
Porselen Diş Çeşitleri Nelerdir?
Porselen diş çeşitleri, kaplama yapılacak diş sayısı kişiden kişiye değişir. İkiden fazla diş kaplaması varsa, kaplama daha dayanıklı olmalıdır. 2’den fazla kaplama kullanan hastalar için doktor zirkonyum veya metal altyapılı kaplamayı tercih eder.
1- Metal altyapılı porselen diş kaplaması: Diş yapısının ölçülmesinden sonra uygun bir metal alt yapı oluşturulur. Diş teknisyenleri dişin şeklini özel fırçalar ile oluşturur ve hastanın ağzına takılan metal altyapının uyumlu olması gerekir. Kapaklar incelendikten sonra cilalanarak kullanıma hazır hale gelir.
2- Full seramik empress diş kaplaması: Tek diş yapanların kullandığı yöntemdir. Bu method; Bu, metal altyapılı kaplamadan farklı tek ön diş tekniğidir. Diğer kaplamalara göre daha dayanıklı bir teknolojidir. Güçlü darbelerde kırılma olasılığı çok yüksektir.
3- Zirkonyum altyapılı porselen kaplama: Genellikle estetik bir görünüm elde etmek için yapılan ve birçok avantajı olan bir diş minesi tekniğidir. Doğal dişe en yakın olarak bilinir.
4- Porselen lamine kaplama: Diş kaplaması diğer diş restorasyon yöntemlerinden farklı olarak dişin sadece ön kısmına uygulanan bir tekniktir. Son zamanlarda popüler olan bir uygulamadır. Hastaların en sevdiği diş kaplaması olarak da bilinmektedir. Bu da dişin mükemmel görünmesini sağlar.
5- Kompozit lamine kaplama: Diş kaplaması Bu, dişin gerçek kaplaması olmayan bir şeyin dişe yapıştırılması yöntemidir. Diş hekimi, kompozit lamine kaplama adı verilen bir işlemle dişe eklemeler yaparak bir diş oluşturur. Bu yöntem daha çok kırık dişleri ya da kırık diş aralarını onarmak için kullanılır.

Porselen Diş Çeşitlerinden Kaplamanın Faydaları Nelerdir?
Ağız ve diş sağlığının yanı sıra etkileyici bir gülümseme elde etmek için uygulanan bir yöntemdir. Hastalar diş kaplamalarını güvenle tercih edebilirler.
- Bir implanta veya dişe bir köprü takarak estetiği ve kaybedilen işlevi geri kazandırır.
- Bu, kırık, çürümüş veya hasar görmüş dişlerin sağlam bir kökle restore edilmesini mümkün kılar.
- Diş implantı olan hastanın ağız içindeki görünümünü örter ve estetik bir görünüm kazandırır.
- Gülüş tasarımında kullanılır.
- Aşınmış, yontulmuş veya kırılmış bir dişin restorasyonuna ve kullanımına olanak sağlar.
Diş Kaplamaları Nasıl Kullanılır ?
Öncelikle kaplama yapılacak dişin ölçüsü alınır. Ardından kaplama için malzemeler seçilir. Daha sonra diş temizlenir ve törpü şekli sağlanır. Kalıplar yapılır ve geçici olarak diş üzerine yerleştirilir. Dişin kalıba uyumunu kontrol etmek için hasta geçici olarak yerleştirilen kalıpla devam etmelidir. Bu işlemde herhangi bir sorun bulunursa kalıp çıkarılır ve düzeltilerek sorun ortadan kaldırılır.
Son aşamada ise diş kaplama işlemi uygulanır ve işlem sonlandırılır. Dişlerin kaplanması işlemi herhangi bir sorun kalmayana kadar 3 seans sürmektedir. Ancak hastanın durumuna ve isteğine göre süreç hızlandırılabilir ve kaplama işlemi 2 defa da bitebilir. Diş yerleştirirken her seans arasında 2-3 gün ara verilmesi çok önemlidir. Diş kaplama işlemi tamamlandıktan sonra hasta ağız bakımına dikkat etmelidir. Dişler günde iki kez dikkat edilerek fırçalanmalıdır. Kaplama dişlere özel olarak uygulanması gereken herhangi bir tedavi yoktur.