Pediatrik (Çocuklarda) Kanal Tedavisi Nedir? STR DENT
مكتبة الصحة

Pediatrik (Çocuklarda) Kanal Tedavisi Nedir? Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Pediatrik (Çocuklarda) Kanal Tedavisi Nedir? Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Pediatrik (çocuklarda) kanal tedavisi, sorunlu pulpa yapısını ortadan kaldıran ve dişin geri kalanını koruyan cerrahi bir tedavidir. Süt dişleri çocukların beslenmesinde ve konuşmasında önemli rol oynar. Kalıcı dişlerin oluşumuna ve doğru konumlandırılmasına yön veren süt dişleri, protez veya başka sebeplerle kaybedilmeleri halinde kalıcı sorunlara yol açabilirler. Kalıcı dişler dudak dişlerinin yerini aldığı için süt dişlerine gerekli özen ve hassasiyet gösterilmezse kalıcı dişler tam olarak gelişemeyecek ve çocukların beslenme ve konuşma fonksiyonu yavaşlayacaktır. Sağlıklı dişlerin ve ağız yapısının anahtarı, süt dişlerine iyi bakmak, çürümüş veya diğer diş problemlerinde gerekli tedavi işlemlerini yapmaktır. Çocukların süt dişlerine kanal tedavisi, kanal tedavisinin diş çekimine göre daha avantajlı olduğu durumlar ve kanal tedavisi hakkında daha detaylı bilgi içeriğin devamında yer almaktadır.

Pediatrik (Çocuk) Diş Hekimliği Nedir?

Pedodonti, Latince kökenli bir kelimedir ve çocuk dişleri anlamına gelmektedir. Diş hekimliğinin bir dalı olan pedodonti, doğumdan itibaren tüm dişlerin yerini aldığı 12-13 yaşları da dahil olmak üzere çocukluk çağında daimi dişlerin korunması, bakımı ve planlanması ile ilgilenir. Pedodontistler ağız, çene ve yüz gelişimini genel olarakta muayene etmektedir. Gerektiğinde önleyici ve koruyucu tedavi planları da hazırlar. Pedodonti uzmanlarının ilgi alanları değişkenlik gösterse de sundukları danışma alanlarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Çocukların ve ebeveynlerin ağız ve diş bakımı konusunda bilinçlendirilmesi
  • Diş hekiminden korkan çocuklar ve ebeveynleri ile sürecin yönetilmesi
  • Çocuk ve bebeklerin beslenme ve alışkanlıklarının sürdürülmesi
  • Süt diş veya kalıcı dişin kanal tedavisi veya dolgusu
  • Çocukların çenelerinin izlenmesi ve koruyucu tedavinin planlanması
  • Çocuklarda parmak emme gibi alışkanlıkları, ağız sağlığını teşhis ve kontrol edin
  • Çocuklar için takma diş uygulamaları
  • Diş çekilmesi

Çocuklarda Diş Çürüğü Nedir,Çürük Neden Olur?

Çürük ya da boşluk (kavite) olarak bilinen diş çürüğü, dişlerin sabit yerlerinde deliklerin oluşması ve oluşan delikler nedeniyle kalıcı hasarların oluşması anlamına gelmektedir. Bakteri, mantar, paketlenmiş konserve gıdalar, şekerli yiyecek ve içecekler, yüksek karbonhidrat alımı, asitli içecekler, sık atıştırmalar, yetersiz ağız bakımı ve hijyen diş çürüklerine neden olur. Diş çürüğü yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda ve bebeklerde de yaygın olarak görülen bir sorundur. Tedavinin geciktiği veya yetersiz kaldığı durumlarda bebeklerde diş çürüğü görülebilmekte ve  ilerleyici çürükler oluşabilmektedir. Dişlerdeki delikler ve boşluklar diş tabakasının derinliklerine indiğinde şiddetli diş ağrısı, kalıcı ve yayılan enfeksiyonlar ve diş kaybı gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.

Bebek Diş Çürüğü Nasıl Engellenir?

Bebek ve çocuklarda diş çürüklerini önlemenin en etkili ve güvenli yolu ağız hijyenine dikkat etmektir. Sağlıklı ve etkili diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve özellikle bebeklerde ağızda süt artığı ile uykuya dalmaktan kaçınmak önlemler arasındadır. Diş çürümesini önlemenin en önemli yolundan biri de belirli aralıklarla düzenli olarak diş hekimine gitmektir. Erken yaşta diş hekimi ile çocuk arasındaki sağlıklı iletişim ve düzenli pediatrik diş hekimi ziyaretleri, çocukların hayatlarının geri kalanında diş sağlığına olan duyarlılığını artırır. Ebeveynlerin çocuklara ve bebeklere ağız bakımı alışkanlığını aşılamak için zaman ayırması önemlidir.

