
Diş Sıkması Teşhisi Nasıl Konur? Nasıl Tedavi Edilir?
İçindekiler
- Bruksizm (Diş Gıcırdatma/Sıkma) Nedir?
- Diş Sıkma (Bruksizm) Nedenleri Nelerdir?
- Bruksizmin Belirtileri Nelerdir?
- Bruksizm Teşhisi Nasıldır? Bruksizm Nasıl Anlaşılır?
- Bruksizm Tedavisi Nedir?
- Bruksizm Hakkında Sık Sorulan Sorular
Bruksizm (Diş Gıcırdatma / Sıkma) Nedir?
Bruksizm üç farklı şekilde kendini gösteren bir uyku bozukluğudur: uyku sırasında diş gıcırdatma, ağız açık uyku sırasında çenenin ani kapanması veya diş gıcırdatma. Sıkıştırma genellikle dental veya nörolojik kökenlidir. Bruksizm uyku sırasında normal insanlardan 3 kat daha fazla kas aktivitesine maruz kalır. Ek olarak, kas kasılmalarının yoğunluğu uyanıkkenkinden daha fazladır.
Diş Sıkma (Bruksizm) Nedenleri Nelerdir?
- Kişilik yapısı
- Genetik faktörler
- İlaçlar
- Nörolojik veya psikolojik sorunlar,
- Stres ve uyku bozuklukları (uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, migren vb.) etkili olabilir.
Ayrıca bruksizm, oral doku dengesizliklerinden, eksik veya çürük dişlerden, hasarlı takma dişlerden de kaynaklanabilir. Klinik çalışmalar, uyku bruksizmi olan hastaların her iki REM fazında da uykuyu başlatma ve sürdürmede sorun yaşayabileceğini, bunun da gündüz uykululukta hafif bir artışa ve yaşam kalitesinin düşmesine yol açabileceğini göstermiştir.
Bruksizm Belirtileri Nelerdir?
Bruksizmin en önemli belirtileri kırılma, gıcırdatma, gevşeme gibi diş hasarları, dişeti hastalığı ve artmış kemik kaybıdır. Sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet, çene ağrısı ve hareket kısıtlılığı da bruksizm belirtileri olabilir. Bruksizm belirtileri eklem ağrısı, çene eklemi hasarına veya çene kilitlenmesine bağlı ses, nadiren baş ağrısı, boyun ağrısı, migren ataklarını tetikleyebilir. Eğer bruksizm diş gıcırdatma olarak görülüyorsa, yatak partnerindeki uyku bozuklukları da bruksizm belirtisi olabilir.
Bruksizm Teşhisi Nasıldır? Bruksizm Nasıl Anlaşılır?
Bruksizm veya diş sıkma yalnızca uyku sırasında ortaya çıktığı için hastalar durumu fark etmeyebilir. Bu durumda diş hekimi ağız, diş ve çene eklemini incelemesi sonucunda hastalığı teşhis edebilir. İlerlemiş vakalarda eklem ağrısı kulak ağrısıyla, kas ağrısı migren ağrısıyla karıştırılabilir. Bu noktada bir kulak burun boğaz uzmanı veya nörolog alternatif bir teşhis koyabilir.
Bruksizm Tedavisi Nedir?
Bruksizm; botox ile somatik olarak, fonksiyonel olarak; Eksik dişlerin eklenmesi, yanlış veya kötü kapanışların düzeltilmesi veya ek nörolojik veya farmakolojik yöntemler kullanılarak tedavi edilebilir. Ayrıca uyku bozukluklarının tedavisinde de mihenk taşlarıdır. Psikolojik görüşmeler, bruksizmi hastaya açıklamaya ve uyku hijyenini sağlamaya yönelik önerilerden oluşur. Diş hekimliğinde bir ağız koruyucunun veya sabitleyici diş tellerinin dişleri ve çene eklemini hasardan koruyabileceği tespit edilmiştir. Ancak yapılan araştırmalar da bu plakın bruksizm için kullanılmasının %20 ile %50 arasında kas aktivitesini arttırdığını gösteriyor. Sonuç olarak gece plakları bruksizmi etkilemek yerine diş ve doku hasarını engelliyor. Gece kullanımı zor olduğu için % 20 den az hasta plakları bir yıldan fazla takıyor, geri kalanlar ise hiç takmıyor. Ancak eklem sorunu olan hastalarda botoks ile birlikte kullanıldığında başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür.
