
Diş Eti Hastalıkları Nelerdir? Diş Eti Hastalıkları Sebepleri?
Diş Eti Hastalıkları Nedir?
Diş eti hastalığı birkaç aşamada ortaya çıkar. Erken evrelerde diş eti hastalığına basitçe diş eti iltihabı denir. Diş eti iltihabı tedavi edilmezse dişleri çeneye bağlayan bağ dokular olan periodontal bağlar iltihaplanır. Diş etlerinin bu şekilde iltihaplanmasına “periodontitis” denir. Periodontitis ciddi bir diş eti problemidir ve hemen tedavi edilmelidir. Diş eti hastalığının belirtilerini erken evrelerde tespit etmek zor olabilir.
Diş Eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Erken evrelerde diş eti hastalığının semptomları arasında diş etlerinin şişmesi, kızarması ve hassasiyeti yer alır. Diş etleri fırçalama veya diş ipi kullanımından sonra kanayabilir. Diş eti hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Kırmızı ve şiş diş etleri: Bu, diş etlerinde bir sorun olduğunun ilk işaretidir. Diş eti hastalığı genellikle diş eti çizgisi boyunca iltihaplanma ile başlar. Sağlıklı diş etleri pembe görünür. Diş etlerinde olağan dışı bir kızarıklık görülürse doktora başvurulmalıdır.
Bad breath: Normal şartlar altında ağızda çok fazla bakteri bulunur. Bakteriler diş yüzeyinde biriken plağı yerler. Plak temizlenmezse ağızdaki bakteri miktarı da artar. Bakteriler, diş etlerini ve dişleri tahriş edebilen ve ağız kokusuna neden olabilen toksinler salgılar. Ağız kokusu diş eti hastalığının habercisi olabilir.
Diş eti çekilmesi: Dişler eskisinden daha uzun görünüyorsa diş hastalığı başlamış olabilir.
Sensitive teeth: Dişlerin soğuğa ve sıcağa karşı aşırı hassasiyeti diş eti hastalığının belirtilerinden biridir. Bu belirti genellikle diş etleri çekildiğinde ortaya çıkar.
Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş eti tedavisi için seçilen yöntemler hastalığın evresine, daha önce uygulanan tedavi yöntemlerinin etkinliğine ve genel sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Tedaviler; Ameliyatlı ve ameliyatsız tedavi olmak üzere ikiye ayrılır.
AMELİYATSIZ DİŞ ETİ TEDAVİLERİ ŞUNLARDIR:
Profesyonel Diş Temizliği
Plak ve tartar, diş eti çizgisinin altına indiklerinde diş eti hastalığına neden olur. Profesyonel bir diş temizliği ile bu sorunu ortadan kaldırmak mümkündür. Oldukça basit bir işlem olan profesyonel diş temizliğinde diş hekimi plak ve tartarı derinlemesine temizler. Bir kişi diş eti hastalığına yatkınsa, diş hekimi profesyonel diş temizliğini yılda iki defadan daha sık önerebilir. Diş etlerinin düzenli olarak temizlenmesi diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
Diş Ölçeklemesi Ve Kök Planlaması
Diş hekimi diş etlerinin altında plak ve tartar biriktiğini tespit ederse, diş taşı temizliği ve kök düzeltmesi yapar. Bu işlem lokal anestezi altında yapılır. Prosedür, plak ve tartarı diş eti çizgisinin üstünden ve altından çıkarır. Daha sonra diş kökünün pürüzlü bölgeleri düzeltilir, bu da bakterilerin tutunmasını ve çoğalmasını zorlaştırır. Diş eti tedavisi bazı durumlarda ameliyat gerektirir.
CERRAHİ KULLANIMI GEREKTİRMEYEN DİŞ ETİ TEDAVİLERİ ŞUNLARDIR:
Cep Küçültme Ameliyatı
Bu işlem sırasında diş etleri geriye doğru kaldırılır ve altlarında birikmiş olan tartar çıkarılır. Aynı zamanda diş eti çekilmesinden kaynaklanan ve tartarla dolan cepler de temizlenir. Bazı durumlarda, hasar görmüş bir diş kemiğinin onarılması gerekebilir. Bu işleme kök planlama da denir. Diş etleri daha sonra dişin etrafına rahatça oturacak şekilde yeniden konumlandırılır. Diş eti ve diş arasındaki boşluğu düzgün bir şekilde kapatmak, zararlı bakterilerin gelişebileceği alanları da sınırlar. Sonuç olarak, periodontite bağlı ciddi sağlık sorunları olasılığı da azalır.
Kemik Aşılama
Kemik aşılama operasyonlarında; hastanın kendi kemiğinden veya sentetik kemiğinden elde edilen kemik greftleri, dişeti tarafından tahrip edilen kemiğin yerine kullanılır. Bu greftler, periodontal hastalık tarafından tahrip edilen bölgelerdeki kemiğin yerini alır ve o bölgede kemiğin yenilenmesine yardımcı olur. Prosedürün amacı, dişleri kemiğe geri bağlamaktır.
Yumuşak Doku Aşılama
Bu prosedür, ince diş etlerini güçlendirmek veya diş etlerinin çekilme alanlarını (diş kökünün açığa çıktığı alanlar) doldurmak için kullanılır.
Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu (YDR)
Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu işlemi, dişi destekleyen kemiğin büyümesinin uyarılmasını ve ardından bu büyümeye rehberlik etmesi için diş eti veya diş çevresinde bariyerler oluşturulmasını içerir. Diş eti ceplerinin iyice temizlenmesi ve sterilizasyonundan sonra, diş eti dokusu ile diş kökü kesisi arasına biyoemilebilir bir zar (diyafram) yerleştirilir. Bu zar, uygun kemik büyümesini sağlar.