
Diş Dolgusu Nedir? Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
İçerik
- Diş Dolgusu Nedir?
- Diş Dolgusu Kimler İçin Kullanılır?
- Hangi Durumlarda Diş Dolgusu Yapılır?
- Dişler Nasıl Doldurulur?
- Diş Dolguları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Diş Dolgusu Nedir?
Diş dolgusu, kırık veya çatlak dişlerin farklı malzemelerle restore edilmesidir. Amacı önemsiz dişlerin fonksiyonlarını yerine getirmektir. Doku bozulmadan uygulanan bu yöntem diş kayıplarını tamamen önlemektedir.
Diş Dolgusu Kimler İçin Kullanılır?
Diş dolguları herhangi bir nedenle çürümüş, kırılmış veya zarar görmüş dişlerin üzerine yapılır. Şekil bozukluğu olan dişler tedavi sonrası eski görünümüne ve işlevine kavuşur.
Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır?
Çeşitli nedenlerle metabolizması bozulan, çiğneme işlevini yerine getiremeyen, estetik görünmeyen veya travma sonucu kırılan, çatlayan veya çürüyen dişlerde kullanılır.
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
İlk aşamada kalan diş dokusu dolgu için hazırlanır. Bu aşamada eski dolgunun çıkarılması gerektiğinde kalan diş dokusu onlardan temizlenir. Bu işlemden sonra ikinci adım olarak dişin ağız içindeki konumuna, işlevine, estetik gereksinimlerine ve dolgunun boyutuna göre uygun malzeme seçilerek oluşturulan boşluk doldurulur. Bu işlemler sırasında hastanın ağrı hissetmemesi için lokal anestezi kullanılabilir. Son adım ise dolgunun diğer dişlerle uyumluluğunun kontrol edilmesidir. Fazlalık hastayı rahatsız ediyorsa çıkarılır.
Diş Dolguları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Diş Dolgusu Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dolgu tedavisi anestezi altında yapıldıysa anestezinin etkisi geçene kadar yemek yenilmemelidir. Anestezinin etkisi geçmeden önce yemek yemek dilinizi veya dudaklarınızı ısırmanıza neden olabilir. Üst çenede yapılan işlemlerden sonra anestezinin etkisi yaklaşık 3 saat, alt çenenin arka grup dişlerinde ise yaklaşık 5 saat sürebilmektedir. Anestezik etkinin süresi kişiden kişiye değişebilir. İşlem sonrası yemek yeme süresi kullanılan dolgu malzemesine göre değişiklik gösterebilir. Bu konuda mutlaka doktor uyarıları dikkate alınmalıdır.
Diş Dolgusu Sonrası Diş Hassasiyeti Normal Midir?
Dolgu sonrası tedavi edilen dişte 12 saate kadar sürebilen ağrı ve hassasiyet normal kabul edilir. Bu durumda hasta doktorun uygun gördüğü bir ağrı kesici kullanabilir. Ağrı 12 saat sürer ve şiddetlenirse doktora başvurulması önerilir. Diş dolgusunun büyüklüğüne göre dişin canlı dokuya yakınlığı, 6 aya kadar sürebilen soğuğa ve sıcağa karşı hassasiyeti olabilir.
Diş Çürüğü Bulaşıcı Mıdır?
Çürük doğrudan bulaşıcı olmamakla birlikte, farklı hastalıkları olan kişiler arasında bakteri alışverişi sonucu bulaşabilmektedir. Örneğin yeni doğmuş bir bebeğin ağzında çürüğe neden olan bakteri yoktur. Bununla birlikte, ebeveynler bebeklerini beslerken veya öperken bakterileri tükürüklerinden geçirebilirler. Bu nedenle aile bireyleri bebeği beslerken biberon, emzik gibi gereçlere ağızlarıyla dokunmamalıdır.
Dişinizi Doldurduktan Sonra Ağrı Hissediyor Musunuz?
Dolgu sonrası diş etlerinde ve dişlerde batma hissi bir süre normal kabul edilir. Ayrıca bir süre sıcak ve soğuk etkenlere karşı hassasiyet de mümkündür. Ancak zamanla kötüleşen ve sıcak, soğuk gibi etkenler olmaksızın kendiliğinden başlayan zonklayıcı bir ağrıya dönüşen durumlarda diş hekimine başvurmak şarttır.
Dişleri Doldurmak Ne Kadar Sürer?
Bu, dolgunun ağızdaki yerine, büyüklüğüne, kullanılan malzemelere, ağıza birden fazla dolgu yapılıyorsa dolgu miktarına ve hastanın uyumuna göre değişir.
Evde Diş Dolgusu Yapılabilir Mi?
Dişi kaplamaya hazırlamak, lazer ışınının kullanımı için kullanılan malzemeleri sertleştirmek ve çalışma ortamını tükürükten temizlemek için ev ortamında gerekli teknik donanıma sahip olmak mümkün değildir. Bu durumların gerekliliği klinik ortamda diş dolgularına ihtiyaç duyulduğunu gösterir.
Estetik Dolgu Nedir?