Bruksizm Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Hangi vitamin eksikliğinde diş gıcırdatması görülür?
Vitamin D’nin beyin sapı kontrolünde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu nedenle D vitamini seviyeleri bruksizm gibi diş gıcırdatma ile ilişkili olabilir. Diş sıkma ve diş gıcırdatmanın nedeni bruksizm, psikolojik sorunlar ve uyku bozuklukları gibi birçok faktörle ilişkilidir.
هل صرير الأسنان نفسي؟
Bruksizmin kesin nedeni açıklanamamakla birlikte fiziksel, psikolojik ve genetik faktörlerin birleşiminden kaynaklandığı söylenmektedir. Kaygı, stres, öfke, hayal kırıklığı veya gerginlik gibi duygular uyanıklığa neden olabilir. Uyku bruksizmi, uyku sırasında uyarılma ile ilişkili uyku ile ilgili çiğneme olabilir.
İnsanlar neden uyurken dişlerini gıcırdatırlar?
Bruksizm olarak adlandırılan diş gıcırdatma genellikle stres veya kaygı ile ilişkilendirilir. Her zaman semptomlara neden olmaz, ancak bazı kişilerde yüz ağrısına, baş ağrısına ve zamanla diş aşınmasına neden olabilir.
Yemek yerken diş gıcırdatma neden olur?
Yemek yerken diş gıcırdatmak birçok faktöre bağlı olabilir. Genellikle duygusal sorunlarla ilgisi vardır. Endişeli, stresli veya kızgın hissetmek diş gıcırdatmasına neden olabilir.
Gece diş plağı diş gıcırdatmayı engeller mi?
Gece diş plağı, dişlerin birbirine sürtünmesini önler ve ayrıca sürtünmeye neden olan yanal hareketleri en aza indirir. Bu sayede tedavi sırasında dişlere verilen zarar en aza indirilmiş olur.
Bruksizm tedavisinde Dental Botox uygulaması nasıldır?
Botox, yani Botolinum Toxic; Clostridium botulinum bakterisi tarafından salgılanan bir proteindir. Bu madde uygulanan bölgedeki kas aktivitesini geçici olarak azaltır veya yok eder. Bu nedenle diş hekimliğinde bruksizm (diş gıcırdatma) tedavisinde çiğneme ve temporalis (çene ve şakak kasları) kaslarını gevşetmek için kullanılır. Kullanılan ilaç miktarı ve kullanım alanları kas kütlesi, bruksizm derecesi, anatomik yapı, cinsiyet ve deri kalınlığına göre değişmektedir.
Botoks bruksizm tedavisinde ne zaman işe yarar?
Bruksizm tedavisinde kullanılan botoks yönteminden sonra 2-3 gün sonra kaslar gevşemeye başlar. 15 günde doruğa ulaşır ve bu etki yaklaşık 6 ay sürer.
Bruksizm için botoks tedavisi kimlere uygun değildir?
Botox tedavisinin başarısını ve yan etkilerini değerlendirmek için işlemden sonraki 1-10 gün içinde kontrol yapılmalıdır. Gerekirse, muayene sırasında ek taleplerde bulunulabilir. Botox tedavisi hamilelik ve emzirme döneminde, 18 yaşından küçüklere, sinir veya kas hastalığı olanlara, alerjik bünyeye sahip kişilere önerilmemektedir.
Botox bruksizm için kalıcı bir tedavi midir?
Botox tedavisinde amaç çimdikleme ve ovma nedenlerine değil, semptomların giderilmesine yöneliktir. Amacı bu bölgedeki kasları düzenli olarak gevşetmek, zamanla kas gerginliğini azaltmak ve kasılmaları en aza indirmektir. Ağızda eksik dişler, yanlış yapılmış protezler ve anormal çene kapanışları varsa bu durumların düzeltilmesi mutlaka botoks tedavisi ile kombine edilmelidir. Kas gevşemesi ortalama iki yıl sürer. Bu süreçte diş gıcırdatma ya da gıcırdatmaya neden olabilecek nörolojik, uyku bozuklukları, stresörler, psikolojik sorunlar gibi diğer nedenler de sorgulanmalı ve uzman gözetiminde tedaviye başlanmalıdır. Tedavi süresince botoks tedavisi kasları gevşetir, eklemlerinizi ve dişlerinizi korur ve ağrılı bir süreç yaşamanızı engeller.