Süt Dişleri Nedir?

Süt dişi, embriyonik süreçte oluşmaya başlayan ve genellikle doğumdan sonraki altıncı ay civarında çıkan dişi tanımlamak için kullanılan terimdir. Her çocuğun üst ve alt çenelerinde 10 adet olmak üzere toplam 20 adet süt dişi vardır. Çoğu zaman, çocuk yaklaşık 2 buçuk yaşındayken dişler patlak verir. Bebeklerin çoğunda ilk çıkan diş mandibular (alt çenede) merkezi kesici diştir. İkinci diş genellikle ilk çıkan dişin hemen yanındadır. Bir yetişkinde, 20 adet süt dişin yerini 32 adet kalıcı diş alır. Diş gelişimlerinin tamamlanması hemen hemen her çocukta farklı ilerleyebilir. Bazen çocuklarda süt dişleri daha geç veya daha erken çıkabilir. Bebeğinizin dişlerinin gelişimi ile ilgili endişeleriniz varsa kulaktan dolma bilgiler yerine diş hekimine başvurmanız önerilir. Bebeklerin ilk diş muayenesi normalde ilk dişlerinin çıkmasından sonraki 6 ay içinde, yaşni 1 yaşından önce yapılabilir.

Kanal Tedavisi (Endodonti) Nedir?

Endodontik tedavi olarak da bilinen kök kanalları, bakteri, ölü veya canlı doku tabakaları gibi çeşitli mikroorganizmaları dişin derin kısımlarından uzak tutmak için yapılır. Dişin pulpası, hasarın ana bölgesidir ve dişin en önemli fonksiyonlarının gerçekleştiği önemli bir kısımdır. Diş pulpası mine tabakasının altında yer alır ve dişin merkezini oluşturmaktadır. Kan damarı, sinir ağları, bağ dokusu ve pulpa dişin canlılık gösteren kısımlarıdır. Pulpanın çıkarılması (pulpektomi) veya kök kanal tedavisi, çekimi planlanan ciddi şekilde enfekte olmuş dişler için bir alternatif tedavi olarak sıklıkla önerilmektedir. Diş kökleri, diş etleri ve çene ile yakın temas halinde olduğu için kanal tedavisiyle kurtarılabilecek bir dişin çekilmesi çocukta diş etlerinde ve çene yapısında ilerleyici veya kalıcı hasarlara neden olabilir. Kanal tedavisi esnasında dişin köküne çok küçük aletlerle ulaşılarak temizlenmesi ve tedavi edilmesi sağlanır.

Çocuklarda Kanal Tedavisi (Endodonti) Gerekli Midir?

Sanılanın aksine kanal tedavisi sadece yetişkinlere yönelik bir işlem değildir. Süt dişine de kanal tedavisi işlemi yapılabilir. Tüm yaş gruplarında endodontik tedaviye ihtiyaç olup olmadığı, özellikle de hasar çok genişse tam olarak belirlenemez. Diş hekimleri tedavi kararını hastanın özelliklerine göre bireysel olarak verir. Çocuklarda kanal tedavisi genellikle gerekli değildir. Diş çekimi, çocukların diş problemlerini tedavi etmek için genellikle daha iyi bir seçenektir; ancak bazı durumlarda kanal tedavisi daha doğrudur ve daha iyi sonuçlar vermektedir. Diş kaybını önlemek için kanal tedavisinin tercih edilebileceği başlıca durumlar şunlardır:

  • İltihaplı diş
  • Diş çürüğü (Diş apsesi)
  • Kaza veya travma sonucu oluşan dişler
  • Konuşma veya yeme bozukluğuna yol açabilecek diş kaybı
  • Çene ve dil fonksiyonlarını kaybedebilecek diş kaybı

Kanal Tedavisi (Endodonti) Çocuklar İçin Faydalı Mıdır?

Kanal tedavisinin yerine, çocuklarda erken diş kaybının sakıncalı olmadığına dair yaygın bir düşünce olabilir. Kaybedilen bir dişin yerine yeni diş çıkacağı fikri toplumun büyük bir kısmında yaygındır; ama süt dişler; enfeksiyon, diş çürüğü ya da ağır travma nedeniyle erken kaybedilirse çocuklarda pek çok gelişimsel soruna neden olabilir. Bu problemler başlıca

  • Konuşma bozukluğu
  • Öğütme ve çiğneme kusurları
  • Daimi dişlerin dizilim bozukluğu, çarpıklık ve üst üste binen dişler olarak sınıflandırılabilmektedir.

