
Doğuştan veya kazanılmış diş kaybı söz konusu olduğunda implant destekli bir protez değişebilir. Diş kaybı çenede boşluk yaratır ve hem estetik hem de işlevsel olarak rahatsızlığa neden olur. Bu olumsuz durumlardan kaçınmak için implant destekli protezler geliştirilmiştir. İmplant destekli protezlerde sabit ve çıkarılabilir olmak üzere başlıca 2 tip protez bulunmaktadır. Diş hekimi, kapsamlı bir incelemeden sonra hasta için en uygun protez çözümüne karar verir. En hasta dostu protez tasarımı sabittir ve hasta tarafından sabitlenmesi veya çıkarılması gerekmez. İmplant, çeneye yerleştirilen ve birkaç yıl kullanılabilen bir kök gibi davranır. İmplant tedavisi iki farklı aşamadan oluşmaktadır. Bu adımlardan ilki kemiğe vida benzeri bir implant yerleştirmektir. İkinci aşama, protezin implant için yapıldığı prostodontik aşamadır. Bu protezler farklı malzemelerden ve farklı tasarımlarla yapılabilmektedir.
İmplant Destekli Protez İçin Kimler İyi Bir Adaydır?
Eksik bir dişten tüm dişlerin eksikliğine kadar her durumda kullanılabilir. İmplant için çenenin hacmi yeterli olmalıdır. Yeterli kemik hacmine sahip olmayan kişilerin kemiklerine kemik blokları veya greftler eklenebilir. İmplant tedavisi eksik dişler nedeniyle özgüveni bile artırabilir. İmplant tedavisi, kırık dişleri onarmak veya çürüme veya genetik nedenlerden dolayı kaybedilen bir veya daha fazla dişi değiştirmek için faydalı olabilir. Yüksek kaliteli malzemelerden yapılan ve bir uzman tarafından takılan implantlar konfor ve güven gibi büyük avantajlar sunar. İmplantlar, doğal dişler kadar uzun yıllar rahatça takılabilir. Piyasada farklı fiyatlarla farklı implant markaları bulunmaktadır. İmplantın tipine ve markasına hastanın çenesinin büyüklüğü ve hacmi, yapılacak protezin tasarımı ve hastanın bütçesi esas alınarak karar verilir.
İmplant Destekli Protezlerin Farklı Türleri Nelerdir?
Çıkarılabilir ve sabit olmak üzere iki farklı modelde yapılabilir. Sabit protezler porselen veya farklı malzemelerden yapılabilir. Yapısal özellikleri sayesinde porselen çok dayanıklıdır ve estetik görünümü doğal diş yapısına benzer. İmplantla tutulan porselen kronlar, daha fazla implant gerektirdikleri için çıkarılabilir protezlerden daha pahalıya mal olur. Tam ağız restorasyonları için implantlı porselen kaplamalar önerilir ve hastalar bunları rahatça giyerler.
Kemikte istenilen sayıda implantı yerleştirmek için yeterli alan yoksa daha az implant yerleştirilebilir. Bu implantlarla desteklenen çıkarılabilir protezler yapmak mümkündür. Hasta bu protezleri takıp çıkarabilir. Muayeneden sonra diş hekimi hastanın çıkarılabilir mi yoksa sabit protez mi alacağına karar verir ve seçenekleri hastayla tartışır. Bazı durumlarda daha fazla implant yapılabilmesine rağmen, hasta tedavi maliyeti nedeniyle daha az implant ve çıkarılabilir protez tercih edebilir.
İmplant Destekli Çıkarılabilir Protezler Nasıl Tedavi Edilir?
İmplantların ve implant destekli çıkarılabilir protezlerin uzun yıllar kullanılabilmesine özen gösterilmelidir. Çıkarılabilir protez çerçevesi sayesinde protezler çok dayanıklıdır. Ancak yeterli özen gösterilmezse bütünlüğü bozulabilir ve deformasyonlar meydana gelebilir. Çıkarılabilir protezler kullanılmadığında uygun solüsyonlarda saklanmalıdır. Her yemekten sonra bir fırça ile temizlenmelidir. Çıkarılabilir protezler ağızda olmadıklarında özel bir kutuda saklanmalıdır. Sabit protezler çalışır ve hastanın kendi dişleri varmış gibi hissetmesini sağlayabilir. Doğal dişler gibi bakılmaları gerekir. Tüm sabit veya çıkarılabilir protezler yemeklerden sonra fırçalanmalıdır. Fırçaladıktan sonra gargara ile de durulamalısınız. İmplant malzemesi insan vücudu ile uyumludur ve zarar vermez. İmplant tedavisi ve implantın kendisi vücutta enfeksiyonlara neden olmaz.
İmplant Destekli Protezler Nasıl Teslim Edilir?
İmplant kemiğe entegre edildikten sonra implant üzerine oturan bir protez yapılabilir. Protez aşamasında genellikle lokal anestezi gerekli değildir. Ameliyattan 3 ay sonra doktor entegrasyonu değerlendirir. Her şey yolundaysa ve daha fazla beklemeye gerek yoksa protez izlenimi alınır. Üretim aşaması, üretim aşamasından birkaç gün ila haftalar sonra değişir. Protezler implanta yapıştırıcı ve desteklerle veya sadece doğrudan implanta giren vidalarla tutturulabilir. Çiğneme ve ısırma doğal dişler gibi ve implant destekli protezlerle yapılabilir. Dişler konuşurken duyduğunuz sesi etkiler. Bu nedenle, tamamen veya kısmen dişsiz hastalarda konuşma bozuklukları olabilir. Protez teslim edildikten sonra bu sorunlar ortadan kaldırılabilir.
İmplantlarla Protez Yapmak Ne Kadar Sürer?
Protez tasarımı önemlidir. Sabit protezler genellikle baskı, takma ve doğum olmak üzere 3 seansta yapılabilir. Çıkarılabilir protezler daha fazla test gerektirebilir. İlk kez bir kopya yapılır. İzlenim doğru değilse, imal edilen protez performans ve rahatlık sağlamayacaktır. Bu yüzden bir izlenim bırakmak özel bir çaba gerektirir. Üremeden sonra üretilen protezin uyumu izlenir. Ağza uygun protezler sorunsuz üretilir ve teslim edilir.
İmplantlı Protezlerin Avantajları Nelerdir?
Son yıllarda implant destekli protezler oldukça popüler olmuştur. Deneyimli bir cerrah tarafından yerleştirilen implantlar hastalara büyük faydalar sağlar. Bu avantajları listelersek;
Dişsiz bölgelerde kemik korumasını önleyerek çene erimesini yavaşlatır. İmplant tedavisi hazırlık gerektirmediğinden, bir veya daha fazla dişin yokluğunda bitişik dişlerin korunmasına yardımcı olurlar. Renk ve estetik olarak çok rahat ve doğal görünümlüdürler. İmplantasyondan önce diş hekimi seçerken dikkatli olunmalıdır. Deneyimli cerrahlar tarafından yerleştirilen bir implant, tedavi süresini ve kalitesini uzatır.