
Zirkonyum diş kaplamalar son zamanlarda diş kaplama ve implant tedavilerinde yaygın olarak kullanılan bir malzeme olarak ortaya çıkmıştır. Metalik diş kaplamalara alternatif olarak son yıllarda geliştirilen ve kullanımı giderek artan zirkonyum, dişe benzer rengi ve şeffaflığı, biyomekanik özellikleri ile ağız ortamına çok uygun olması nedeniyle diş dünyasında tercih edilmektedir.
Diş Kaplamaları Nelerdir Ve Türleri Nelerdir?
Diş kaplama, dişler ciddi şekilde aşındığında, aşındığında veya çürüdüğünde kullanılan bir diş tedavisidir. Diş kaplamalarının işlenmesi temel olarak metal destekli porselen, zirkonyum porselen ve tam seramik porselen olmak üzere üç farklı alternatifle yapılmaktadır. Kaplamaların en önemli faydalarından biri de dişlerinizin ömrünü büyük ölçüde uzatmalarıdır. Elbette iyi bir estetik etkiye sahip olması da kaplama tedavisinin bir diğer avantajıdır. Estetik açıdan hoş olmayan bir diş probleminiz varsa ve dişlerinizin ömrünü uzatmak ve daha dayanıklı hale getirmek istiyorsanız kaplama tedavisini tercih edebilirsiniz.
Daha önce de belirtildiği gibi, diş kaplamalarını uygulamanın üç yolu vardır. Metal bazlı porselen diş kaplamaları, zirkonyum diş kaplamaları ve tam seramik diş kaplamaları.
Porselen diş kaplama uygulaması, diş kaplama yöntemi olarak bilinir ve porselenden türetilir ve orijinal dişleri kaplamak içindir. Her bir diş için özel olarak tasarlanıp üretilen porselen dişler, doğal diş görüntüsünü ifade eder ve yüksek kaliteli malzemelerden üretilir. Ancak dişlerin doğal ve estetik görünümünü oluşturan porselen kaplama dişler, kaliteli gülüş tasarımları için tercih edilen kaplama yöntemidir.
Diş kaplamalarının bir diğer kullanım alanı zirkonyumdur. Zirkonyum dişler, neredeyse ful porselen dişler kadar estetik, doğal görünümlü bir ağız ve diş elde etmeye yardımcı olabilir. Hatta bazı kişiler zirkonyum dişlerin tamamen porselen dişlere göre daha doğal ve gerçekçi bir kaplama görünümüne sahip olduğunu iddia etmektedirler. İşlem çok daha ileri teknoloji kullanılması sayesinde gerçekçi, doğal ve ultra kozmetik hale gelmiştir. Zirkonyum kaplama nedir ve nasıl yapılır.
Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?
Zirkonyum diş kaplamalar, diş kaplama yöntemleri arasında yeni nesil kaplama teknolojisi haline gelmektedir. Diş kaplama denilince akla ilk olarak metal destekli porselen kaplamalar gelmektedir. Bunun nedeni, şimdiye kadar diş kaplamaları için ana malzemenin her zaman metal destekli porselen olmasıdır. Daha estetik, gerçekçi ve kozmetik açıdan hoş bir kaplama görüntüsü elde etmek için farklı yöntemler geliştirilmiş ve farklı malzemeler kullanılmıştır. Bu malzemeler arasında deneme yanılma, zirkonyumun üstünlüğünü sağlamıştır. Zirkonyum dişler, tarihsel olarak en doğal diş kaplama yöntemi olarak ünlenen metal kaplı porselen dişlere göre bile daha doğal bir görünüm sağlamasıyla ün salmıştır. Son zamanlarda uygulamalarda popüler olan zirkonyum dişler, gelişen estetiğin en son ve teknolojik halidir. Günümüzde ağırlıklı olarak diş yapımında kullanılan ve beyaz madde olan zirkonyum, saf mineral halinden alınarak zirkonyum seramiği adı verilen bir malzemeye dönüştürülür. Bu dönüşüm tamamlandıktan sonra özel bir fırında işlem gören zirkonyum metalik desteksiz bir kaplama olarak karşımıza çıkar. Metal içermemesi zirkonyum kaplamalı dişleri daha güvenilir, estetik, diş eti dostu ve dayanıklı kılar. Zirkonyumun günümüzde en doğal kaplamalardan biri olmasının bir diğer nedeni de zirkonyumun metal içermemesidir.
