
Diş Apsesi Nedir? Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?
Dişlerde veya diş etlerinde şiddetli ağrı, kızarıklık, şişme, çiğneme sırasında ağrı, ağzı açmada güçlük, yüksek ateş, kötü tat ve koku gibi belirtilere neden olan diş apsesi tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diş apsesisinin içi boşaltıldığında ağrıyı azalttığı düşünülse de, yeni bakteri oluşumu nedeniyle enfeksiyon riski artar.
İçindekiler
- Diş Apsesi Nedir?
- Diş Apselerinin Nedenleri Nelerdir?
- Diş Apsesinin Belirtileri Nelerdir?
- Diş Apsesi Nasıl Teşhis Edilir?
- Diş Apsesi Nasıl Geçer?
- Diş Apsesi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Diş Apsesi Nedir?
Diş apsesi, diş dokularında, diş çevresinde veya dişi destekleyen kemikte lokal bakteriyel bir enfeksiyondur. İltihaplanma bölgesinde irin birikmesi ile kendini gösterir. Diş apsesi çeşitli nedenlerle dişe yakın farklı yerlerde oluşabilir. Dişin ucundaki apse periapikal apsedir. Diş eti apsesi periodontal apse olarak adlandırılır.
Diş Apselerinin Nedenleri Nelerdir?
Bakterilerin çeşitli nedenlerle dişlere ve çevre dokulara girmesi sonucu apse oluşur. Bu sebeplerden bazıları takma dişler, kırık dişler, sürmüş dişler, diş eti hastalıklarıdır.
Diş apsesi gelişimini artıran risk faktörleri de vardır.
- Diş ve diş etlerinin uygun bakımının ihmal edilmesi, diş problemleri riskini artırabilir.
- Sorunlar arasında diş çürümesi, diş eti hastalığı, diş apsesi ve diğer diş ve ağız komplikasyonları yer alabilir.
- Tatlılar ve gazlı içecekler gibi şekerli yiyeceklerin sık tüketilmesi diş apsesi riskini artırabilir.
- Ağız kuruluğu diş çürümesi riskini artırabilir.
Diş Apsesinin Belirtileri Nelerdir?
Diş apsesi belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Dişte veya diş etinde şiddetli ağrı
- Ağrı çene, boyun ve kulağa yayılabilir.
- Kızarıklık
- Şişlik
- Yaşanan şişlik yüz, yanak veya boyun bölgesinde oluşarak nefes almada ve hatta yutkunmada zorluğa neden olabilir.
- Çiğnerken ağrı
- Ağzı açmada güçlük
- Kötü tat ve koku
- Yüksek ateş
- Sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet
Diş Apsesi Nasıl Teşhis Edilir?
Diş apsesi diş muayenesi ve radyolojik muayene ile tespit edilebilir. Diş kontrolü çok önemlidir. Diş apsesine benzer semptomlar gösterebilen başka hastalıklar da olduğu için muayene sırasında tespit edilmelidir. X-ışınları sıklıkla diş apselerini teşhis etmek için kullanılabilir. Enfeksiyonun boynun diğer bölgelerine yayıldığı durumlarda bilgisayarlı tomografi (BT) taraması da kullanılabilir.
Diş Apsesi Nasıl Geçer?
Diş hekimi bölgedeki iltihabı giderir ve apseye neden olan durumu tedavi eder. Bu tedaviler apse drenajı, kanal tedavisi, diş çekimi ve diş eti tedavisini içerir. İşlemler lokal anestezi altında yapılır ve kişi ağrı hissetmez.
- Diş apsesinin drenajı: diş apsesi küçük bir insizyondan boşaltılır. Bu yöntem genellikle geçici bir çözümdür. Ek tedavi genellikle gereklidir.
- Diş çekimi: Kanal tedavisinin başarısız olduğu durumlarda çürük diş çıkarılır ve apse boşaltılır.
- Kanal tedavisi: Endodontik tedavi veya kanal tedavisi, çeşitli nedenlerle iltihaplanmış veya mikroorganizmalarla enfekte olmuş pulpa dokusunun çıkarılarak kanal boşluğunun temizlenip şekillendirilmesi ve doku dostu kanal dolguları ile doldurulması işlemidir. Kanal tedavisi ile birlikte diş tedavisi de doğru yapılırsa ömür boyu kullanılabilir.
- İlaç: Enfeksiyon apse alanıyla sınırlıysa antibiyotik tedavisi gerekli olmayabilir. Ancak enfeksiyon diğer dişlere veya çevresine yayılmışsa antibiyotik tedavisi kullanılabilir.
DİŞ APSESİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
Diş apsesi öldürür mü?
Doktor apseyi tedavi etmezse apse başın ve boynun diğer bölgelerine yayılabilir. Hastanın nefes almasını engelleyen şişlik hayati tehlike arz eder. Septisemi adı verilen enfeksiyonun kan dolaşımına katılarak tüm vücuda yayılması da ölümcüldür.
Diş apsesi patlaması tehlikeli midir?
Apse, irin boşaltılması hastanın ağrısının son bulmasına imkan sağlayabilir. Ancak bu, enfeksiyonun ortadan kalktığı anlamına gelmez. Bu bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Diş apsesi evde patlatılmalı mı?
Apseyi asla delmeyin. İltihabı gidermenin ağrıyı azalttığına inanılsa da ortama yeni bakteri bulaştırma riski çok yüksektir. Bu, iltihabı daha da artırabilir.
Diş apsesi kaç gün sürer?
Diş apsesi kendi kendine kaybolmaz. İltihap azaldıkça ağrı ve şişlik azalır ve kişi iyileştiğini düşünebilir. Ancak diş hekimi müdahale etmezse apse tekrarlar.
Yirmilik diş apsesinin tedavisi nedir?
Antibiyotik kullandıktan sonra iltihaplanmaya neden olan diş çıkarılır.
Diş apsesi tedavi edilmezse ne olur?
Bir diş apsesi tedavi edilmeden geçmez. Apse patlarsa ağrı azalabilir. Ağrının azalması sorunun ortadan kalktığı anlamına gelmez.
Diş apsesi tedavi edilmezse enfeksiyon çene ve boyun bölgesine yayılabilir. Tedavi edilmeyen bir diş apsesi bile vücuda yayılabilir ve hayatı tehdit eden bir enfeksiyon olan sepsise yol açabilir.
Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde tedavi edilmeyen diş apsesi enfeksiyonun yayılma riskini artırır.
Diş apsesi evde nasıl tedavi edilir?
Diş apsesi doktor tarafından tedavi edilmelidir. Ancak doktora gitmeden önce yaşanan rahatsızlığı azaltmak için evde uygulanabilecek basit yöntemler var.
- Diş apsesinin neden olduğu ağrıyı gidermek için ağrı kesiciler kullanılabilir.
- Ağrının kötüleşmemesi için sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
- Mümkünse apseli diş olmayan taraf kullanılarak yumuşak gıdalar kullanılmalıdır.
- Yumuşak bir diş fırçası kullanın. Geçici olarak hasar görmüş bir dişin etrafında diş ipi kullanmaktan kaçınılmalıdır.