Rengi diş dokusuyla birebir uyumlu bir malzeme kullanılarak tedavi edilen dişin diğer dişlerle uyumlu ve estetik görünmesi amaçlanır. Bu işlem sonucunda amaç tedavi edilen dişin diğer dişlerden gözle görülür bir şekilde farklı olmamasını sağlamaktır.
Diş Dolgusu Düşer Mi?
Önceden dolgu yapılmış bir diş tekrar kırılırsa, kişi dişleri sıkma veya anormal çiğneme eğilimi gösterirse, sert kabuklu maddeler diş dokusu ile ezilmeye çalışılırsa dişte kırıklar, çatlaklar veya dolgu kaybı meydana gelebilir.
Diş Dolgusu Düşerse Ne Yapılmalı?
Öncelikle ağrı olmasa bile yeni diş dolgusu yaptırmak için diş hekiminden randevu almalısınız. Yeni lezyonlardan kaçınmak için randevu gününe kadar katı yiyecekler yemekten kaçınmalısınız. Bu bölge daha dikkatli fırçalanmalı ve temiz tutulmalı, yemek yerken bu bölge mümkün olduğunca kullanılmamalıdır.
Hamilelik Diş Çürümesine Neden Olur Mu?
Gebelik doğrudan çürüklere neden olmaz, ancak ağız boşluğunu çürüklere karşı daha duyarlı hale getirir. Bunun ana nedeni, gece iştah nedeniyle kötü ağız hijyeni veya kusma sonucu ağızda artan asitliktir.
Hamilelikte Çürük Dişler Bebeğe Zarar Verir Mi?
Anne adaylarının gebelik öncesi diş muayenesi ve gerekli ağız içi işlemlerini yaptırmaları önerilir. Bunun en temel nedeni ise hamilelik döneminde annenin yaşadığı ağrı ve stresin çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebilmesidir. Ancak hamilelikte yapılamayan işlemler varsa hamilelikten önce yapılmasında fayda vardır.
Hamilelikte Meydana Gelen Diş Çürüklerinde Tedavi Hemen Yapılmalı Mı, Hangi Durumlarda Beklenmelidir?
Gebeliği takip eden kadın doğum uzmanının izni ile dolgu tedavisi gebeliğin her döneminde uygulanabilir ancak 13.-27. gebelik haftası en güvenli tedavi dönemidir.
Hamilelikte Diş Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Hamileliği düşündüğünüz ilk andan itibaren diş hekimine gitmelisiniz, hamilelik öncesi gerekli işlemler yapılmalıdır. Aksi halde gebelikte yapılan tüm işlemler mutlaka kadın doğum uzmanının görüşüne göre yapılmalıdır.
Ne Tür Çürükler Doldurulamaz?
Tahribatın dişin büyük bir bölümünü kapladığı durumlarda, kendiliğinden başlayan ağrı olduğunda, yani öncelikle kanal tedavisi gerekliyse veya doktorun gerekli gördüğü başka sebepler varsa dolgu tedavisi yapılmamalıdır.
Diş Dolgusu Ağrısı Nasıl Giderilir? Diş Dolgusu Sonrası Hassasiyet Nasıl Geçer?
Tedaviden sonra birkaç gün diş etlerinde ve diş dokularında karıncalanma olabilir. Özellikle aşırı duyarlılığınız varsa çok sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınmalısınız. Ağrı herhangi bir faktör olmadan ortaya çıkarsa, doktorun uygun gördüğü bir ağrı kesici alabilirsiniz.
Adet Döneminde Diş Dolgusu Yapılabilir Mi?
Adet döneminde diş dolgusu yapılmasında sakınca yoktur.
Diş Dolgusu Ne Kadar Kullanılabilir?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dolgu malzemesi ile diş dokusu arasındaki ilişki olabildiğince gelişmiştir. Ancak bazı durumlarda çeşitli nedenlerle dolgunun yenilenmesi gerekebilir. Başlangıçlarında; çürüklerin tekrarlaması, sert cisimlere basma veya kullanma alışkanlığı nedeniyle dolgunun kırılması veya dolgu ile diş dokusu arasındaki bağın zayıflaması veya travma sonucu dolgunun hasar görmesi. Bu gibi sebepler yeni bir dolgu ihtiyacını doğurur.
Emziren Anneler Diş Dolgusu Yaptırabilir Mi?
Emziren anneler diş dolgusu yaptırmakta sorun yaşamıyorlar. Ancak annenin tedaviye başlamadan önce durumu doktora bildirmesi ve kullanılan anesteziye göre tedavi sonrası emzirmeyi planlaması gerekir.
Diş Dolguları Mide Bulantısı Yapar Mı?
Tedavi sırasında dolgu yapılan dişin ağız içindeki konumuna ve hastanın hassasiyetine bağlı olarak öğürme refleksi oluşabilir.
Diş Dolguları Ağız Kokusu Yapar Mı?
Dolgu malzemesi doğrudan ağız kokusuna neden olmasa da, ağızda çürüyen doku, dişlerle sağlıksız temastan kaynaklanan yemek artıkları veya mevcut diş hastalığı ağız kokusuna neden olabilir