
İmplant tedavisi, tedavi sırasında yapılan uygulamalara göre basit ve cerrahi implantlar olarak ikiye ayrılır.
Basit implantlar, eksik dişlerin derin bir cerrahi işlem gerektirmeden telafi edilebildiği uygulamalardır. Oldukça pratik bir yöntem olan basit implant tedavisi, iyileşme süresi açısından da hastaların işini kolaylaştırmaktadır. Basit bir implant tedavisinden sonra hasta günlük hayatına hemen dönebilir. Basit ve cerrahi implantlar arasındaki farklar nelerdir sorusunu yanıtlamadan önce kısaca cerrahi implant tedavisinden bahsetmek gerekir.
Cerrahi implant tedavisi söz konusu olduğunda, basit implant tedavisi hakkında söylediklerimizin tam tersi geçerlidir. Çeşitli nedenlerle yetersiz kemik yoğunluğu nedeniyle daha kapsamlı cerrahi işlemler gerektiğinde tedavi yöntemine cerrahi implant adı verilir. İyileşme süresi basit bir implanta göre daha uzun olsa da implant cerrahisinin gelişmesiyle birlikte bu sürenin kısalacağını söylemek yanlış olmayacaktır.
Kemik Dokusunun Korunmasına Dayalı Basit Bir İmplant
Basit ve cerrahi implantlar arasındaki farkla ilgili en önemli şeylerden biri kemik dokusudur. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi cerrahi implant tedavisine duyulan ihtiyaç çoğu zaman yeterli sağlıklı kemik dokusunun olmamasından kaynaklanmaktadır. İmplantı çene kemiğine tutturmak için yeterli kemik dokusu bulunmalıdır. Bunun için cerrahi implant tedavisi esas olarak hastaya kemik grefti yerleştirilerek bölgenin kemikleşmesine odaklanır. Öte yandan basit implant tedavisi için bu durum geçerli değildir. Aksine basit bir implantasyonda bu kemik dokusunun korunması hastanın yeterli kemik dokusuna sahip olması durumunda sağlanır.
Cerrahi İmplant Tedavisi İle İyileşme Süresi
Cerrahi implant tedavisi, basit implantlara göre daha fazla diş eti dokusu ve çene kemiği içeren bir yöntemdir. Bu nedenle doğal ve cerrahi implantlar arasındaki fark kavramlarından biri de iyileşme süresidir. Basit implant tedavisi ile implant tedavisinin tamamlanması 3-6 ay arasında değişebilse de hasta işlemden hemen sonra günlük hayatına dönebilmektedir. Ancak aynı durum cerrahi implant tedavisi için geçerli değildir.
Cerrahi implant tedavisinden sonra, hastanın kullanılan tedaviye bağlı olarak değişen uzunlukta bir iyileşme süreci geçirmesi beklenir. Ancak son yıllarda implant cerrahisinin gelişmesiyle birlikte dikişsiz implantlar ve sinüs lifting gibi farklı yöntemlerden bahsetmek mümkündür. Bu yöntemlerde amaç, ameliyattan sonra hastayı en kısa sürede günlük yaşamına döndürmektir. Bu sürenin özellikle dikişsiz implant cerrahisi ve kapalı sinüs lifting uygulamaları için basit implant tedavisi ile hemen hemen aynı olduğu söylenebilir.
Basit Ve Cerrahi İmplant Fiyatlarındaki Farklılık
Basit ve cerrahi implantlar arasındaki fark söz konusu olduğunda, önemli bir soru fiyatlardır. Basit implant fiyatları uygulamaya göre değişiklik gösterse de çoğunlukla diş hekiminin uzmanlığı ve implant malzemesinin kalitesi ile alakalıdır. İmplant tedavisinde kullanılan radyolojik görüntüleme ve benzeri standart ekipmanlar dışında ileri teknoloji gerektirmediği için basit implant fiyatları cerrahi implant fiyatlarına göre daha düşüktür. Ama basit ve cerrahi implantların fiyatlarından bahsetmeye implant cerrahisi tarafından başlarsanız durum değişir. Cerrahi implant yapılmadan önce hastanın çenesinin radyolojik görüntüsü 3 boyutlu olarak simüle edilmelidir. Bu 3B simülasyon daha sonra bir cerrahi kılavuz oluşturmak için kullanılır ve diş hekimi cerrahi implant prosedürünü bu kılavuza göre gerçekleştirir. Cerrahi implantların fiyatları söz konusu olduğunda, hepsi prosedürün maliyetine eklenir.
Basit Ve Cerrahi İmplant Kullanmanın Farkları
Başlığımız basit ve cerrahi implantların farkları nelerdir olsa da basit ve cerrahi implant tedavilerinin kullanım açısından hem kozmetik hem de fonksiyonel olarak farklılık göstermediğini belirtmekte fayda var. Her iki tedavi de tamamlandığında doğal dişlere göre çok daha güçlü fonksiyonellik ve doğal dişlere göre daha güzel bir görünüm vadediyor.