
Burun çevresindeki kemiklerde bulunan hava boşluklarına sinüs denir. Paranazal sinüsler; Hava ile dolu olan kemik boşlukları burun boşluğuna girerken bu boşluklar müköz bir zarla kaplanır ve burada bulunan bezlerin salgısı burun boşluğuna boşaltılır.Burun boşlukları ses rezonansının yanı sıra kafatasının ön kısmındaki kemiklerin ağırlığını da azaltarak dengeyi sağlar. Sinüsler 4’e ayrılmaktadır. Bunlar;
- Maksiller sinüsler (yanak sinüsler)
- Frontal sinüsler (alın sinüsler)
- Ön ve arka etmoid sinüsler (gözlerin arasındaki önde ve arkada yer alan sinüsleri)
- Sfenoid sinüsler (kafa içi olan sinüsler)
Sinüs Ogmentasyonu (Sinüs Lifting) Nedir?
Üst çene ve azı dişlerinin üzerinde sinüs dediğimiz anatomik boşluklar bulunur. Bu boşluklar genellikle diş kaybı nedeniyle düşer ve kemik kaybına neden olur. Sinüs tabanının çökmesi, başarılı implant entegrasyonu için gereken kemik yüksekliğini azaltabilir. Azı dişlerin yanındaki sinüslerin rolü çok önemli olarak görülür. Çünkü sinüsler ses üretir ve başın ağırlığını azaltır. İmplant tedavisi gereken hastalarda üst azı ve küçük azı bölgesinde implantın gerekli dikey (vertikal) mesafesi yetersiz ise sinüs lifting kullanılarak kemik yüksekliği artırılır. Sinüs lifting, sinüs kaldırma veya sinüs lifting kaldırmadan öncesi doktor hastanın genel durumunu değerlendirir. Çeşitli klinik ve radyografik incelemeler yardımıyla çenedeki mevcut alveol kemiğinin yüksekliği, sinüs boşluğunun büyüklüğü, sinüs boşluğunun alt kısmında vadaların varlığı, çenenin patolojileri, ön-arka ilişkisi ve maksilla incelenir. Lokal anestezi altında yapılan sinüs lifting işlemi 15-20 dakika olan işlemdir. Sinüs lifting ameliyatlarında kullanılan iki yöntemimiz vardır. Bunlar; açık (yanal) ve kapalı (dahili) ‘ dır.
Açık (Lateral) Sinüs Lifting
Alveoler kemiğin yüksekliğinin 1-5 mm olduğu ve implantasyona izin vermediği durumlarda kullanılan bu teknikte sırtın tepesinden başlayarak sinüsün yan duvarında oval veya dikdörtgen bir penceresi açılır. Sinüs zarına ve canlı dişlere zarar vermez. Greft materyali bu boşluğa yerleştirildikten sonra grefti stabilize etmek için pencereye film yerleştirilir, primer kapama yapılır ve işlem bu şekilde tamamlanır.
Kapalı (İnternal) Sinüs Lifting
İmplant uygulanan hastanın alveol kemik mesafesinin 6-8 mm olduğu durumlarda kullanılan bir tekniktir. Kısaca implant yuvası içerisinde yapılan kaldırma işlemi olarak da tanımlanır. Diş eti kemikten uzaklaştırılır ve implant yuvası bir matkapla açılır. Sinüs tabanı özel aletlerle kırılarak yukarı doğru itilir. İmplant daha sonrasında bu boşluğa yerleştirilir. Bu teknik ile 3-4 mm daha uzun implantlar yerleştirilebilir. Ameliyat yeri dikişlerle kapatılır.
Sinüs Lifting Teknikleri Hangi Durumlarda Uygulanmaz?
