
Protetik Diş Tedavisi Nedir? Faydaları Nelerdir?
طب الأسنان الاستعادي, bir veya birden fazla diş eksikliğinde tercih edilebilecek, kişinin yaşam kalitesini yükselten, günlük yaşamdaki aksamaları azaltan ve uzun vadeli çözüm sağlayan tedavilerden biridir. Diş kayıplarında sıklıkla tercih edilen Protetik Diş Tedavisi vaka bazında çözümler sunması ve kişiye özel tedaviye olanak sağlaması nedeniyle tercih edilmeye devam edecektir. Protetik Diş Tedavi, eksik dişlerin estetik ve bozulmuş dişlerin yerine değiştirilmesidir. Protez diş tedavisi genellikle hızlı psikolojik iyileşme sağlar; çünkü konuşma, yemek yeme ve çenenin diğer fonksiyonlarını iyileştirir. Ağız bütünlüğünün sağlanması, estetik ve doğal bir görünüm elde edilmesi ve çene fonksiyonunun korunmasına yönelik talepler, Protetik diş hekimliği yapan (prostodontistlerin) ilgi alanına girmektedir.
İçindekiler
- Ne Zaman Diş Kontrolüne İhtiyacım Var?
- Protetik Diş Tedavisi Ne Zaman Kullanılır?
- Protetik Diş Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
- Protetik Diş Tedavisinde Hangi Protez Türleri Kullanılır?
- Diş Protezlerin Alışma Süreci Nasıldır?
- Protetik Diş Fiyatları
Ne Zaman Diş Kontrolüne İhtiyacım Var?
Yeni dişler eksikse veya dişler uzun süredir eksikse en kısa zamanda diş muayenesi yaptırmanız önerilir; Diş kaybı, kemik dokusunda anormalliklere ve diş eti hastalığına yol açabilir. Eksik bir diş ne kadar uzun süre kullanılırsa, o kadar fazla hasar görür ve tamir edilme olasılığı o kadar azalır.Protetik çözümleri için diş hekimine gitmeyi gerektiren bazı durumlar şunlardır:
Protetik Diş Tedavisi Ne Zaman Kullanılır?
Diş Tedavisi Protetik, travma veya diğer hastalıklar nedeniyle kaybedilen dişlerin yerine kullanılabilir. Çoğu durumda tedavisi geciken ve kurtarılamayan dişlerin yerine konulması tercih edilir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorular ihmal edilmemeli ve düzenli diş kontrolleri aksatılmamalıdır. En popüler protez vakaları aşağıda listelenmiştir:
- Çene hizası bozuk olan kişilerde dişlerin sıralanması ve fonksiyonlarının korunması gereken durumlarda
- Daha sonra çeşitli hastalıklar veya travmalar sonucu oluşan diş arızalarında
- Diş kaybı durumunda
- Estetik kaygıları olan kişiler
- Diş hasarı veya diş kaybı nedeniyle ciddi psikolojik veya fiziksel sorunları olan hastalar için
Protetik Diş Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Protez dişler hastanın yaşam kalitesinin ve estetik görünümünün iyileştirilmesi, ruh haline olumlu etki ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarının sorunsuz karşılanması gibi olumlu sonuçlar vermektedir. Protetik diş hekimliği planlamasının avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Diş kaybı nedeniyle çiğneme ve konuşma gibi hayati fonksiyonların restorasyonu
- Estetik ve doğal bir görünüm elde etmek
- Ağız sağlığını koruyarak hastalık riskini en aza indirmek
- Mental iyileşme sağlar
Protetik Diş Tedavisinde Hangi Protez Türleri Kullanılır?
Protezler sabit protezler ve hareketli protezler olmak üzere iki başlık altında toplanmaktadır. Sabit protez, eksik ya da zarar görmüş dişlerin estetik görünümlerini koruyarak orijinal hallerine en yakın şekilde yenilenmesi işlemidir. Mevcut sağlam dişlerden destek alınarak yapılır ve çeşitli kimyasallarla ağızda sabitlenir. Yaygın olarak kullanılan sabit protez çeşitleri şunlardır:
- Kron tedavi: Kron halk arasında kaplama olarak bilinmektedir. Yaygın ve derin diş çürükleri, diş kırıkları ve tama yakın kayıplar gibi dişlerin bütünlüğünün bozulmasından kaynaklanan hastalıklar için önerilir. Dişlere kron yapılırken; Metal, metal destekli porselen, zirkonyum yapılı güçlendirilmiş porselen gibi çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Porselen Lamineler; Yaprak porselen kaplama olarak bilinir ve dişlerin ön yüzeyine yapıştırılan çok ince porselen parçaları olduklarından dişler arasındaki boşlukları doldurmak, dişleri uzatmak veya şekillendirmek ve dişleri renklendirmek için kullanılabilirler. Porselen lamineler, kalıcı olarak beyaz olduğu için estetik gülüş tasarımı olarak tavsiye edilir.
- Metal Yapılı Porselen Kaplama Tedavisi: Estetik bir görünüm sağlamak için metal altyapıyı destekleyen porselenden oluşmaktadır. Işık geçirgenliği yüksek olmadığı için doğal bir görünüm vermemektedir.
