
Gömülü Diş (20’Lik Diş) Nedir? Gömülü Diş Nasıl Çekilir ?
Çoğu insanın 20’lik gömülü dişler mevcuttur. Ancak diş hekimine gitmekten korkan ya da 20 yaş dişlerini çeşitli nedenlerden dolayı geç çektiren fazla sayıda insan bulunmaktadır. 20’lik dişlerden kurtulmak günümüzde oldukça kolaydır. Mevcut sağlık teknolojileri ve gelişen tıp ile diş hekimleri ameliyat sonrası komplikasyonları en aza indirmeye çalışmaktadır. Genellikle kişiler diş çekildikten hemen sonra normal hayatlarına devam edebilirler. Gömülü bir 20’lik dişin çıkarılması hakkında daha fazla bilgi edinmek için makalenin sonunu takip edin.
İçerikler
- Gömülü 20 lik Diş Nedir?
- Gömülü 20 lik Diş Çekimi Nasıl Yapılmaktadır?
- Gömülü 20 lik Diş Operasyonu
- Gömülü 20 lik Diş Çekim Sonrası
- Gömülü 20 lik Diş Çekimi Yaptıran Hastalar
- Gömülü 20 lik Diş Çekimi Hakkında En Çok Merak Uyandıran Sorular
- Gömülü 20 lik Diş Çekimi Fiyatları
Gömülü 20 lik Diş Nedir?
Yirmilik dişler dışındaki tüm kalıcı dişler genellikle çocuklukta hazırdır. Ağızda toplam 4 adet bulunan 20’lik diş yetişkinlikte sürmeye başlar. Çenenin yapısına veya dişin boyutuna bağlı olarak 20 yaş dişi bazı kişilerde kolay çıkabilirken bazılarında daha uzun sürebilir. Bazı kişilerde bir dişin tamamı veya bir kısmı çenede sıkışmıştır. Bunun birçok nedeni olabilir. Yirmi yaş dişinin hasarlı kaldığı durumlarda şu sorular ortaya çıkabilir:
- Çene yapısında olumsuz etki
- Diğer dişlerin deformasyonu ve çürüme riski
- Düzenli yirmilik diş çürüğü (kökler ve diş eti iltihabı)
- Ağızda kötü koku
- Baş ağrısı
- Şişmiş lenf düğümleri
- Diş etlerinde ağrı
20 yaş dişleri çıkmaya başlarsa diş hekimine başvurmalı ve dişleri kontrol altında tutmalısınız. Gömülü yirmi yaş dişi olan herkesin dişlerini çekmesi gerekmez. Hastanın çene yapısı uygunsa diş hekimi çeşitli tedavi yöntemleri uygulayabilir ve 20 yaş dişinin daha rahat çıkmasına yardımcı olabilir. Çıkarılamayan ve çevre dişlerde çürüme riski yaratan 20 yaş dişleri gerekli tıbbi işlemle çekilir.
Gömülü 20 lik Diş Çekimi Nasıl Yapılmaktadır?
Çene yapısı uygun olmayan kişilerde gömülü 20 yaş dişleri çekilmelidir. Etkilenen bir dişi çıkarmak göründüğü kadar korkutucu değildir. Dişin ne kadar hasar gördüğüne ve dişin ağızda hangi pozisyonda olduğuna bağlı olarak gerekli tedavi uygulanır. Gömülü yirmi yaş dişinin çıkarılması için teşhis ve tedavi yöntemleri genellikle kişiden kişiye değişir. Dişin büyük bir kısmı ağızda yer etmiş diğer kısmı gömülü ise uzman doktorun takdirine bağlı kalarak ameliyata gerek kalmadan çekilebilir.
Gömülü 20 lik Diş Operasyonu
Diş dışarı çıkamayacak kadar sabitse, çenede tamamen sıkışmışsa veya çekilmeye uygun olmayan bir açıdaysa, diş hekimi onu cerrahi olarak çekmelidir. Ameliyattan önce uzmanın isteği üzerine kan tahlilleri ve röntgenler ile dişin durumu değerlendirilir. Gerekirse antibiyotik tedavisine başlanabilir. Bu gibi durumlarda antibiyotik tedavisi bittikten sonra gerekli cerrahi işlem yapılır. Diş çekimi, uzman diş hekimleri ve diş asistanları tarafından, 20’lik dişin köküne hafifçe anestezi uygulanarak ardından çekim gerçekleştirilir. Enjeksiyon öncesinde sprey bazlı anestezikler uygulanarak hastanın enjeksiyon girişini daha az hissetmesi sağlanır. Operasyon lokal anestezi altında da çok kısa sürede gerçekleştirilir. Operasyon sırasında dişin yerleştirildiği deri kesilerek diş çıkarılır. Açık alan dikişlerle kapatılır ve işlem tamamlanır. Yirmi yaş dişleri ameliyatlı veya ameliyatsız çekildiğinde ağrı olmaz. Hastalar işlem sonrası evlerine rahatlıkla gidebilirler.
Gömülü 20 lik Diş Çekim Sonrası
Ameliyattan sonra bir süre ağzınızda şişlik hissedebilirsiniz. İyileşme bölgesi bazen acıtabilir. Bu normal bir durumdur. Etkilenen dişi çektikten sonra 2 saat boyunca hiçbir şey yemeyin. Birkaç gün sigara ve alkolü bırakmalısınız. Doktorun belirttiği süre boyunca çok sıcak, soğuk ve asitli yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Bu tür yiyecekler uyarıcıdır ve kesiğin iyileşmesini geciktirebilir. Diş ameliyatı sonrasında dikişler zamanla kaybolur ve iyileşme gerçekleşir. Diş çekildikten sonra uzman diş hekiminin kişisel uyarılarına uyulmalıdır. Ağrı olması durumunda doktorun önerdiği ağrı kesiciler ile ağrı bir miktar azaltılabilir.
