kullanılır:
- Kırık dişler,
- Beyazlatma ile düzeltilemeyecek kadar şiddetli renk değişikliği,
- Dişler arasında çok fazla boşluk ,
- Ortalama dişlerden daha küçük diş varlığı,
- Keskin veya alışılmadık şekilli dişler.

Porselen Diş?
Diş kaplama yapımında porselen kullanımına porselen kaplama denir. Porselen beyazlığını üretiminde kullanılan hammaddelerden alır ve biyouyumlu bir malzemedir. Metal ve toksik madde içermez. Diş kaplamalarında porselen kullanımı çok daha doğal bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur.
Porselen kaplama; Dişlerini kaybetmiş ya da diş sararması gibi sorunları olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Porselen Kaplama Nasıl Yapılır?
Porselen kaplama işleminde dişler önce belirli ölçüde törpülenir. Daha sonra törpülenmiş dişlerin kalıbı çıkarılır ve bu kalıp, profesyonel diş teknisyenlerinin kaplamaları hazırlayacağı bir laboratuvara gönderilir. Kalıpları yapmak 1-2 hafta sürebiliyor. Kaplama hazır olduğunda işlem başlar. Dişin yerleştirilmesi sırasında diş hekimi hastayı rahat ettirmek için lokal anestezi uygular. Hastanın doğal dişleri daha sonra kaplama ile mükemmel uyum sağlayacak şekilde dönüştürülür ve kaplama işlemine hazırlanır. Diş hekimi kaplamayı dişin üzerine yerleştirerek uyumunu ve rengini kontrol edecek ve kaplamayı dişe kalıcı olarak takmadan önce gerekli ayarlamaları yapacaktır.
Porselen Diş Kaplama Sonrası Tedavi Nasıl Yapılmalıdır?
Kaplama işleminde kullanılan anestezi etkinliğini kaybeder, hasta normal yeme içme düzenine dönebilir. Kaplamalar yerleştirildikten sonra bazı bölgelerde bir süre sertlik hissedilebilir. Bu normal sertlik değerleri, normal yeme, içme ve diş fırçalama sonrasında işlemden sonraki birkaç gün içinde geçer. Sertlik veya çıkıntı uzun süre kaybolmadıysa, diş hekimi kaplamaların yeniden törpülenmesine yardımcı olabilir. Kaplamanın ömrünü uzatmak için;
- Sert nesneleri (kalem, buz, tırnaklar) çiğnemeyin,
- Sert yiyecekleri çiğnerken arka dişlerinizi kullanmayı unutmayın,
- Yumuşak yiyecekleri çiğnemek için ön dişleri kullanın,
- Presleme veya zımparalamada sorun yaşıyorsanız, bir tutacak kullanın,
- Spor yaparken ağız koruyucu kullanın.
Diş Kaplamanın Zararları Nelerdir?
Dişler restore edilemez. Kaplamalar bir kez hasar gördüğünde, genellikle tamir edilemezler. İşlemden sonra dişler sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı daha hassas hale gelebilir. Kaplamalar mutlaka diğer dişlerin rengiyle eşleşmez. Kaplama rengi yerine yerleştirildikten sonra değiştirilemez. Kaplama yapılmadan önce diş beyazlatma işlemi yapılmalıdır. Nadir durumlarda, kaplamalar soyulabilir veya düşebilir. Bu olasılığı en aza indirmek için sert yiyecekler yerken dikkatli olunmalıdır. Dişlerini gıcırdatan ve sıkan kişiler için porselen kaplamalar uygun değildir. Bu hareketler kaplamaların çatlamasına neden olabilir.