
Periodontoloji Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Diş Eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Diş eti kanaması, kırmızı-mor renk, diş eti iltihabı, diş eti şişmesi, apse, hassasiyet ve ağız kokusu. Bu oluşumların nedenleri ise;
- Düzenli diş temizliği
- Bakteri plağı
- Sigara
- Sistemik hastalıklar
- İlaçlar
- Stres
- Beslenme
- Aşırı alkol tüketimi
Diş Eti Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti hastalığının tedavisinde diş ile diş eti arasındaki patolojik ceplerin özel bir aletle ölçülmesi gerekir. Patolojik ceplerin derinliğine göre tedavi planı hazırlanır. Derin patolojik cepler, diş eti hastalığının hızlı ilerlemesi için uygun ortamı oluşturur. Bu nedenle tedavinin amacı bu cepleri olabildiğince sığ hale getirmektir. Çünkü hastanın fırçalama ve diş ipi ile patolojik ceplerdeki mikroorganizmaları temizlemesi mümkün değildir. Bu patolojik cepleri çıkarmak için kullanılan tedavi seçenekleri diş taşı temizliği, küretaj ve yumuşak doku cerrahisidir. İyileştikten sonra yapılacak bazı şeyler şunlardır;
Sigaradan uzak durulmalı, ağız hijyenine dikkat edilmeli, düzenli olarak diş ipi ve gargara kullanılmalı, doktor ilaç verdiyse bu ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
Hastalığın Teşhisi
Periodontal tedavinin en önemli aşamalarından biri hastalığın doğru teşhisidir. Hastalığın doğru teşhis edilebilmesi için hastadan ön veriler, klinik muayeneler ve radyografik değerlendirmeler doğrultusunda kapsamlı bilgi alınmakta ve tedavinin diğer aşamalarına geçilmektedir. Hastaya hastalık ve ağız bakımı hakkında bilgi ve önerilerde bulunmak gereklidir. Diş eti hastalığının neden oluştuğunu ve ağız bakımının neden bu kadar önemli olduğunu anlayan bir hasta, diş eti hastalığının tedavisinde bilinçli olarak hareket eder. Bu nedenle gerekli koşulların yerine getirilmesi ile elde edilen başarıda hem hasta hem de diş hekimi önemli rol oynamaktadır.
Profesyonel Temizlik
Periodontoloji tedavisinde diş taşı ultrasonik cihazlar ve özel aletler kullanılarak tamamen temizlenir. Ayrıca dişlerin yüzeyleri parlatılır. Ayrıca iltihabın derecesine göre lokal anestezi altında subgingival küretaj adı verilen diş ceplerinin ve köklerinin derinlemesine temizliği yapılır.
Antibiyotik Tedavisi
Bazı hastalar tedaviyi desteklemek için antibiyotik gerektirir. Bu durum sıklıkla akut diş eti enfeksiyonlarında görülür. Bunların dışında antibakteriyel gargaraların da önerildiğini söylemek yanlış olmaz.
Cerrahi Tedavi
Periodontolojide ileri vakalarda cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Genel anestezi veya lokal anestezi altında diş etleri öncelikle kemik doku ve diş yüzeylerinden uzaklaştırılır. Ardından kök ve kemiklerin yüzeyleri ve diş etlerinin iç kısmındaki iltihaplı dokular tamamen temizlenir. Daha sonra kemik greftleri ve kemik oluşumunu destekleyen tozların yerleştirilmesinden sonra diş etleri eski yerlere aynı şekilde dikilir.
Tamamlayıcı Ve Destekleyici Bakım
Tamamlayıcı ve destekleyici bakım ile bağlantılı olarak düzenli kontroller yapılmaktadır. Bu süreler genellikle 3 veya 6 aydır. Hastalar bu periyodik kontrolleri kesinlikle ihmal etmemelidir.