
Diş Çekimi Nedir? Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Ağız ve diş sağlığı sorunları sadece ağız sağlığını değil tüm vücut sağlığını etkileyen sorunlara yol açabilmektedir. Diş ve diş etlerindeki çürükler ve iltihaplanmalar birçok vücut organının sağlığını olumsuz etkilediği için gerekli tedavi yapılmalı ve tedavi edilemiyorsa diş çekilmelidir. Diş çekimi, diş çekimi sonucunda meydana geldiği için doktorlar için çekim son tedavi seçeneğidir. Diş çekimi nasıl yapılır sorusunun cevabı hastaların sıklıkla sorduğu konulardan biridir. Diş çekimi hakkında daha fazla bilgi makalenin sonunda bulunabilir.
İçerik
- Diş Çekimi Nedir?
- Hangi Durumlarda Diş Çekimi Yapılır?
- Diş Çekimi Sonrası Ne Yapılır?
- Diş Çekildikten Sonra Yemek Yenir Mi?
- Diş Çekimi Sonrası İyileşme Ne Kadar Sürer?
- Diğer Dişlerin Çekimden Sonra Ağrıması Normal Mi?
- Diş Çekimi Fiyatları
Diş Çekimi Nedir?
Diş çekimi, duruma göre genel anestezi, lokal anestezi veya intravenöz anestezi (sedasyon) altında yapılabilen, dişin çekildiği cerrahi bir operasyondur. Diş hekimleri veya cerrahlar dişin ağızdaki durumuna göre farklı şekillerde diş çekimi yapabilirler. Çekim için komplike bir durumun olmadığı basit diş çekimleri adı verilen diş çekimleri lokal anestezi altında yapılır. Kırık dişler, gömük dişler ve 20 yaş dişi çekimleri gibi zor diş çekimi durumlarında genel anestezi gerekebilir. Cerrahi diş çekimleri hassasiyet gerektirdiği için alanında uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. Gerekirse dişi soketten (dişin bağlandığı yer) ayırmak için kesiler yapılır ve işlem sonunda yara dikilir.
Hangi Durumlarda Diş Çekimi Yapılır?
Diş çekimi son çare olsa da birçok durumda gerekli olabilir. Diğer tedavi yöntemleri uygulanamıyorsa veya dişin varlığı ciddi sağlık sorunlarına neden oluyorsa diş çekimi en iyi seçenektir. Diş çekimi gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Dolgu ve kanal tedavisi gibi yöntemlerle tedavi edilemeyen dişler
- Dişin köküne kadar uzanan çürük
- Çeşitli nedenlerle kırılan dişler
- Sallanan ancak zamanla düşmeyen çocukluk dişleri
- Zamanında çıkmamış 20’lik dişler nedeniyle zayıflamış diş eti ve kemik yapısı
- Çene yapısını bozan ve ortodontik sorunlara neden olan dişler
- Çıkması gerektiği gibi çıkmayan dişler
- Kist veya tümör oluşumuna neden olan dişler
Diş Çekimi Sonrası Ne Yapılır?
Diş çekimi sonrası en önemli sorunlardan biri tedavi edilen bölgede kan pıhtısı oluşmasıdır. Çünkü dişin çekildiği yuvada pıhtı oluşmazsa alveolit adı verilen bir iltihaplanma meydana gelebilir. Diş çekildikten sonra bu bölgeye konulan gazlı bez veya tamponu yarım saat ısırmalısınız. Böylece kanama durur ve pıhtı oluşur; ancak sonrasında akıntı şeklinde bir miktar kanama olabilir. Çıkarma işleminden sonra uyuşma hafiflediğinde doktorun önerdiği yumuşak yiyecekler ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Bu olası ağrı ve ıstırabı önleyecektir ve bazı durumlarda doktor antibiyotik de isteyecektir. Ek olarak, çekim bölgesine buz uygulamak veya dondurma gibi soğuk yiyecekler yemek hem kanamayı hem de şişliği önlemeye yardımcı olabilir.
Bölgedeki enfeksiyonların önlenmesinde ağız hijyeni önemli olduğu için diş çekiminin ertesi günü tedavi edilen bölgeye dokunulmadan dişler fırçalanır. Diş çekiminden sonra ağzınızı temizlemek ve yara iyileşmesini hızlandırmak için tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yoldur. Elbette tüm bu talepler işlemden sonraki gün geçerlidir; çünkü ortaya çıkan pıhtının hiçbir şekilde zarar görmemesi önemlidir. Bu nedenle diş çekildikten sonra hastadan tükürmemesi istenir. Çünkü sık sık tükürüğünüz varsa basınç değişiklikleri pıhtı oluşumunu engelleyebilir. İyileşme sürecinin hızlı ilerlemesi için kişi birkaç gün istirahat eder, özellikle yorucu aktivitelerden, alkol ve sigaradan kaçınır.
Diş Çekildikten Sonra Yemek Yenir Mi?
