
Diş Kaplama Tedavileri
Diş kaplama ile kusursuz bir görünüme sahip sağlıklı dişlere kavuşabilirsiniz.
Diş Kaplaması Nedir ve Nasıl Yapılır?
Diş kaplama nedir sorusuna, özellikle çürük gibi istenmeyen sonuçlar gösteren dişlerde, çürüklerin temizlenmesinden sonra dişin eski görünümünü geri kazandırmak için çeşitli malzemelerle kaplama yapılması olarak tanım yapılabilir. Dişleri tamamen kaybetmek yerine, kaplama işlemi için takma dişler ve kalıplar oluşturulur. Aşındırma işleminden sonra metalik veya metalik olmayan malzemeler kullanılabilir. Seramik, porselen, zirkon gibi birçok malzeme ile kaplama işlemi yapılabilmektedir.
Hızlı ve Güvenli Diş Kaplamaları Nelerdir?
Gerçekleştirilen tedavi süreçlerinde, hızlı ve güvenli bir şekilde el değmeden gerçekleştirilen işlemler belirtilmektedir. Laboratuvarlarda elde yapılabilen ya da son yıllarda CAD-CAM teknolojisi kullanılarak üretilebilen diş kaplamaları, kaplanan dişin boyutlarına ve dokusuna göre yapılmaktadır. Bu hızlı sonuç dişlerin güvenle kullanılmasını sağlasa da uygun diş bakımı ve diş koruması ile yapılan kaplama sonucu uzun yıllar doğru etkiyi verebilir.
Diş Kaplama Ne Kadar Dayanır?
Dişlerin durumuna göre 2-3 seans arasında değişebilen seanslarda diş kaplamanın en iyi şekilde yapılmasını sağlıyoruz. Estetik bir işlem olduğu için diş kaplama işlemlerini hiçbir şekilde aceleye getirmeden kaplamanın etkisini en iyi şekilde gösterdiğinden emin olana kadar tedavilerin devam etmesini sağlıyoruz.

Diş Kaplaması Nasıl Olur Sonrasında Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Diş tedavisinden sonra büyük bir değişiklik gerekmez. Ancak bizden diş kaplama talep eden hastalara bu genel diş hekimliği kurallarını tekrarlayarak hizmetlerimizi sunuyoruz. Bunlardan günde en az iki kez dişlerinizi fırçalamanız ve diş aralarını düzenli aralıklarla diş ipi ile temizlemeniz gerektiğini hatırlatırız. Tüm bunlara ek olarak hastalarımızın düzenli diş kontrolleri için kliniğimize gelmelerini bekliyoruz.
Diş Kaplama Uygulamaları Nasıl Yapılır?
Diş minesinin ne olduğunu açıkladıktan sonra bu uygulamanın nasıl gerçekleştiğine ve hangi tip protezlerin kullanıldığına geçebiliriz. Gizli bir protez, hasarlı bir dişi tamamen veya kısmen “örtmek” için kullanılır. Bu uygulama, maddi olmayan hasarlı bir dişi güçlendirmenin yanı sıra dişin görünümünü, şeklini veya konumunu iyileştirmek için de kullanılabilir. Protetik malzemelerle donatılmış porselen veya seramik kuronlar, doğal dişlerin rengine uyarlanabilir. Diğer malzemeler arasında altın, metal alaşımları, akrilik ve seramikler bulunur. Bu alaşımlar genellikle porselenden daha sağlamdır ve arka dişler için önerilebilir. Genellikle metal bir kabuk ile kaplanan porselen protezler, hem güçlü hem de çekici oldukları için sıklıkla kullanılmaktadır.
Diş Kaplamasında Kullanılan Malzemeler
Diş kaplama uygulamalarında kullanılan malzemeler, diş kaplamanın ne olduğunu sormak, kısmen de olsa teknik bir açıklamaya yol açar. Kapaklar farklı malzemelerden yapılmıştır ve teknik imkanlara göre sürekli geliştirilmektedir. Kaplama ameliyatından sonraki süreçte dişler doğal yapılarında olduğu gibi düzenli bakıma ihtiyaç duyarlar. Günümüzde diş kaplamalarında en sık görülen; porselen, tam porselen, alaşımlı porselen, çömlek, zirkonyum gibi malzemeler ve kaplamalar kullanılmaktadır. Diş yapraklarından sonra çeşitli nedenlere bağlı aşınmalar sonucunda uygulanan diş kaplama tedavisi hasta için hassas bir süreci içermektedir. Çünkü bu aşamadan sonra diş bakımına her zaman özen gösterilmeli ve kontrol edilmelidir. Diş çürüğü sonrası diş bakımına yeterince dikkat edilmezse bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Aralarında; Uygulanan kaplamalar üzerinde çeşitli leke, morluk veya ağız problemlerinin ortaya çıkması olasıdır. Tüm bu sebeplerden dolayı bu süreçte iyi bir hassasiyet göstermeli, ağız ve diş bakımına gereken özeni göstermeliyiz.
Diş Kaplamalarından Sonra Ne Gibi Değişiklikler Olur?
Sorunlu dişleri düzeltmek için yapılan diş dolgusu işleminden sonra hastaların yeni duruma alışması zaman alabilir. Diş kaplamalarından sonra hastalar bu değişikliği hissetmeyebilirler. Dişlerin eksik olan kısımları tamamlandığı için bu bölgeler biraz farklı görünebilir. Ancak dişte olağandışı bir yapısal sorun olmadığı sürece hastanın alışması uzun sürmez. Bu aşamada hasta ve doktor arasında düzenli iletişim kurulmasında büyük fayda vardır. Çünkü tedavinin başarısını sağlamak ve hastanın tepkilerini izlemek ve gerekirse herhangi bir soruna uygun çözümler bulmak gerekir.