- Zirkonyum Destekli Kaplama: Zirkonyum kaplı yüzey kaplamalarda ışık geçirgenliği yüksek olduğu için doğal görünüme en yakın görüntü elde edilebilir. Dişin iç kısmı zirkon, görünen dış kısmı ise porselenden oluşmaktadır.
- Köprü: Bu, bir veya daha fazla diş eksik olduğunda önerilebilir. Boşluklara yapılan köprü kaplama bitişik doğal diş görünümü sağlar. Köprü tedavisi farklı teknikler kullanılarak uygulanabilir. Tedavi sonrasında azalan konuşma fonksiyonlar geri kazandırılır ve estetik bir görünüm elde edilir.
- İmplant: İmplant tedavisi uzun kullanımlı ve etkili olduğu için sıklıkla tercih edilmektedir. İmplantlarda farklı protezlerin eklenebilmesi implant tedavisini tercih etme sebeplerinin başında gelmektedir. Çeneye yapıştırılan yapay diş kökü ile çiğnemeyi korur. İmplantlar olumlu özelliklerinden dolayı yaygın olarak tercih edilmekte olup; ancak çok sık olmamakla birlikte bazı mekanik ve biyolojik komplikasyonlara neden olabilir. Vidaların sallanması, porselenin kırılması ve implant çevresindeki yumuşak doku ve kemiğin tahribatı oluşabilen komplikasyonlardır. Diş implantlarının maliyeti de hasta tercihlerini etkileyen en önemli faktörlerden biridir.
Hareketli protez ise hastaların çıkardıkları ve kaybedilen dişlerin yerine koyabilecekleri yapay protezlerdir. Doğal dişler mevcuttur; Ancak sabit protezler yerleştirilirken yeterli destek sağlanamadığı durumlara faydalıdır. Bunlar hasta tarafından takıp çıkarılabildiği için bölümlü protezlerdir. Kısmi protezler metal kısımları estetik görünümü bozabilir.
Sabit ve hareketli protezler implantlarda tercih edilebilmektedir. İmplantlı protezler; sabit, hareketli ve hibrit olarak ayrılmıştır. Sabit implant tedavisinde bir veya birden fazla implanttan destek alınarak sabitlenen kron veya köprü protezler kullanılmaktadır. Sabitleme yapıştırma veya vidalama ile yapılır. Çoğu zaman çoklu diş kayıpları için önerilir. Bu sayede eksik diş bölgesi protez ile desteklenerek sağlıklı dişler korunmuş olur.
İmplantlar için sabit protez; metal destekli, seramik veya zirkonyum içerebilir. Tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda implant destekli hareketli protez tercih edilebilir. Çeneye implant yerleştirilmesi mantığa dayanır. Bu tip doku ve implant destekli protezler, hareketli protezlerin gevşeme sorununu ortadan kaldırır. Hasta için kullanımı daha kolay olduğu için implant üstü hibrit protezler tercih edilebilir. Hasta bu tip protezleri çıkaramaz; ancak diş hekimleri gerekirse çıkartabilir.
Doğuştan şekil bozuklukları, ciddi yaralanmalar veya daha önceki tümör ameliyatlarından sonra ortaya çıkan lezyonların tedavisinde kullanılan diş protezleri istenilen sonucu vermeyebilir. Fonksiyonların ve estetiğin restorasyonu açısından bu gibi durumlarda çene-yüz protezleri önerilebilir. Uyku sırasında veya uykuya dalma sırasında diş sıkma ve gıcırdatmanın neden olduğu diş, diş eti ve çene eklemi sorunlarını önlemek veya hafifletmek için kullanılabilir.
Diş Protezlerin Alışma Süreci Nasıldır?
İyi yapılmış protezlere alışmak sabır ve zaman isteyen bir süreç olabilmektedir. Hastalar protez kullanımı ile ilgili diş hekiminin önerileri ve kararları doğrultusunda süreci geçirmeleri önerilir. Tam protezlerle normal beslenme alışkanlıklarına dönüş 3 – 6 haftayı bulabilmektedir. Belirli sesleri telaffuz etmekte ve yüksek sesle konuşmakta zorluk çekebilirsiniz. Protezlere alışırken sürekli takılması ve akşamları dahi çıkarılmaması önerilmektedir. Uyum süresinden sonra protez gece boyunca çıkarılıp temiz bir havlu üzerinde bırakılabilir. Böylece ağzın yumuşak dokuları dinlenme ve iyileşme şansı yakalar. Protezlerin kullanım ömrü vardır, bu nedenle ömür boyu kullanılamazlar. Hastalardan hastalara değişmekle birlikte normal şartlarda 5 yılda bir yenilenmesi gerekebilir.
Protetik Diş Fiyatları
Diş protez işlemleri genellikle kişi yaşam kalitesini olumlu yönde değiştiren dönüm noktasından biri olarak kabul edilmektedir. Diş protez prosedürleri, gülüşünüzün ve görünüşünüzün ruh halini olumlu yönde değiştirebilir ve ağız ve diş sağlığını geliştirebilir. Diş bakımı genellikle pahalıdır, bütçenin planlaması ve sabır gerektirir. Bu nedenle protez doğru ve dişe uygun şekilde tasarlanması için iyi bir protez uzmanı ile sürecin yönlendirilmesi önemlidir.