
ما هو تصميم الابتسامة؟
Diş ağrısı, ağız kokusu ve diş kaybı gibi sorunlara çözüm olarak ağız bakımı denilse de günümüzde diş ve diş eti ile ilgili estetik de oldukça önemlidir. Diş çürüğü, diş eti hastalığı, düzensiz diş pozisyonu, anormal lekelenme ve diş kaybı gibi nedenlerle oluşan estetik sorunlar kişilerin sosyal hayatını olumsuz etkileyebilmektedir. Ayrıca, özgüven eksikliğine yol açabilir ve hatta insanların toplum içinde gülmekten korkmasına neden olabilir. Kişi bazen sağlıklı dişlere sahip olsa bile estetik açıdan dişlerin ve diş etlerinin orantısızlığını, şeklini veya deformasyonunu iyileştirmek isteyebilir. Güzel bir gülümseme kişiye psikolojik bir güç verir ama aynı zamanda çevresindeki insanlar üzerinde daha iyi bir izlenim bırakır. Teknoloji ve araştırmalar ilerledikçe birçok yöntemle daha güzel gülüşler elde edilebilmekte ve “estetik diş hekimliği” terimi hayatımızda daha yaygın hale gelmektedir.
Gülüş tasarımı; Çeşitli nedenlerle estetik olarak bozulan diş ve diş etlerine hastaların yüz şekilleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak doğal ve güzel bir görünüm kazandırılması işlemidir. Multidisipliner bir yaklaşım olan gülüş tasarımı, birçok işlemin bir arada uygulanmasıyla gerçekleştirilir.

Gülüş Tasarımında Hangi Süreçler Yer Alır?
Her hastanın estetik gereksinimleri farklı olduğu için yapılacak işlemler kişiye özel belirlenir. Bu önlemleri reçete edilen hastanın yüz hatları, cinsiyet, yaş ve beklentiler gibi faktörleri dikkate alınır. Öncelikle mevcut çürük dişler ve diş eti hastalıkları tedavi edilir, diş temizleme yöntemleri uygulanır. Daha sonra hastaların ihtiyaçlarına göre yapılacak işlemler belirlenir. Bu işlemler genellikle; Bunlar, gingivektomi adı verilen gingivoplasti müdahaleleri, diş beyazlatma, implant ve protez yerleştirilmesi ile diş kusurlarının telafisi, porselen lamine ve lamineler, zirkonyum kaplamalar ve ortodontik tedavi (tel) sayılabilir.
Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?
Gülüş tasarımı, yapılırken öncelikle hastanın estetik beklentilerinin doğru anlaşılması ve ihtiyaçların doğru belirlenmesi çok önemlidir. Hastanın ağzından alınan ölçülere göre sorunlar anlatılır ve planlar yapılır. Daha sonra hastaların ağız içi ve yüz fotoğrafları üzerinden bilgisayar ortamında özel programlarla ölçü alınır ve yüz şekline uygunluğu hesaplanır. Aslına uygun oluşturulan programlar ve geçici restorasyonlar ile tedavi bitiminden yaklaşık olarak sonra hastaya görüntüler gösterilir ve fikir alınır. Ortodontik tedavi gerekli değilse, planlama tamamlandıktan sonra öncelikle diş eti seviyesindeki hastalıklar tedavi edilir. Diş kusurlarının tespit edildiği durumlarda planlı implant işlemleri ve gerekli görülen diğer cerrahi uygulamalar gerçekleştirilir. Cerrahi iyileşme dönemleri bittikten sonra gerekirse diş beyazlatma işlemleri uygulanır. Bu aşamadan sonra dişlerdeki görsel ve şekil bozuklukları bazen estetik kompozit dolgular yardımıyla giderilir. Bu yöntemin yeterli olmadığı durumlarda porselen lamine ve zirkonya lamineler devreye girmektedir.
Porselen kaplama uygulamalarında dişler ya hiç fırçalanmaz ya da çok az fırçalanır. Porselen veya zirkon kaplama uygun görülürse, aşamalarda yapılan egzersizlere hastanın düşünceleri yeniden kazandırılarak bazı değişiklikler yapılabilir. Tüm bu diş eti ve diş tedavileri ve egzersizleri, dudakların şeklini ve konturlarını da göz önünde bulundurarak hedefe yönelik bir tasarım oluşturur. Gülüş tasarımında bazen tıbbın estetik uygulamaları da kullanılmaktadır. Dudak ve yüz bölgesindeki cilt dolgusu yapılarak vb. uygulamalarla gülümseme ön plana çıkarılabilir.