Pulpektomi ile çocukların büyümesini ve gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek ve benlik saygısı sorunlarına neden olabilecek sorunları önlemek için bir diş kurtarabilir. Kanal tedavisi dişin ileride doğal olarak düşmesini sağlar.

Çocuk Diş Hekimleri Kanal Tedavisini Nasıl Uygular?

Enfekte diş problemi olan çocuklar, dişle birlikte çevre dokularda şiddetli ağrı, dişte hassasiyet ve iltihaplanma yaşayabilir. Bu gibi durumlarda, detaylı bir değerlendirme için bir diş hekimine başvurmak temel yaklaşım olmalıdır. Pediatrik(çocuk) diş hekimleri, çocuğun fiziksel muayenesinin yanı sıra süt dişi enfeksiyonlarını araştırmaktadır. Bazı durumlarda diş röntgeni tanı yöntemlerinden biridir. Röntgenler enfeksiyonun derecesini ve pulpektominin derinliğini belirlemede daha net sonuçlar vermektedir. Kanal tedavisine başlamaya karar verdiğinizde hastanın talimatlara uyması gerekir. Bunlar, yumuşak ve çoğunlukla sıvı bir diyete geçmek, asitli ve şekerli yiyeceklerden kaçınmak ve kızarmış yiyecekleri azaltmaktır. Bir pediatrik diş hekimi, enfeksiyon şiddetliyse veya yayılma riski taşıyorsa bazen antibiyotik reçete edebilir.

Çocuklarda Kanal Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

Pediatrik kök kanal tedavisinde üç ana yaklaşım vardır. Tedavi edilen diş veya dişlerin durumuna göre her çocuğun yaklaşımı farklılık gösterebilmektedir:

  • Pulpanın Tedavisi: Pulpanın hasarı hafif ise tercih edilen yöntemdir. Bu, enfeksiyon henüz başlangıç ​​aşamasındaysa ve dişe henüz tamamen zarar vermemişse faydalı olabilmektedir. Bu gibi durumlarda çocuk diş doktoru hasarlı dişi onaracak, antibiyotik uygulayacak ve pulpayı bozmadan dişi kapatacaktır. Doğrudan pulpaya antibiyotik uygulayarak enfeksiyonun yayılmasını durdurmak mümkün olabilmektedir.

  • Pulpektomi: Tam anlamıyla kök kanal tedavisinin yapıldığı bir işlemdir. Bu işlem ciddi bir hassasiyet ve beceri gerektirmektedir. Öncelikle diş dezenfekte edilerek kanallar oluşturulur ve geliştirilir. Son adımda ise dişin üzeri kapatılır. Tüm tedaviler için ortak bir protokol, lokal anestezi kullanılmasıdır. Lokal anestezi çocuğu zihinsel ve fiziksel olarak rahatlatır ayrıca işlemin ağrısız olmasını sağlamaktadır.

  • Pulpotomi: Çocuklarda kök kanal tedavisine yönelik en popüler yaklaşımlardan biri, pulpotomi olarak bilinen kısmi bir kök kanalıdır. İltihap dişin üst kısmında yer alıyorsa pulpotomi iyi bir seçenektir. Dişi korumak ve stabilize etmek için, pulpanın sağlıklı kısmını bozmadan sadece enfekte pulpayı çıkarmak önemlidir. Pulpotomi yöntemi, antibiyotik tedavisi ve dişin kapatılmasını içerir.

Pediatrik Tedaviler Hakkında Detaylı Bilgi İçin Şimdi Bizimle İletişime Geçin

Çocuklarımızın sağlığı ve mutluluğu en önemli önceliğimizdir. STR Dent olarak, pediatrik diş tedavilerinde uzmanlaşmış bir ekibiz ve çocuklarınızın sağlıklı gülüşlerini korumak için buradayız. Çocuklarınızın diş sağlığını korumak ve tedavi etmek için güvenilir ve şefkatli bir ortam sunuyoruz.

Pediatrik diş tedavilerimiz, çocukların ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanmıştır ve onların rahatlığı ve güveni göz önünde bulundurularak uygulanır. Diş çürükleri, diş çıkarma sorunları, çene gelişimi gibi konularda uzman ekibimiz, çocuklarınızın sağlıklı gülüşlerini korumak için en etkili tedavi planlarını sunmak için buradadır.

Çocuğunuzun sağlıklı bir diş gelişimi ve kaliteli bir ağız bakımı için doğru adımı atın. Detaylı bilgi ve randevu için bizimle iletişime geçin. Profesyonel ve dostça ekibimiz, çocuklarınızın gülümsemesini parlak tutmak için burada!

fa_IRPersian