Gömülü 20 lik Diş Çekimi Yaptıran Hastalar
Yirmi yaş dişinin çıkarılmasından etkilenenler, ağrı ve şişlik gibi kısa vadeli yan etkiler yaşayabilir; ancak uzun vadede ağız sağlığına olumlu etkisi vardır. 20 yaş dişlerinin diğer dişlere yaptığı baskı azaldığı için dişlerin çürüme riski azalır. Bazı durumlarda aşırı çarpışıklıktan dolayı şekli bozulan dişler zamanla iyileşebilir.
Gömülü Diş Çekimi Hakkında En Çok Merak Uyandıran Sorular
Birçok kişide gömülü dişler mevcuttur. Gömülü bir dişin cerrahi olarak çıkarılması kişilerde çoğu zaman korkuya neden olabileceğinden birçok kişi diş hekimine gitmek istemez. Diş hekimine gidilmemesi durumunda diğer dişlere zarar verebilir ve uzun vadede ağız sağlığına olumsuz etkileri olacaktır. Aşağıda, 20’lik dişin çıkarılmasıyla ilgili bazı sorular ve cevaplar bulunmaktadır.
- Gömülü Tüm Yirmi Yaş Dişleri Çekilmeli Mi?
Tüm gömülü dişlerin çekilmesi gerekmez. Çenenin yapısına göre en sağlıklı kararı diş hekimi verir ve uygular. Diş hasarlıysa veya çevredeki dişlere ve diş etlerine zarar verebilecekse, dişin çekilmesi en iyi karar olabilir. 20 yaş dişlerinin ağızda zararlı bir pozisyonda kalması uzun vadede ağızda boşluklara, kistlere veya tümörlere neden olabilir.
- 20 Yaş Dişleri Neden Geç Çıkar Veya Gömülü Kalır?
Son kalıcı dişler olan 20 yaş dişleri, çeşitli nedenlerle çene yavaş veya yetersiz geliştiğinde ağızda yeterli yer bulamadıkları için çıkamazlar. Bazı durumlarda yirmilik dişin pozisyonu çekilmeye uygun değildir ve gömülü kalır. Gömülü diş bu zamanlarda oldukça yaygın bir durumdur. Bazı kişilerin 20 yaş dişleri zamanla çıkmaya başlarken, bazılarınınki ise daha geç çıkmaya başlar. Bu durumda diş için çenede geç yer açılır.
- 20 Yaş Dişi Ne İşe Yarar?
20 yaş dişi, çiğnemeye yardımcı olan dişlerdir. Eski zamanlarda, daha sert yiyecekleri öğütmeye yardımcı olduğuna inanılıyordu. Süt dişleri döküldükten sonra çocukluk döneminde 28 daimi diş doğar. 20 yaşın üzerindeki kişilerde çene hafifçe genişler ve 4 adet 20’lik diş için yer açılmış olur. Ağızda yeterince yer açıldıktan sonra gömülü yirmi yaş dişleri çıkmaya başlayacaktır.
- 20 Yaş Dişinin Çekilmesinin Herhangi Bir Zararı Veya Yan Etkisi Var Mıdır?
20 ‘lik diş çekimi hiçbir hasara veya kalıcı yan etkiye neden olmaz. Yiyeceklerin öğütülmesinde yardımcı olan 20 yaş dişleri çekildikten sonra kişi eksik olmadan hayatına devam edebilir.
- 20 ‘lik Dişin Cerrahi Olarak Çıkarılmasından Sonra İyileşmesi Ne Kadar Sürer?
20 diş ameliyatından sonra küçük komplikasyonlar meydana gelebilir. Gerekli önlemler ve tedavi uygulandığı takdirde kısa sürede iyileşme gerçekleşir. İyileşme süresi dişin konumuna göre değişiklik gösterebilir. İyileşme sürecini uzatmamak için ameliyat bölgesine sert bir cisim veya dil ile dokunulmamalıdır. Serinletici ve çok sert yiyecekler bir süre tercih edilmemelidir.
- 20 Yaş Dişim İçin Hangi Bölüme Başvurmalıyım?
Çene içine yerleştirilmiş yirmi yaş dişinin tedavisi ağız ve çene cerrahı tarafından yapılır. Ancak, herhangi bir dişçiye de gidebilirsiniz. Diş hekimi teşhis koyar ve gerekirse yönlendirir.
Diş Çekimi Fiyatları
Diş çekim fiyatları, gömülü diş çekim fiyatlarından daha yüksektir. Fiyat genellikle diş çekiminin zorluğuna, kullanılan kliniğe ve ameliyathane maliyetine bağlıdır. Diş hekimleri hastanın şikayetini dinler ve en iyi tedaviyi elde etmek için gerekli muayene ve tahlilleri yapar. Teşhis konulduktan sonra gerekli konsültasyonu verir veya tedaviyi gerçekleştirir. 20 yaş dişinin çekimi hakkında daha detaylı bilgi almak ve poliklinik hizmetinden yararlanmak için hastanenin diş bölümü ile iletişime geçebilirsiniz. Ağız sağlığınızı korumak için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeyi unutmayın.