Ağız içi anestezi altında yapılan tüm ameliyatlarda olduğu gibi diş çekiminden hemen sonra yemek yenilmemelidir. Çekim işleminden birkaç saat sonra ağzınızdaki uyuşukluğun giderilmesi ve işlem yapılan bölgenin zarar görmemesi için yemek yemeye başlamanız önemlidir. Çünkü ağız uyuşmuşken yemek yenirse, kişi uyuşukluktan yanaklarını, dudaklarını ve dilini ısırabilir. Diş çekildikten birkaç saat sonra ne yiyeceğinizi seçerken özellikle baharatlı, tuzlu ve sıcak yiyeceklerden kaçınmalısınız. Ayrıca katı, sert ve kıtır kıtır yiyeceklerden uzak durulmalı etkilenen bölgeye veya diş etlerine zarar verilmemelidir. Bu nedenle diş çıkarma işleminden sonraki ilk gün yumuşak yiyecekler, sıcak çorbalar ve püreler gibi besinlerin tüketilmesi önerilir. Sıvı tüketimi sırasında vakum etkisi yaratmamak için pipet kullanılmamalıdır. Beslenme sırasında, tedavi edilen bölgedeki kan pıhtısının kötüleşmemesini sağlamak önemlidir. Bu nedenle söz konusu bölgeye baskı ve zarar verecek durumlardan kaçınmak gerekir. Sigara içmek, ağızda basınç oluşturarak pıhtıya zarar verebilecek bir durumdur. Diş çekildikten sonra bir süre sigara içilmemelidir hem oluşturduğu negatif basınç hem de içeriğindeki maddelerin yara iyileşmesini geciktirmesi nedeniyle tercih edilmez.
Diş Çekimi Sonrası İyileşme Ne Kadar Sürer?
Diş çekimi sonrası iyileşme süreci yapılan operasyonun büyüklüğüne ve kişinin yapısına göre değişmektedir. Bireyin bağışıklık sistemi ve vücudun direnci ne kadar güçlüyse çekim sonrası iyileşme o kadar hızlı olur. Kesi ve dikiş gerektirmeyen durumunda iyileşme daha hızlıdır, bu durum basit diş çekimlere olduğu gibidir. Ameliyatlar ve diş çekimi işlemleri sırasında yapılan kesiler bölgeye zarar verdiği için iyileşme süreci daha uzun sürer. Ayrıca bazı durumlarda dikişlerin belirli bir süre sonra alınması gerekir. Doktor da bu işlemi steril koşullarda yapmalıdır. Dikişler alındıktan sonra iyileşme süreci kısa sürede tamamlanır. Diş çekimi sonrası iyileşme süreci, çekimin ciddiyetine göre yaklaşık bir hafta ile 15 gün arasında değişmektedir.
Diğer Dişlerin Çekimden Sonra Ağrıması Normal Mi?
Diş çekimi sırasında tedavi edilen bölge uyuşturulduğundan genellikle ağrı ve sızı olmaz. İşlemden birkaç saat sonra uyuşma azaldıkça ağrı duymanız normaldir. Diş çekildikten sonra ağrı genellikle hafiftir; ama yinede doktorun tavsiye ettiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Normal kabul edilen ağrı, çıkarıldıktan sonra birkaç gün sürebilir. Çekilen dişe komşu diğer dişlerde de yansıyan veya moraran ağrılar oluşabilir. Ancak ağrı, çıkarıldıktan sonra birkaç gün devam ederse veya çıkarıldıktan hemen sonra zonklama, şiddetli ağrı varsa, bu bir sorunun işareti olabilir. Çekilen bölgeye yeterince kan gitmediğinde ve bölgedeki kan pıhtılaşmadığında alveollerde kuru tıkaç veya iltihaplanma meydana gelebilir. Şiddetli zonklama ağrıları ve sürekli ağrı kuru tıkacın önemli belirtileri olduğundan, böyle bir durumda hemen bir doktora başvurmalısınız.
Diş Çekim Fiyatları
Belirtilen diş çekim fiyatları işlemi yapan kliniğe, çekimi yapan doktora, hastanın dişlerinin durumuna ve operasyonun zorluk derecesine göre değişmektedir. Özellikle kırık dişler, gömük dişler ve 20 yaş dişleri gibi çekilmesi zor ve cerrahi işlem gerektiren dişlerin çekimlerinin uzman ve tecrübeli bir doktor tarafından yapılması önemlidir. Başarısız dişlerin çekimi hasta için ağrılıdır ve mevcut rahatsızlığın daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bu durumla karşılaşmamak için diş çekimi yapılırken güvenilir bir hastane ve deneyimli bir doktor tercih edilmelidir.
Ciddi ağız ve diş sağlığı sorunları genel sağlığa zarar vermemek için bir an önce tedavi edilmelidir. Bu nedenle diş çekimi gerektirecek bir sorununuz olduğundan şüpheleniyorsanız hangi ameliyatın yapılması gerektiği konusunda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.