
Tıbbi uygulamadaki ilerlemeler sayesinde artık birçok rahatsızlığa çözüm buluyoruz ve hastalara kısmi veya tam diş kaybında bile geçerli ve kalıcı çözümler sağlayabiliyoruz. Sadece diş kaybı durumunda değil, bir olay sonrasında veya yaşa bağlı olarak çene kemiği yapısındaki değişiklikler nedeniyle diş etlerinin tabanındaki kemiğin hasar görmesi sonrasında da uygulanabilen en gerçekçi yöntem implant dişlerdir. Rekonstrüktif tedavi.
İmplant tedavisi, çene kemiğine yapay protezlerin yerleştirilmesi ile başlar. Daha sonra çene kemiğine tutunan kemikleşmiş bölgeye orijinal olmayan bir yapay diş yerleştirilir. Bu uygulama yapay kemiğin yerleştirilmesi ile başlar. Yerleştirme süresi, hasta ağız genişliği, ağız içi uygulama gibi değişkenler belirlendikten sonra yerleştirme işlemi başlar. Ancak dar çene yapısına sahip kişilerde uygulamanın başlaması birkaç saati bulabilmektedir.
İmplant yerini kullanmanın ne kadar süreceğini bilmek, hayatı kolaylaştırmak için aşağıdaki gibi sorulardan daha önemlidir:
İmplant Dişi Yapmak Ne Kadar Sürer?
Tedavi sonrası dişlerin sorunsuz bir şekilde kullanılabilir hale gelmesi 3-8 ayı bulmaktadır.
İmplant Tedavi Sürecinin Aşamaları Nelerdir?
Aşırı bir durumu olmayan hastalarda implant tedavi sürecinin aşamaları benzer şekilde ilerler. Tedavinin ilk aşamasında diş hekiminin doğru kararı verebilmesi için diş röntgeni çekilir. Röntgen filminin ardından doktor dişin uzunluğunu, çene kemiğinin şeklini, dişin yerleştirileceği bölgenin inceliğini ve uygunluğunu inceleyerek tedavi sürecine hazırlanmaya başlayacaktır. Çene kemiği implant tedavisine uygun değilse kemiğin tedaviye uygun hale gelmesi için uzun süre beklemeniz gerekir. Bu süre altı aya kadar uzayabilir, bu nedenle implant edilen dişin ne kadar süre dayanacağı konusunda kesin bir tarih vermek mümkün değildir.
İkinci aşamadan sonra cerrahi müdahale ile hastanın ağız, diş ve çene yapısına uygun olarak yapılan diş ve protezler yerleştirilir. Ameliyat genellikle lokal anestezi altında yapılır, ancak hastanın durumuna göre genel anestezi altında da yapılabilir. Hasta uyuşturulduktan sonra sıra dişlerin yerleştirilmesine gelir.
Dental İmplantlar Ağrılı Mıdır?
Anestezi kullanılmasından kaynaklı olarak hasta ağrı hissetmez. İmplant tedavisi sonrası iyileşme süreci hastanın durumu gibi birçok faktöre bağlı olarak 6 hafta ile 6 ay arasında sürebilmektedir. Çene kemiğine yerleştirilen yapay diş, kök oluşturmalı, kemikle birlikte büyümeli ve gerçek diş gibi davranmalıdır. Bu süre çok uzundur ve sabır gerektirir, ancak doktorunuzu görmenizi, diş hekiminiz tarafından istenirse diş röntgeni çekmenizi ve dişlerinizi yakından izlemenizi sağlar.
İmplant Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
İmplant tedavisi gören hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Çünkü implant diş yaptırmanın fiyatı yanıltıcı bir şekilde pahalıdır ve tedavi süreci çok uzundur. Bu süre dokuz aya kadar uzayabilir ve hasta için oldukça zorlayıcı olabilir. Tedavi süresini kısaltmak için dişlerinize zarar verebilecek tüm etkenlerden kaçınmak ve dikkat edilmesi gereken her şeye dikkatle yaklaşmak yine sizin elinizde.