Zirkonyum Diş Kaplamaların Avantajları Nelerdir?
Diş kaplamanız olarak zirkonyum diş kaplamayı tercih etmeniz halinde birçok avantajı bulunmaktadır. Bu faydalardan yazımızda aşamalı olarak bahsetmiştik ancak hepsini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Zirkonyum diş kaplamalar artık diş hekimliğinde en doğal ve gerçekçi kaplama türlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Zirkonyum kaplamalar, kaplama olduklarını pek belli etmeyen doğal, gerçekçi bir görünüm sağlayarak, estetik nedenlerle kaplama yaptırmaya isteksiz olan hastalar için özellikle caziptir.
- Zirkon diş kaplama uygulaması sade bir tasarımdan oluşmaktadır. Uygulama sonrası kullanılan seramik bileşenler, yerinden çıkma ve kayma riski olmadığı için hastaya uzun süreli fayda sağlar.
- Metal alerjisi olan oldukça fazla insan vardır ancak zirkonyum metal içermediği için metal alerjisi yapma olasılığı yoktur. Zirkonyum, metal ve benzeri maddelere alerjisi olanların tercih ettiği bir kaplama türüdür ve bu tür hassasiyetler için önerilen kaplama malzemelerinin başında gelir.
- Zirkonyum kaplama inanılmaz derecede sağlam ve dayanıklıdır. Zirkonyum kaplama tedavisinin uzun dönem başarı oranı çok yüksektir ve bu kaplama uygulamasını tercih edenlerin en çok takdir ettiği avantajdır. Zirkonyum kaplama yüksek basınçtır. En ufak bir hasar olmadan uzun bir süre kullanılır.
- Rahatlık ve kullanım kolaylığı vaat ettiği için birçok hasta zirkonyum kaplamaları tercih etmektedir. Zirkonyum kaplamalar bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak oluşturularak tedavi süresini kısaltmakta ve hastalara günlük kullanımlarında yüksek derecede rahatlık ve kolaylık sağlamaktadır.
Zirkonyum Diş Kaplama Uygulaması Nasıl Yapılır?
Zirkonyum tedavisi bildiğiniz diğer diş kaplama tedavileri gibi uygulanır. Diş kaplama tedavisindeki temel fark elbette kaplama için kullanılan malzemenin cinsidir. Metal destekli kaplamalarda olduğu gibi zirkon diş tedavisinden önce kaplamalı dişte küçük modifikasyonlar ve değişiklikler yapılır. Bu modifikasyonlar genellikle kaplamaların tam olarak uygulanabilmesi için dişleri küçültür ve şekillendirir. Dişsiz zirkonyum kaplama özel ölçülü ağız ve diş yapılarına göre laboratuvar ortamında CAD/CAM teknolojisi kullanılarak oluşturulur. Porselen üst yapı diş renginde üretilip klinik ortamda dişe uygun zirkonyum alt yapı ile tedavi edilir. Son aşamada özel bir diş kaplama yapıştırıcısı kullanılarak dişe yapıştırılır ve kalıcı olarak entegre edilir.
Zirkonyum Diş Kaplama Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Zirkonyum diş kaplamalar hakkında birçok hastanın sorduğu sorulardan biri de ağrıya neden olup olmadığıdır. Kesi ameliyattan önce yapılırsa, ameliyat sırasında ağrı ve sızı hissetmemesi için hastaya lokal anestezi verilir. Zirkonyum diş kaplamaların avantajları düşünüldüğünde bu uygulama ile elde edilen faydalar maksimum verime ulaşmaktadır. Sert gıdalar tüketilmemesine ve ağız hijyenine dikkat edilmelidir.