سرطان الفم

معاینات منظم پزشکی و دندانپزشکی برای تشخیص سرطان دهان در مراحل اولیه ضروری است. سرطان دهان؛ این شامل سرطان هایی است که در دهان، بیشتر در لب پایین، پشت لوزه ها یا غدد بزاقی رخ می دهد. مناطق مشترک؛ دهان و پایه زبان تقریبا همه؛ از سلول های سنگفرشی طبقه بندی شده و همچنین غشای مخاطی پوشاننده دهان، زبان و لب ها می آید. سرطان در تخصص جراحان گوش، حلق، بینی و سر و گردن است. سرطان دهان در مردان 2 برابر بیشتر از زنان شایع است.سرطان دهان بر اساس نوع سلولی که در آن سرطان (کارسینوم) شروع به رشد می کند طبقه بندی می شود. کارسینوم سلول سنگفرشی شایع ترین نوع سرطان دهان است که در 9 مورد از 10 مورد رخ می دهد. انواع کمتر شایع سرطان دهان عبارتند از:

سرطان دهان رشد سلول های غیرطبیعی در هر نقطه از دهان یا لب است. اگرچه ابتلا به سرطان دهان در اسرع وقت برای موفقیت درمان بسیار مهم است، اما جراحی در خط مقدم درمان تومورهای منطقه است. عمل باید تا حد امکان با حاشیه وسیع، ایمن و جراحی انجام شود و ناحیه جراحی برداشته شده در حین عمل باید توسط پاتولوژی (یخ زده) پشتیبانی شود. در برخی موارد ممکن است علاوه بر جراحی از شیمی درمانی نیز استفاده شود. تشریح گردن (به استثنای کام سخت) در درمان سرطان دهان ضروری است.

انواع سرطان دهان چیست؟

سرطان دهان بر اساس نوع سلولی که در آن سرطان (سرطان) شروع به رشد می کند طبقه بندی می شود. کارسینوم سلول سنگفرشی شایع ترین نوع سرطان دهان است که در 9 مورد از هر 10 مورد رخ می دهد. انواع کمتر شایع سرطان دهان عبارتند از:

  • آدنوکارسینوم استخوان، سرطانی است که در غدد بزاقی ایجاد می شود
  • سارکومی که از ناهنجاری های غضروف، ماهیچه یا سایر بافت ها ایجاد می شود
  • ملانوم بدخیم دهان، جایی که سرطان در سلول هایی که رنگدانه یا رنگ پوست تولید می کنند (ملانوسیت ها) شروع می شود.
  • آنها مانند برجستگی های بسیار تیره و لکه دار به نظر می رسند که مکرراً خونریزی می کنند.
  • لنفوم، که معمولا از سلول های غدد لنفاوی ایجاد می شود. (آنها همچنین می توانند در دهان رشد کنند.)

سرطان دهان نوعی سرطان است که در دسته «سرطان سر و گردن» قرار می گیرد. انواع دیگر سرطان سر و گردن عبارتند از:

  • سرطان حنجره
  • سرطان نازوفارنکس (ناحیه پشت بینی که نوک حنجره را تشکیل می دهد)
  • سرطان اوروفارنکس
  • سرطان هیپوفارنکس
  • سرطان تیروئید
  • تومورهای بینی و سینوس
  • سرطان مری
  • پرهیز از مواد سرطان زا مانند سیگار و الکل،
  • برای انجام معاینات پزشکی و دندانپزشکی منظم،
  • داشتن دندان‌ها و پروتزهایی که در هنگام قرار گرفتن در دهان می‌توانند باعث آسیب شوند، توسط پزشک متخصص درمان شوند.
 

عوامل خطر سرطان دهان

هیچ توضیح علمی روشنی برای بروز سرطان دهان در برخی افراد با سبک زندگی مشابه و عدم وجود برخی دیگر وجود ندارد. اما مشکل رایج این است که مسری نیست. پس انسان نمی تواند از شخص دیگری سرطان بگیرد! با این حال، مطالعات نشان می دهد که برخی از عوامل در شکل گیری سرطان موثر است.

تنباکو

این یکی از علل اصلی تقریباً همه سرطان های دهان است. این خطر برای مصرف کنندگان طولانی مدت و سنگین تنباکو و محصولات تنباکو بسیار زیاد است. این نوع نوشیدنی که عادت به مصرف الکل نیز دارد، خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش می دهد. 90 درصد موارد سرطان دهان در افراد سیگاری رخ می دهد.
 

الکل

مشخص است که افراد سیگاری بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض خطر قرار می گیرند. این خطر با میزان مصرف الکل افزایش می یابد. اشعه خورشید: مانند همه سرطان های پوست، در سرطان لب نیز نقش مهمی دارد. این امر به ویژه برای افراد سیگاری مهم است.

داشتن سابقه خانوادگی سرطان

سرطان، رژیم غذایی نامناسب، شرایط بد زندگی و مشکلات بهداشتی در خانواده این خطر را افزایش می دهد. این خطر در افرادی که قبلاً برای سرطان سر و گردن درمان شده اند و به سیگار کشیدن ادامه می دهند افزایش می یابد.

خطر ابتلا به سرطان دهان در صدمات مزمن ناشی از شکستگی دندان مصنوعی با لبه های تیز یا دندان در دهان و به ویژه در افرادی که به سیگار کشیدن ادامه می دهند بسیار زیاد است.

أسئلة مكررة

آیا مسری است؟

مسری نیست. شما نمی توانید مانند آنفولانزا این بیماری را از کسی بگیرید. اگر به مراقبت از دهان و دندان خود توجه کنید و از عادات بد دوری کنید، خطر ابتلا به بیماری در شما بسیار کم است.

چه کسانی در گروه خطر سرطان دهان قرار دارند؟

افرادی که مقادیر زیادی الکل و سیگار مصرف می کنند در حال حاضر در گروه خطر ابتلا به انواع سرطان قرار دارند. علاوه بر این، اگر عادت هایی مانند جویدن گونه ها، گاز گرفتن لب ها، اگر زخم هایی در دهان دارید و برای مدت طولانی از بین نمی روند، در صورت مشاهده تغییر رنگ و خونریزی، در معرض خطر هستید.

در تشخیص زودهنگام چه کاری می توانم انجام دهم؟

سرطان دهان؛ این نوعی سرطان است که روی لب ها (معمولاً لب پایین)، داخل دهان، پشت حنجره، لوزه ها یا غدد بزاقی رخ می دهد. در مردان شایع تر از زنان است. اگر سرطان دهان به موقع تشخیص داده نشود، ممکن است به جراحی، پرتودرمانی یا شیمی درمانی نیاز داشته باشد. اگرچه میزان بقای کلی برای پنج سال 50 درصد است، اما می تواند کشنده نیز باشد. دلیل این پیش بینی ضعیف این است که علائم اولیه تشخیص داده نمی شود. بنابراین تشخیص زودهنگام سرطان دهان برای درمان موفقیت آمیز بسیار مهم است.