Genel Kontrendikasyonlar
- Üst çene (maksiller) bölgesine radyoterapi uygulanmış olması
- Sepsis olması
- Kontrol edilemeyen sistemik hastalıklar olması
- Fazla tütün tüketimi
- Fazla alkol ve madde kullanımı
- Psikolojik problemler
Lokal Kontrendikasyonlar
- Sinüs (maksiller) enfeksiyonları ve patolojik lezyonlar
- Sinüs enfeksiyonları ve patolojik lezyonlar
- Kemiği etkileyen iltihaplanma süreci (Alveolar) skar olasılığı (önceki cerrahi prosedüre bağlı)
- Diş kaynaklı enfeksiyonlar
- Şiddetli alerjik rinit
Sinüs Lifting Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Sinüs kaldırma, sinüs yükseltme (sinüs lifting) operasyon; Bu, doktorunuz tarafından genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir. Sinüs bölgesini istenilen seviyeye yükseltir ve implantasyona hazırlar. Sinüsleri döşeyen sinüs zarında istenilen yükseklik elde edildikten sonra oluşan boşluğa kemik tozu ve greft uygulanarak bölge dikişlerle kapatılır.
Sinüs Lifting Sonrası İyileşme Süreci ve Protetik Uygulaması
Sinüs lifting ameliyatı ve implant yerleştirilmesinden sonra iyileşme süreci 6 ile 12 ay arasında başlar. Bu nedenle bu bölgeye protetik uygulanabilmesi için bu iyileşme sürecinin bitmiş olması gerekir. Ameliyattan sonra hasta düzenli olarak antibiyotik ve gerekirse ağrı kesici alır. İyileşme döneminde düzenli röntgenler ile birlikte yeni oluşan kemiğin uzunluğu, genişliği ve hasta ile aynı kemik yoğunluğuna sahip olup olmadığı kontrol edilir.
Sinüs boşluğu bir zarla kaplıdır. İşlem sırasında bu zar çıkarıldığı için hasta rahatsızlık duyabilir. Ameliyat sırasında implant tedavisine kemik eklendiğinde vücutta oluşan yeni durumdan ödem gelişebilir. Ameliyat sonrası iyileşme döneminde doktor tavsiyesine uyulduğu takdirde hastada ödem oluşumunda azalma yaşanır.
Sinüs Lifting Sonrası İmplant Yapımı mümkün müdür?
Sinüs lifting (maksiller) işleminden sonra implant yapılabilir ancak implant yapılamadığı durumlar da vardır. Sinüs tabanı ile ağız tabanı arasındaki kemik belli bir büyüklükte ise ( 4-5 mm ve üzeri) eş zamanlı implant yerleştirilmesi ile sinüs lifting işlemi yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken kriter, implantı hiç hareket ettirmeden yerleştirdikten sonra primer implantın stabilitesidir. Sinüslerin alt kısmında ince kemik varsa implantın sabitlenmesi garanti edilemez. Bu durumda implantlar aynı seansta yerleştirilmez. İmplantlar sinüs cerrahisinden 6 ay sonra yerleştirilir. Kaplama, implant yerleştirme işleminden iki ay sonra implanta uygulanır.
Sinüs Lifting İşlemi Zararlı Mıdır?
Sinüs lifting zararlı bir işlem değildir ancak yanlış yapılırsa işlem sırasında yerleştirilen kemik grefti sinüs astarını yırtabilir ve kullanılan kemik grefti dikkat edilmezse enfeksiyon kapabilir. Bu durumda mevcut kemik enfekte olur, erir veya enfeksiyona neden olur. Bu komplikasyonda sinüsler tekrar açılır ve etkilenen kemik greftleri çıkarılır. Sonuç olarak, işlem başarısız olur. Bu durumlarda klinikteki uzmanlık standartı, bakım kalitesi, sterilizasyon malzemeleri ile sinüs lifting tedavisini gerçekleştirmek istediğiniz diş hekimi ile tedavi sırasında göz önünde bulundurmanız gereken faktörlerden biridir.
Sinüs Lifting Uygulamasının Maliyeti Nedir?
Sinüs lifting fiyatlarda kesin bir fiyat aralığı yoktur. Fiyat belirlemek için hastanın ağız ve dişlerinin muayene edilmesi gerekir. Tedavi sırasında kliniklerin ve diş hekimlerinin deneyimi, bakımın kalitesi ve sterilizasyon malzemeleri gibi kriterler fiyatları etkileyen unsurlardır. Tedavinin yapıldığı kliniğe, doktorun tecrübesine ve hastanın ihtiyaçlarına bağlıdır. Doğru bir ağız hijyeni tedavisi için konusunda uzmanlaşmış ve deneyimli bir merkeze gitmeniz diş sağlığınız için çok önemlidir.