
Kafatasında bulunan, kafayı aydınlatma ve uygun şekilde ses çıkarma gibi işlevleri yerine getiren hava boşluklarına sinüs adı verilir. Maksiller sinüs adı verilen bu sinüslerden biri, azı ve küçük azı dişlerimizin yakınındaki bölgede yer alır. Genel olarak konuşursak, maksilla arka bölgede diş eksikliği olduğunda, çekim bölgesindeki kemik erir ve sinüs duvarı ile kemiğin tepesi (kret tepesi – çene kemiğinin en yüksek noktası) arasındaki mesafe kısalır. Bu bölgede kemik implantasyonu için yeterli değildir. Kayıp kemik kütlesini artırmak için sinüs tabanının cerrahi olarak yükseltilmesine sinüs kaldırma denir.
Kaç Tane Sinüs Lifting Uygulanır?
Açık ve kapalı sinüs lifting olmak üzere 2 çeşit yöntem bulunmaktadır.
Açık Sinüs Lifting (Sinüs Kaldırma) Tekniği: Bu teknik 3 – 4 mm ve altındaki kemik yükseklikleri için uygundur ve daha fazla kemik oluşturmayı amaçlamaktadır.
Kapalı Sinüs Lifting (Sinüs Kaldırma) Tekniği: Bu yöntem kemik yüksekliği 5 mm ve üzerinde olduğunda kullanılır ve implantlar da yerleştirilebilir.
Açık Sinüs Lifting (Sinüs Kaldırma) Tekniği Nasıl Yapılır?
Açık sinüs lifting (sinüs yükseltme, sinüs kaldırma) genellikle lokal anestezi altında diş hekimi koltuğunda yapılan bir operasyondur. Diş eti çizgisinin üzerinde bulunan bu bölgede açılan küçük bir pencereden ağızdan çıkarılacak sinüs bölgesine ulaşılır. Sinüs içini kaplayan sinüs miktarı istenilen seviyeye yükseltildikten sonra oluşturulan boşluğa kemik tozu ve greft sürülerek bölge dikişlerle kapatılır.
Sinüs lifting lokal anestezi altında yaklaşık 45 dakika süren ağrısız bir işlemdir ve yeterli kemik hacmi varsa aynı seansta implant uygulanarak ameliyat süresine 10 ila 15 dakika eklenebilir.
Kapalı Sinüs Lifting (Sinüs Kaldırma) Tekniği Nasıl Yapılır?
Kapalı sinüs lifting tekniği, kemiğin çeneye olan yüksekliğinin 5 mm veya daha az olduğu durumlarda kullanılır. Lokal anestezi altında osteotom adı verilen özel aletlerle sinüsün tabanı kırılır ve sinüs yükseltilerek bu boşluğa kemik tozu yerleştirilir. Günümüzde osteotom yerine manyetik çekiç adı verilen bir alet kullanılarak bu teknik daha güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Bu yeni cihaz olan magnetic malet sayesinde kapalı teknik 2-3 mm’ye kadar olan kemik kalınlıkları için uygun hale gelmiştir. İmplantlar bu ameliyatla aynı zamanda yerleştirilebilir. İmplantların aynı anda takılmasına olanak sağlayan kapalı sinüs lifting ameliyatı ise tedavi süreci 6 aya kadar kısalabilmektedir.
Sinüs Lifting İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Sinüs lifting ameliyatı implant ameliyatına göre oldukça hassas ve komplikeli bir tedavi şekli olduğu için hastaların bu ameliyattan sonra da dikkatli olması gerekir.
- Hastalara en az 10 gün sigara içmemeleri, hapşırma ve öksürmemeleri ve bu süre zarfında asla ağzını kapatmamaları önerilir.
- Ameliyattan sonra koşu, futbol, voleybol gibi sizi nefes almaya zorlayan sporlardan, dans gibi hareketli aktivitelerden kaçınmalısınız.
- Sinüsler üzerinde baskı oluşturabileceği için en az bir ay dalış sporlarından ve uçağa binişlerden kaçınılmalıdır.
- Ağız hijyenine ve ameliyat bölgesinin temizliğine dikkat edilmelidir. Sıvı içeceklerde pipet kullanılmamalıdır.
- 24 saat tükürmeyin. Bu hareket negatif basınç oluşturur ve kanamaya neden olur.
- Sinüs lifting işleminden sonra hastanın burnuna zorla sümkürmemesi veya burnuna su almaması önerilir.
- Aşırı sıcak ve direkt güneş ışığından kaçınılmalıdır.
- Ameliyattan 24 saat sonra dişler fırçalanabilir.
Sinüs Lifting Operasyonundan Ne Kadar Süre Sonra İmplant Yapılabilir?
Sinüs lifting ameliyatı sırasında implantlar takılabileceği gibi sinüs lifting ameliyatından 3-6 ay sonra ayrı bir ameliyatta implant yapılabilir. Bu seçim, kemik kaybı, konulan kemik miktarı, sinüs lifting cerrahi tekniği, yüklenecek alanın uzunluğu, implantların sayısı, uzunluğu ve çapına göre yapılan detaylı bir inceleme ile belirlenir.