
Hasta herhangi bir nedenle bir veya birden fazla dişini kaybetmişse cerrahi operasyonla birlikte implant tedavisi yapılır. Ortalama 30 dakika süren implant diş ameliyatı nasıl yapılır sorusunun herkesin aklında olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Tüm çalışma süreci 5 aşamadan oluşmaktadır.
Adım 1
İlk olarak lokal veya genel anestezi kullanılır. Ağrı kesici anestezi sonrası implant yeri temizlenir ve dişin çekilmesi gerekiyorsa çekilir. Kemiğin yerleştirileceği implantı ortaya çıkarmak için diş etlerinde küçük bir kesi yapılır. İmplant dişin kökü görevi gördüğü için özel bir matkapla diş oyulur. Bu boşluğa bir implant yerleştirilir ve vidalanır. Diş etinin kesilen bölgesine implant kapatılır ve bu bölgeye 1-2 dikiş atılır.
Adım 2
Çeneye yerleştirilen implantın kemiğe entegre olması 2-6 ay sürer. Bu işlem protez için sağlam bir temel oluşturmak için çok önemlidir. Böylece implant ameliyatı yapma sorununun ikinci aşaması atlanmış olur.
Adım 3
Çenenin iyileşme süreci tamamlandıktan sonra kuronun takılacağı dayanağı yerleştirmek için ek ameliyat yapılabilir ve bu ameliyatta anestezi kullanılır. İmplantı görmek için diş etlerinde yine küçük bir kesi yapılır. Abutment diş implantına takılır, implant tekrar diş eti ile kapatılır ve diş eti dikilir. Bu işlem için iyileşme süreci olarak 2 hafta beklemek gerekir.
Adım 4
Diş etleri iyileşirken diş hekimi yeni bir implant kaplaması yapmak için diş hekimine geri döner. Burada ağzın doğru hizalanması için ağzın kalıbı alınır. Çene yeni dişi destekleyecek kadar güçlü olana kadar kuron yerleştirilmez. Hareketli protez veya sabit protez öneriyoruz. Karar verildikten sonra 5. ve son adım ise implant ameliyatı nasıl yapılır sorusunun yanıtlanmasıdır.
Adım 5
Son adım tacı kurmaktır. Bazı durumlarda diş hekimleri, hangi dişin değiştirildiğine bağlı olarak kuronun şeklini ve ağza sığıp sığmadığını kontrol etmek için egzersiz yapabilir. Son karar verildiğinde yapay diş vidalanır veya yapıştırılır. İşlem sonrasında diş eti ve yumuşak dokularda morarma ve şişlikler meydana gelebilir. İmplant ameliyatından sonra diş etlerinin şişmesini önlemek için ameliyat bölgesine buz konur.
İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?
İmplant tedavisinin ne kadar süreceğini tahmin etmek oldukça zordur. Hastanın ağız, diş ve çene sağlığına, implant yapılacak diş sayısına, yerine konulacak diş sayısına ve daha birçok faktöre bağlıdır. Ancak tüm tedavi sürecinin toplam süreye ulaşması 6-9 ayı bulabilmektedir. Ancak implant geç yerleştirilirse veya tedaviden önce kemik greftleme veya sinüs lifting gerekliyse süreç uzayabilir.
İmplant Ameliyatı Öncesi Neler Yapılmalıdır?
İmplant ameliyatından önce yapılması gereken 3 şey vardır. Bunlar;
- Hastanın tıbbi geçmişinin gözden geçirilmesi: Hastanın implant tedavisine uygun olup olmadığını belirlemek için genel sağlık bilgileri alınır. Gerekirse hastadan tetkik ve tahliller istenir.
- Diş muayenesi: İmplantların nereye ve nasıl yerleştirileceğini belirlemek için diş ve çene ölçüleri alınarak kalıp yapılır ve diş röntgeni çekilir.
- Tedavi planı: Kalan dişlere, tedavi edilecek dişlere, çenenin durumuna kısacası hastaya göre tedavi planı hazırlanır.